Priorităţile preşedinţiei maghiare a Consiliului UE - Revista Ferma
3 minute de citit

Priorităţile preşedinţiei maghiare a Consiliului UE

UE Ungaria Priorităţile preşedinţiei maghiare a Consiliului UEOdată cu preluarea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, începând cu data de 1 iulie, Ungaria speră să influenţeze într-o bună măsură politicile de consolidare a autonomiei strategice a blocului comunitar.

Într-un document consultat de Euractiv, autorităţile de la Budapesta menţionează că agricultura „nu s-a confruntat niciodată cu atât de multe provocări ca în prezent”, invocând schimbările climatice, creşterea costurilor de producţie, presiunea bolilor asupra culturilor agricole, conflictele şi creşterea importurilor din ţări non-UE.

Subliniind rolul critic al fermierilor din Europa, preşedinţia maghiară consideră că suveranitatea şi securitatea alimentară ar trebui să facă parte din „autonomia strategică” a Uniunii Europene. „Sectoarele europene agricole şi de prelucrare industrială asociate joacă un rol esenţial în restabilirea lanţurilor globale de aprovizionare perturbate şi în atingerea obiectivelor unui sistem alimentar european suveran şi al autonomiei strategice europene”, se spune în text.

Unul dintre obiectivele asumate de vecinii din vest ar fi adoptarea concluziilor Consiliului privind securitatea alimentară globală ca parte a priorităţilor sale legate de dezvoltarea internaţională. Discuţiile ar putea avea loc în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe pe tema dezvoltării din 2 decembrie, conform unui proiect de calendar văzut de jurnaliştii de la Euractiv.

Agricultura durabilă – o prioritate cheie!

Securitatea alimentară este, de asemenea, esenţială pentru agenda strategică a UE 2024-2029. În ciuda opoziţiei continue a Ungariei faţă de mai multe politici ale aşa-numitului Green Deal care au impact asupra agriculturii, inclusiv Legea pentru restaurarea naturii adoptată recent, preşedinţia maghiară susţine agricultura durabilă ca o „prioritate cheie”.

„Agricultura şi silvicultura durabilă joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice şi în protejarea biodiversităţii şi a naturii, păstrând astfel valorile planetei noastre”, se arată în document, menţionând că va exista „un schimb de opinii” cu privire la modul în care noile reguli verzi şi Politica Agricolă Comună (PAC) poate atinge aceste obiective.

NTG – o nouă şansă?

Pe plan legislativ, Ungaria va continua să avanseze negocierile privind adoptarea noilor tehnici genomice (NTG), temă rămasă nerezolvată de către preşedinţia Belgiană. În plus, autorităţile de la Budapesta vor încerca probabil să-şi impună propria viziune în ceea ce priveşte reducerea risipei alimentare. În acest sens, este de aşteptat ca Ungaria să găzduiască în luna octombrie o conferinţă internaţională, în care vor fi împărtăşite cele mai bune practici în domeniu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →