4 minute de citit

Probe de câmp la semănatul florii soarelui. Cum îşi organizează campania de primăvară Alex Degianski?

“Am intrat pe o parcelă ce însumează ceva mai mult de 20 de hectare. Încă nu-i momentul declanşator, în sol au fost 7,5 grade, ceea ce nu este chiar grozav. Practic, am reglat semănătoarea să funcţioneze ireproşabil, aşa cum o facem campanie de campanie. Este clar că de săptămâna viitoare, îndată ce temperaturile vor începe să crească, aşa cum anunţă meteorologii, vom intra în plin la semănatul florii soarelui”, ne-a declarat Alexander Degianski.

Fermierul din Banat a pregătit terenul pentru a înfiinţa undeva la aproape 1.000 de hectare de floarea soarelui. Genetica este achiziţionată de la mai multe companii producătoare de top. Este mulţumit că terenul are suficientă umezeală pentru germinaţia şi răsărirea culturilor prăşitoare de primăvară, acumulată în urma ploilor căzute.

 

Campania de primăvară bine organizată

 

Pentru campania de semănat Alexander Degianski a mobilizat doi mecanizatori care să lucreze în două schimburi, pe aceleaşi utilaje: un tractor John Deere 6155 R, o semănătoare pneumatică de precizie Väderstad Tempo cu 8 secţii semănat.

semanat floare degianski_b

„Noi semănăm undeva la 70-80 de hectare pe schimb pentru că nu punem îngrăşăminte (fertilizarea a fost făcută de dinainte), lucrăm cu viteză mare, atingem 14-15 km la oră. De asemenea, la porumb, chiar, atingem 18-19 km/h, dacă terenul este foarte bine pregătit. După părerea mea Väderstad Tempo este cea mai reuşită semănătoare de prăşitoare pe care am testat-o în fermă”, a susţinut agricultorul timişan din Giulvăz.      

“E foarte important să ai polenizatori pentru floare, în zonă eu am colaborare foarte bună cu vreo 7-8 albinari care deţin foarte mulţi stupi şi care vin an de an la noi în fermă”, precizează fermierul.   

 

Floarea soarelui, o cultură cu preţ fluctuant şi costuri ridicate?!

 

Anul trecut, Alexander Degianski a obţinut o producţie medie de floarea soarelui de 3.800 kg la hectar. „Mi-aş dori să fac şi 4 tone, dar condiţii sunt, dar trebuie să ţinem cont şi de alţi factori externi. Din păcate, preţurile au luat-o tare în jos la floarea soarelui, însă nu ştim cum vor evolua, este cale lungă până la recoltare. Costurile specifice pe hectarul de prăşitoare urcă garantat spre 900 de euro”, a ţinut să precizeze. 

 

În curând, primul tratament la grâu

 

Fermierul din Giulvăz este bucuros de culturile înfiinţate în toamnă. Cerealele păioase şi rapiţa se dezvoltă normal, sunt curate, sănătoase se bine hrănite.  

În zilele următoare este pregătit să facă primul tratament fitosanitar la grâu pentru controlul făinării (una dintre cele mai comune boli) şi septoriozei (pătarea brună a grâului), boli care au început să apară în lanuri.

temperatura in sol_b 

DESPRE SEMĂNATUL TIMPURIU AL FLORII SOARELUI

 

Experţii atrag atenţia asupra unor aspecte privind semănatul timpuriu al florii soarelui.

Potrivit inginerului agronom Ionuţ Bălan, expert agro la Soufflet AGRO România, fermierii trebuie să aibă în vedere că:

¤ perioada recomandată pentru semănatul florii soarelui este atunci când la adâncimea de semănat, (la ora 7:00 A.M.) se înregistrează temperaturi de 7 grade Celsius şi când vremea este în curs de încălzire;

¤ în general, aceste condiţii se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă la această perioadă o săptămână sau 10 zile;

¤ se recomandă ca adâncimea de semănat să fie de 4-5 cm pe solurile mai grele şi umede şi la 5-6 cm pe solurile mai uşoare şi mai uscate.

 

ATENŢIE! Dacă semănatul se va efectua prea devreme:

1. există riscul ca multe seminţe să piară prin mucegăire;

2. răsărirea se va prelungi şi va fi în etape;

3. plantele vor fi debile,

4. atacurile de mană şi putregai alb vor fi mai pronunţate;

5. producţia de seminţe va fi implicit mai mică,

6. procentul de ulei se va diminua.

Dacă semănatul se va realiza cu întâziere, după epoca optimă:

1. ar puteafavoriza o răsărire neuniformă a plantelor, datorită reducerii umidităţii din sol;

2. decalarea fazei de înflorire spre perioada de secetă din a doua jumătate a lunii iulie;

3. importante scăderi de producţie.

 

ATENŢIE la respectarea vitezei de semănat!

O viteză redusă de 7-8 km/oră va duce la o repartiţie optimă a seminţelor pe rând şi la o bună uniformitate a adâncimii, ceea ce va asigura o răsărire uniformă a plantelor.

 

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →