PRIORITĂŢI LA RECOLTARE. Ce face Raul Mărunţoiu ca să meargă treaba ca pe roate? - Revista Ferma
3 minute de citit

PRIORITĂŢI LA RECOLTARE. Ce face Raul Mărunţoiu ca să meargă treaba ca pe roate?

Dobrogeanul Raul Mărunţoiu are 330 de hectare cultivate cu orzoaică de toamnă care primește, în prezent, „botezul” combinelor.Cultura arată bine, dar nu extraordinar; în urma secetei din toamnă, patul germinativ nu a fost atât de bine pregătit, iar răsărirea plantelor s-a produs  în decembrie.

„Cultura e verde, întârziată, cu ceva probleme: a fost culcată în ultimul episod de vreme rea cu ploi şi vânt. Însă cu multă atenţie, cu viteză mică de înaintare, cu hederele lăsate cât mai jos şi prin folosirea ridicătorilor de plante, o să reuşim să o treierăm într-o săptămână bună de lucru”, şi-a afişat optimismul, în luna iunie, când am stat de vorbă.

raul maruntoiu ok_b

Acesta preconiza să intre în lan cu o formaţie de patru combine: trei Claas Avero 240 şi un Massey Ferguson Centura.

„Reparaţiile nu a fost atât de costisitoare pentru că anul trecut combinele nu au avut ce recolta şi nu s-au uzat! Sunt costuri curente cu spray-uri, uleiuri, lanţuri, rulmenţi, bucşe, curele… Avem o echipă de combainieri de elită cu care lucrez de foarte mulţi ani: Adrian Constantin Cuculeac, Ionuţ Maxim, Dănuţ Albu şi Mihai Tilichigiu”, susţine Raul Mărunţoiu.

 recoltare maruntoiu 2_b

Transportul, „cheia” unei activităţi pe flux

 

Din vreme, a tocmit trei transportatori pentru căratul producţiei din câmp, pentru că „experienţa ne-a arătat că se produc blocaje şi atunci prefer să-mi asigur eu transportul şi nu angajez traderii. Mie îmi trebuie 6-8 transporturi zilnic şi dacă traderul nu mi le poate asigura, atunci stă combina în câmp!”

Raul Mărunţoiu se îngrijeşte ca pe timpul verii să asigure fiecărui salariat un minim de 4 litri de apă pe zi. „De trei ani de zile lucrăm cu o firmă de catering care asigură la prânz meniuri complete pe durata campaniei. În plus, cu un comerciant local am convenit să vină în câmp cu o gustare suplimentară, după orele 16,00”, precizează dobrogeanul.

 recoltare maruntoiu 1_b

 

ATENŢIE LA INCENDII!

 

Lucrând pe mirişte, cu paie, fermierul ştie că oricând se poate întâmpla o tragedie. „Întotdeauna, angajez un operator cu un tractor cu plugul aferent care să acţioneze în caz de incendiu. În plus, am tocmit încă un auxiliar cu o cisternă de 6 tone cu apă, cu spumă, dotată cele necesare pentru a interveni în caz de incendiu! Seara, după treierat, sola se împachetază cu 2-3 brazde.

De asemenea, avem asigurate combustibilul şi paza la arie pe timpul nopţii, iar echipa tehnică stă cu «arma la picior», gata să intervină când se impune”, explică Raul Mărunţoiu.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →