Întâlnirile organizate la Arad şi la Timişoara au marcat aniversarea a 10 ani de la debutul activităţii ProCredit Bank în România. Din două credite pe care banca le acordă, unul este pentru agricultură.
La acest număr mare de credite au contribuit şi creditele reprezentând avansul la SAPS, pentru care în 2011 s-a semnat pentru prima dată convenţia de colaborare cu APIA. La volumul de credite au contribuit şi proiectele europene finanţate, precum şi creditele pentru achiziţii de terenuri agricole.
Primul client al ProCredit Bank care a accesat un credit agricol este din judeţul Timiş. „Suntem prima sucursală care a acordat credite pentru agricultură şi practic proiectul pentru agricultură a început la Timişoara. A fost un proiect pilot, care apoi a fost extins la toate sucursalele din România.
În timp s-a dezvoltat foarte mult, avem un număr ridicat de fermieri care beneficiază de finanţare din partea noastră şi 30 la sută din portofoliul de credite al Sucursalei Timişoara este reprezentat de creditele către agricultură şi întreprinzători din domeniul agricol”, ne-a declarat Karol Kiss, directorul Sucursalei Timişoara a ProCredit Bank.
Practic, ProCredit Bank finanţează orice nevoie de capital a întreprinzătorului. Băncile sunt principalul furnizor de capital pentru agricultură, mai ales în cazul micilor întreprinzători. Iar finanţarea capitalului de lucru acoperă: plăţile pentru îngrăşăminte, seminţe, fertilizatori, pentru achiziţia de motorină, plăţile de taxe, plus investiţiile în retehnologizare, achiziţia de echipamente agricole, achiziţii de animale, construcţii de sere/solarii, spaţii de depozitare sau hale de producţie, inclusiv achiziţia de teren agricol.
Soluţiile de finanţare pe care ProCredit Bank le pune la dispoziţia întreprinzătorilor din domeniul agricol sunt simple, transparente şi flexibile.
Modalităţile de rambursare sunt de asemenea foarte flexibile, cu plata ratelor la recoltă, cu rate mai mici sau chiar zero în perioadele în care fermierii nu au venituri. Creditele de investiţii se pot rambursa chiar şi în 15 ani. Un aspect important este faptul că nu se solicită avans pentru diversele achiziţii.
Garanţiile sunt şi ele flexibile, cu posibilitatea de a obţine şi garanţia statului, prin Fondul de Garantare a Creditului Rural sau prin Fondul National de Garantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.
Orice producător agricol, societate comercială cu activitate agricolă, întreprindere individuală sau familială poate beneficia de un credit dacă are experienţă în agricultură de minim un sezon agricol. Se acordă credite şi pentru start-up-uri, dacă firma nou înfiinţată are în spate o altă firmă sau un întreprinzător agricol care activează deja în agricultură.
Pentru 2012 ProCredit Bank lansează un credit nou – „ProEchipamente”, care facilitează achiziţia de echipamente noi şi second-hand. Acest credit permite, în anumite condiţii, garantarea exclusivă cu echipamentele achiziţionate din credit.
Fermierii, clienţi ai ProCredit Bank
Valeriu Ţigu, fermier din Pecica, judeţul Arad
Sunt client al ProCredit Bank de 5-6 ani, iar primul credit pe care l-am luat de la ei a fost pentru nevoi curente, pe o perioadă de un an de zile. Am mai fost şi la alte bănci, dar când am spus că ne ocupăm de agricultură ni s-au închis porţile. Aproape an de an am luat credite de la ProCredit Bank, pentru investiţii, pentru necesarul de îngrăşăminte, pentru făină şi altele, având în vedere că avem o activitate mai complexă; ne ocupăm cu panificaţia şi agricultura.
Până acum, băncile ne-au ales pe noi, dar cam de un an de zile am început să avem şi noi un cuvânt de spus în faţa lor. Pe viitor intenţionez să accesez credite pentru achiziţionarea terenurilor agricole, pentru investiţii în utilaje noi… Cu cât avem mai mulţi bani cu atât vom investi mai mult, la fel ca şi până acum. Pentru a facilita accesul fermierilor la credite pentru sectorul agricol, băncile ar trebui să aducă dobânzi europene, rapiditate şi flexibilitate.
Asta pentru că un fermier occidental obţine o dobândă pe jumătate faţă de cât obţinem noi în România. Noi suntem copiii săraci ai Europei, pentru că noi avem şi subvenţii mai mici, le primim mai târziu şi intrăm pe piaţă în condiţii inegale…
Ioan Petica, administrator al societăţilor agricole SC AgroPet Podgoria şi SMA Târnova
Sunt client al ProCredit Bank din anul 2006, iar primul credit a fost pentru pentru achiziţie de inputuri. După ce luam credite negociam cu furnizorii de inputuri, pentru că de multe ori, dacă negociezi bine, discounturile obţinute sunt suficient de mari.
Bineînţeles că în 2006 au fost nişte condiţii, în 2008, 2009 lucrând cu aceeaşi bancă, acestea s-au mai modificat: perioada de acordare este mai mică, perioada de verificare a dosarului sau de întocmire a lui la fel şi, fiind client fidel şi neavând probleme cu rambursările, şi dobânda este mai mică. Pentru investiţiile de înfiinţare de culturi lucrăm doar cu ProCredit Bank.
Atunci când mă gândesc să accesez un credit, în primul rând iau în calcul perioada din momentul în care mă întâlnesc cu ofiţerul de credite şi până în momentul în care primesc un răspuns afirmativ sau negativ. Foarte important la ProCredit Bank este că sunt foarte flexibili la garantare, acceptă la garanţie şi utilaje second, după o evaluare minimă.
Mircea Bancu, agricultor judeţul Arad
Am luat primul credit cu vreo cinci ani în urmă, pentru înfiinţarea de culturi. Lucrez 50 de hectare. Am ales ProCredit Bank pentru că mi s-a părut mai avantajos, nu mi s-au impus foarte multe condiţii. Atunci când îmi iau un credit, pun în calcul în primul rând perioada de rambursare. Acum am achiziţionat un credit pentru un tractor nou, plătesc doar patru rate pe an şi am garantat doar cu utilajul.
Dumitru Pistol, crescător de taurine din Giulvăz, judeţul Timiş
Dumitru Pistol administrează o fermă de taurine de 60 vaci cu lapte Bălţată românească şi 20 capete tineret aferent. Fermierul lucrează 50 ha teren arabil şi deţine 80 hectare de păşune concesionate de la primărie. Este membru al cooperativei TimLactAgro, prin intermediul căreia valorifică laptele. Cu ProCredit Bank lucrează de patru ani, beneficiind de două credite: „Cu primul credit contractat, în valoare de 35 mii euro, mi-am cumpărat un teren arabil de 13 ha.
Creditul a fost pe o perioadă de 7 ani. Acum un an, am început demersurile pentru a cumpăra cinci grajduri în fostul CAP şi, din nou, am avut nevoie de finanţare. Ofiţerii de credit de la ProCredit Bank au fost foarte amabili, m-au ajutat. Investiţia a fost destul de mare, de 50 mii euro: 45 mii euro i-am primit de la bancă şi 5000 euro a fost contribuţie proprie. Creditul este pe o perioadă de 10 ani”.
De ce ProCredit Bank? „La alegerea unui credit sunt foarte atent la comisioane şi la dobândă. Am fost la mai multe instituţii bancare, dar puţine sunt cele care vor să investească în agricultură. Pe când cei de la ProCredit Bank, nu doar că m-au acceptat, dar sunt şi foarte amabili, flexibili, deschişi, îşi spun tot ce trebuie spus, sunt foarte atenţi, analizează toate veniturile pe care le ai, orice venit este bun şi îşi dau seama că poţi să achiţi banii”, spune Dumitru Pistol.
Viorel Matei, preşedinte FNPAR
Sunt unul dintre cei care au beneficiat de un credit de la ProCredit Bank. Nu am avut încredere la început în domniile lor, n-am avut încredere în personalul lor. Îi vedeam prea tineri, pe unii chiar foarte agresivi; dar până la urmă am devenit prieteni. S-a derulat foarte rapid. În momentul când vii şi ştii ce vrei, această bancă te serveşte. Sunt şi chiţibuşari, câteodată chiar enervanţi, dar acesta este rolul unei bănci.
Dar noi suntem agricultori, suntem foarte grăbiţi şi vrem banii, dacă s-ar putea ieri. Aşa e în agricultură, pentru că niciodată nu ştii chiar sigur ce-ţi trebuie. De aceea le mulţumesc şi pentru faptul că sunt colaboratorii noştri şi cred că de acum înainte vom avea o colaborare mai bună, căci mai există şi tensiuni, şi discuţii pro şi contra, dar aşa se fac afacerile şi negocierile.
PROCREDIT BANK, ÎN CIFRE
• Înfiinţare: iulie 2002
• Active totale: 229,7 milioane Euro
• Portofoliu de credite: 191 milioane Euro
• Depozite: 169 milioane Euro
• Număr clienţi credite: 23.700
• Număr de clienţi servicii bancare: 81.000
• Rating Fitch: BB+
• În zece ani de activitate s-au acordat peste 35.000 credite agricole, cu un volum total de peste 160 milioane Euro.
• În 2011 s-au acordat peste 4.700 credite agricole, cu un volum de peste 38 milioane Euro.
„ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT, AM ACORDAT ATENŢIE ŞI ÎNCREDERE AGRICULTURII”
Magda Gurzun, director regional pe zona de Vest al ProCredit Bank
„Agricultura modernă, performantă, nu se poate face fără bani, fără ştiinţă, fără tehnologie modernă. ProCredit Bank aniversează 10 ani de activitate în România, 10 ani în care am dezvoltat produse şi servicii bancare adaptate nevoilor întreprinderilor mici şi mijlocii cu activitate în agricultură. Ne-am propus să marcăm această aniversare nu doar uitându-ne spre trecut, ci vorbind despre prezent şi viitor, despre soluţii, despre oportunităţi.
Suntem preocupaţi de dezvoltarea afacerilor clienţilor noştri şi, în acest context, am facilitat aceste întâlniri între fermieri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale – A.P.I.A., A.P.D.R.P., Federaţia Naţională Patronală a Agricultorilor din România, reprezentanţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, firme de consultanţă şi firme care comercializează utilaje agricole.
Din păcate, complexitatea pregătirii, dar şi a implementării unui proiect îi descurajează pe mulţi agricultori să încerce să acceseze fonduri europene. Recomandarea noastră ar fi să ia legătura cu un consultant şi, împreună cu banca, să îşi pregătească un proiect şi să folosească totuşi această oportunitate.
În egală măsură, fie ca apelează la fonduri europene, fie că nu, îi încurajăm pe toţi agricultorii să nu renunţe la planurile lor de dezvoltare. Noi putem fi partenerii lor oferindu-le finanţarea necesară. Credem în potenţialul agriculturii româneşti şi suntem prezenţi alături de clienţii noştri, parteneri la un drum care nu e uşor, parteneri şi în vremuri bune şi în vremuri mai puţin bune. În cei 10 ani de activitate am văzut cu satisfacţie multe afaceri agricole care s-au dezvoltat şi ne bucurăm că am putut contribui şi noi la acest lucru”.
Nicoleta DRAGOMIR
Olivia FIRI
Paula CHIRCULESCU