Primul KRONE ZX 430 GL vândut în România - Revista Ferma
6 minute de citit

Primul KRONE ZX 430 GL vândut în România

Foto 1 V1 IMG 8217 Primul KRONE ZX 430 GL vândut în RomâniaManagementul furajării este esenţial într-o fermă de bovine, deoarece influenţează direct sănătatea animalelor, rata de creştere, calitatea cărnii şi, în final, performanţele economice ale întregii ferme.

Gavrilă Coţ din Ardusat, judeţul Maramureş, a acumulat o experienţă vastă în cele aproape trei decenii de când se ocupă de zootehnie. Dar strategia sa a vizat de la bun început o dezvoltare atât pe orizontală, cât şi pe verticală a afacerii sale, prin integrarea procesării în lanţul de producţie. Astăzi este cel mai mare crescător de suine din zonă şi un important producător de carne de vită. Diversificarea activităţii a însemnat, printre altele, reducerea riscurilor şi maximizarea utilizării resurselor.

Avantajul unui furaj de calitate

Componenta de creştere a bovinelor pentru carne este responsabilitatea sa în acest moment, în condiţiile în care fiul său, Alexandru, se ocupă mai mult de abatorizare. Deşi nu este nutriţionist, ci medic veterinar de profesie, Gavrilă Coţ e conştient că pentru a obţine o carne de calitate şi un randament bun la sacrificare e nevoie de un furaj de primă mână. Pentru asta, a apelat la cei mai buni specialişti în domeniu şi a achiziţionat cele mai performante echipamente. Cea mai recentă investiţie include câteva utilaje de la KRONE, specialistul în managementul furajelor verzi, printre care se numără şi o remorcă furajeră, modelul ZX 430 GL, prima de acest fel vândută în România, prin intermediul importatorului oficial – Vest Tract.

Foto 4 Alexandru Cot Primul KRONE ZX 430 GL vândut în România
Alexandru Coţ

Investiţie amortizată în doi ani!

„Am avut o ofertă comercială foarte avantajoasă din partea celor de la Vest Tract, care au venit cu o dobândă de doar 4%. Mi-am dat seama că nu merita să mai stau după fonduri europene. Pentru că în doi ani îmi amortizez investiţia. Şi nu am stresul şi birocraţia pe care le presupune un proiect european”, şi-a justificat acesta alegerea. „Noi facem semifân iar acest echipament ne ajută să păstrăm intact conţinutul de proteină din furajul pe care-l recoltăm. Obţinem 17-18% proteină cu această remorcă furajeră”, ne-a explicat fermierul.

Pe lângă remorcă, a mai achiziţionat o greblă dublă cu lăţimea de lucru de 10 m, o cositoare Easy Cut care vine montată în faţa tractorului şi încă una pe lateral, toate aceste echipamente purtând sigla KRONE, precum şi un tractor McCormick de 200 CP.

Înlocuieşte patru oameni

Principalul obiectiv vizavi de această achiziţie a fost eficientizarea costurilor cu forţa de muncă şi asigurarea condiţiilor optime de creştere şi îngrăşare a animalelor, după cum am aflat de la Alexandru: „Remorca a ajuns de puţin timp în ferma noastră iar primele rezultate sunt mai mult decât satisfăcătoare. Am convingerea că această investiţie ne va ajuta să gândim noi strategii de dezvoltare. Pe lângă că este foarte rapidă, această remorcă furajeră are marele avantaj de a înlocui cel puţin trei-patru oameni, care altfel ar trebui să se ocupe de procesul de balotat şi tot ce presupune acesta, inclusiv transportul baloţilor din câmp în fermă şi descărcarea lor. Sperăm să aibă un impact pozitiv şi asupra randamentului de îngrăşare a animalelor”.

A crescut randamentul la sacrificare

FOto 3 Marius Uicoaba Primul KRONE ZX 430 GL vândut în România
Marius Uicoabă

Procesul de achiziţie a fost unul complex, recunoaşte Alex, iar cu sprijinul partenerilor de la Fides Agro România a putut vedea în lucru acest utilaj în câteva ferme pilot din Cehia. „Chiar dacă în acest caz este vorba de o fermă de îngrăşare a bovinelor, importanţa furajării este crucială. Nu e totuna să obţii cu aceeaşi cantitate de furaje un spor mediu zilnic de 1,2 kg sau 1,6 kg pe cap de animal. Cu cât acest semifân de lucernă este recoltat mai corect, cu atât valoarea nutritivă este mai mare. Prefer să am calitate în detrimentul cantităţii, cu care nu aş face altceva decât să umplu rumenul. De la un randament la sacrificare de 48-50% s-a ajuns la 56-57%. Deja domnul Coţ se gândeşte la 61-62%. Iar această diferenţă destul de mare se datorează exclusiv furajării”, a ţinut să precizeze Marius Uicoabă, manager Fides Agro România.

Siloz realizat în câmp

Krone ZX 430 GL are o capacitate de încărcare de 43 mc şi opţional poate fi dotat cu sistem de ascuţire a cuţitelor, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru că vă ajută să economisiţi timp în cazul în care se întâmplă ca vreun cuţit să se tocească în urma contactului cu o piatră, să zicem. Necesarul minim de putere ar fi de 190 CP. „Principiul de funcţionare este destul de simplu. Remorca vine ataşată în spatele tractorului. Are un pick-up care culege iarba cosită pe câmp iar cele 48 de cuţite mărunţesc masa vegetală la o dimensiune între 3 şi 5 cm, în funcţie de preferinţele fermierului. Acest vagon de încărcare poate fi utilizat pentru producerea silozului direct în câmp. Iarba verde sau semiuscată vine recoltată şi din ea se poate face siloz sau puteţi furaja animalele pe timp de vară, pentru a obţine un spor mai mare la îngrăşare sau chiar şi la lapte, pentru cine are ferme de creştere a vacilor de lapte”, a concluzionat Ionuţ Pop, manager zonal de vânzări la Vest Tract.

Foto 2 Ionut Pop Gavrila Cot Primul KRONE ZX 430 GL vândut în România
Gavrilă Coţ (dr.) și Ionuţ Pop (stg.)

100 DE TONE RECOLTATE ÎN 4 ORE!

KRONE este un adevărat lider mondial în tehnologia de recoltare a furajelor iar Vest Tract este unicul importator al acestor echipamente pe zona de vest a ţării. „Totul a pornit de la o discuţie cu vânzătorul iar a doua zi ne-am trezit cu oferta, pe care, sincer, nu am putut-o refuza”, ne-a declarat Gavrilă Coţ. În numai patru ore, acesta a reuşit să recolteze cu ZX 430 GL o sută de tone de lucernă. „Ne-a depăşit toate aşteptările. La câte animale avem noi, în jur de 700, nu mai are rost să lucrăm cu baloţi. Pe timp de vară, o astfel de remorcă este ceva extraordinar. Eu pot să-mi pregătesc mâncarea pentru animale pe trei-patru zile. E o masă vegetală semiuscată pe care o pot administra direct, fără a mai necesita însilozare”, a constatat maramureşeanul.

Proteina din semifânul de lucernă este importantă pentru a realiza un spor mediu zilnic bun, deoarece este o proteină ieftină în comparaţie cu proteina din alte surse, precum şrotul de soia sau de rapiţă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →