PRIMELE RECOLTE în luna lui Cireşar. Începe SECERIŞUL! - Revista Ferma
2 minute de citit

PRIMELE RECOLTE în luna lui Cireşar. Începe SECERIŞUL!

Recoltare cereale_b

Cum prioritizăm lucrările?
• Rapiţa pentru ulei. Această cultură valoroasă şi rentabilă pentru fermieri, în acest an cu importante abateri climatice (la semănat – secetă, iarnă cu temperaturi scăzute, primăvară capricioasă, dificultăţi la efectuarea la timp şi în bune condiţii a lucrărilor de îngrijire, până la grindină şi inundaţii), a ajuns la momentul recoltării.(…) Lucrarea se poate realiza în condiţii bune dacă umiditatea seminţelor a ajuns la 16%, în timp foarte scurt şi cu combine bine reglate. Întârzierea poate duce la pierderi de recoltă de 30-50%.
• Recoltarea orzului se face la maturitatea deplină a boabelor, la umiditatea acestora de 16-17%, în timp foarte scurt, deoarece la supracoacere pierderile de recoltă – prin ruperea şi căderea spicelor – sunt foarte mari.
• Orzoaica destinată fabricării berii se recoltează numai după ce umiditatea boabelor a scăzut la 14%, pentru a obţine un malţ de bună calitate, cu energie germinativă mare şi cu un conţinut de extractive neazotate ridicat.
• Coacerea secarei este mai uniformă, deoarece plantele îşi încheie faza de înfrăţire din toamnă, astfel că în primăvară toţi fraţii formaţi deja cresc în ritm rapid şi uniform. Secara ajunge la maturitate cu circa zece zile mai devreme decât grâul. Pericolul de scuturare a boabelor este foarte mare, deoarece ele nu sunt bine îmbrăcate în palee. Recoltarea cu combina se face când umiditatea boabelor a scăzut sub 15%.

Detalii privind recoltarea triticalelor şi lucrările de îngrijire la culturile de primăvară, în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →