ProCredit Bank - sucursală nouă pentru agricultorii din Izbiceni - Revista Ferma
5 minute de citit

ProCredit Bank – sucursală nouă pentru agricultorii din Izbiceni

mare procredit m ProCredit Bank - sucursală nouă pentru agricultorii din Izbiceni

Sediul noii sucursale, aflat chiar în centrul comunei, a fost inaugurat pe 4 februarie a.c., în cadrul unei festivități la care au participat reprezentanți ai conducerii ProCredit Bank, autorități locale și agricultori din zonă, clienți actuali sau potențiali ai băncii. Din cei aproximativ 40 de fermieri prezenți, jumătate sunt cultivatori locali de legume.

Pregătirile pentru deschiderea unei sucursale ProCredit Bank cât mai aproape de fermierii din bazinul legumicol Izbiceni au durat maximum două luni de la momentul luării deciziei și de la inițierea proiectului. Ionuț Cornian, șef departament Clienți IMM în cadrul sediului central al băncii, având în responsabilitate clienții cu activitate agricolă, a explicat câteva dintre motivele pentru care ProCredit Bank a ales locația din Izbiceni: „În prezent, avem o rețea de 26 de sucursale și ne dorim o dezvoltare permanentă, în special în zonele cu potențial agricol ridicat, așa cum este cazul bazinului legumicol Izbiceni.

Am dezvoltat un portofoliu important de clienți în domeniul agricol, 30% din portofoliul de credite acordate de ProCredit Bank fiind în acest domeniu. Suntem parteneri pentru aproximativ 11.000 de exploatații agricole la nivel național. Acordăm credite pentru producătorii agricoli individuali, dar și pentru firme care activează în acest domeniu”, a explicat Ionuț Cornian.

 

Abordare adaptată nevoilor din agricultură

Pentru finanțarea din domeniul agricol, ProCredit Bank are o abordare aparte. „Venim cu o tehnologie adaptată clientului. Avem ofițeri de credite specializați pe credite agricole, care înțeleg problemele cultivatorilor.

Toți ofițerii de credite care există în acest moment în sucursala ProCredit Izbiceni sunt oameni cu experiență, care susțin echipa la început și își aduc contribuția la creșterea portofoliului”, ne-a declarat Tania Vlăduț, directorul sucursalei Izbiceni. Pentru buna derulare a activității încă de la început, personalul noii sucursale a primit sprijinul colegilor din sucursalele Alexandria, Slatina, Dăbuleni, Brașov.

Prin acest proiect, fermierii locali sunt scutiți de o cheltuială cu transportul până la sediile ProCredit Bank din Slatina sau Alexandria. Necesitatea acestui nou sediu s-a dovedit încă din prima zi, când au fost depuse 18 cereri de credit, majoritatea fiind axate pe finanțarea capitalului de lucru. „Noi vom porni cu un portofoliu de aproximativ 2 milioane de euro, această sumă reprezentând credite aflate în derulare în acest moment.

Ca număr, implică aproximativ 500 de credite acordate. Acest portofoliu provine majoritar de la sucursala din Alexandria. Iar dacă sucursala din Alexandria a reușit să obțină un portofoliu de această dimensiune, la o distanță de 80 de km de bazinul legumicol, este de așteptat ca acum, venind mai aproape de fermieri, să menținem un parcurs bun.

Mi-aș dori să creștem până la finalul acestui an, atât din punct de vedere al numărului de credite acordate pentru capital de lucru, cât și la cele pentru investiții. Îmi este greu acum să înaintez o cifră pe care aș considera-o realizabilă până la sfârșitul acestui an”, a explicat Tania Vlăduț.

 

AGRICULTURA CREȘTE CU PROCREDIT BANK

În domeniul agricol este foarte important ca fermierii să primească banii exact atunci când au nevoie de ei. Din acest punct de vedere, ProCredit Bank le oferă multe satisfacții clienților din sectorul agricol. „În aproximativ 3 zile din momentul în care fermierul a primit vizita unui ofițer de credit al ProCredit Bank, acesta își poate ridica suma solicitată”, ne-a declarat Tania Vlăduț.

Aceasta este una dintre facilitățile pentru care fermierii au apelat de-a lungul timpului la finanțare prin intermediul ProCredit Bank și continuă să o facă.

Darie Miculeasa, legumicultor din comuna Tia Mare, județul Olt, și-a mărit suprafața cultivată în solar de la 600 mp la 4.100 mp cu ajutorul ProCredit Bank. „Primul credit l-am făcut la sucursala din Craiova, apoi am mers la cea din Alexandria. Din 2 în 2 ani am făcut împrumuturi pentru investiții în solarii. Aveam 600 mp la început, iar acum am ajuns la o suprafață cultivată de 4.100 mp, prin achiziții anuale”, ne-a declarat fermierul.

Gheorghe Zarcu, alt cultivator din cumuna Izbiceni, județul Olt, a început relația cu ProCredit Bank în anul 2007. „Am vrut să mă extind în activitatea agricolă. Am solicitat atunci un credit de 40.000 lei. Reprezentanții băncii mi-au făcut o vizită, am discutat despre planurile pe care le am. Am fost foarte mulțumit. Necazul era atunci că trebuia să faci 2 drumuri la Alexandria.

Dar acum, dacă s-a deschis sucursala Izbiceni, distanța nu mai este o mare problemă”, ne-a declarat fermierul, care cultivă legume pe o suprafață de 3.900 mp în solar, respectiv pe circa 3.600 mp în câmp.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →