Priorităţile Suediei la şefia Consiliului UE - Revista Ferma
3 minute de citit

Priorităţile Suediei la şefia Consiliului UE

Pentru a avea vreo speranţă de a rezolva dosarele încă nefinalizate înainte de alegerile generale din 2024, suedezii vor trebui să strângă serios rândurile, altfel toată responsabilitatea riscă să atârne pe umerii Spaniei şi ai Belgiei, ţări care vor fi apoi obligate să termine prea multe sarcini într-un timp relativ scurt.

Prezenţa formaţiunii naţionaliste de extremă dreapta – Democraţii Suediei – în noul guvern de coaliţie de la Stockholm va avea, de asemenea, un impact asupra modului în care această ţară nordică îşi va îndeplini rolul său de conducere a Consiliului Uniunii Europene.

 

Ambiţiile climatice şi acordul Mercosur


Cum era de aşteptat, securitatea alimentară este una dintre priorităţile Suediei în următoarele şase luni. În acest context, promovarea noilor fluxuri comerciale este esenţială pentru a menţine companiile şi consumatorii pe linia de plutire, deoarece Europa se confruntă cu o recesiune economică dureroasă şi cu perspectiva unui război comercial transatlantic.

Printre altele, se doreşte înregistrarea unor progrese şi poate chiar semnarea acordului cu Mercosur, chiar dacă există însă serioase împotriviri din partea Franţei, Irlandei şi Austriei.

În plus, preşedinţia suedeză va promova activ ambiţiile UE pentru atingerea neutralităţii climatice până în 2050, în paralel cu creşterea competitivităţii, a ocupării forţei de muncă şi a producţiei de alimente. În acest spirit, punerea în aplicare a Pactului ecologic european va fi un element cheie pe ordinea de zi a discuţiilor.

Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei_b 

Etichetarea nutriţională a alimentelor


Totodată, Suedia acordă o atenţie deosebită armonizării legislaţiei europene cu privire la etichetarea produselor alimentare. Aceste propuneri reprezintă o parte importantă a Strategiei ”Farm to Fork” şi joacă un rol semnificativ în a ajuta consumatorii şi producătorii să facă alegeri alimentare conştiente şi durabile. Încă din 2020, când Bruxelles-ul şi-a anunţat intenţiile de a stabili o etichetă la nivelul întregului bloc comunitar, Nutri-Score, implementată în Franţa, a fost privită drept favorită. Dar Italia a lansat recent o contraofensivă, argumentând că eticheta de tip semafor discriminează pe nedrept alimentele tradiţionale cu conţinut ridicat de grăsimi, zahăr şi sare. Într-un efort de a găsi un compromis, executivul UE ar putea, în schimb, să propună mai multe opţiuni de unde statele ar putea alege. Chiar şi Suedia are propriul său sistem de etichetare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →