Primul caz de GRIPĂ AVIARĂ transmisă la OM de bovine! - Revista Ferma
2 minute de citit

Primul caz de GRIPĂ AVIARĂ transmisă la OM de bovine!

bot de vaca Primul caz de GRIPĂ AVIARĂ transmisă la OM de bovine!O persoană din Statele Unite ale Americii care a avut contact cu vacile de lapte din statul Texas infectate cu gripă aviară înalt patogenă a fost testată pozitiv, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

„Pacientul a raportat înroşirea ochilor (corespunzător conjunctivitei), ca singur simptom, iar în prezent acesta se recuperează”, au anunţat autorităţile americane, adăugând că persoana respectivă a fost izolată şi tratată cu un medicament antiviral utilizat pentru gripă.

Această infecţie nu schimbă evaluarea riscului pentru sănătatea umană a gripei aviare H5N1 pentru publicul larg din SUA, pe care CDC o consideră scăzută. Experţii sunt totuşi îngrijoraţi de numărul tot mai mare de mamifere infectate cu gripa aviară înalt patogenă şi tulpina sa H5N1, precum şi de potenţialul său de răspândire între mamifere, deşi cazurile la om sunt foarte rare.

Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) a confirmat săptămâna trecută existenţa unor focare de gripă aviară în câteva ferme de creştere a vacilor de lapte din Texas şi Kansas. De asemenea, a anunţat că prezenţa gripei aviare a fost detectată şi într-o turmă de vaci de lapte din Michigan, care primise recent vaci din Texas.

Efecte limitate pe piaţa laptelui

USDA a subliniat că până în prezent pierderile de lapte rezultate de la bovinele simptomatice sunt „prea limitate pentru a avea un impact major asupra aprovizionării şi nu ar trebui să existe niciun impact asupra preţului laptelui sau al altor produse lactate”. De asemenea, a mai spus că SUA are de obicei o aprovizionare mai mult decât suficientă de lapte în lunile de primăvară, datorită producţiei sezoniere mai mari.

Producătorii de lapte sunt obligaţi să trimită numai lapte de la animale sănătoase în centrele de procesare pentru consum uman, laptele de la animalele afectate fiind deturnat sau distrus. În plus de asta, pasteurizarea s-a dovedit că inactivează bacteriile şi viruşii, precum gripa, în lapte.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →