Despre inițiativa fostului meu coleg și a prietenului meu, inginerul Gheorghe Teodorescu, am mai scris și cu altă ocazie. Reamintesc doar că acesta, împreună cu un partener olandez, a construit o seră modernă, nici mai mult, nici mai puțin, în Lehliu Gară, județul Călărași, la hotarul cu Bărăganul sudic!
Sera se întinde pe suprafața de un hectar, are înălțimea la coamă de 5 m, este prevăzută cu ecrane termice și dotată cu o centrală pe peleți. Acum, pentru orice eventualitate, dar și pentru o eficiență economică mai bună, și pentru că s-a ivit posibilitatea, au montat și aeroterme cu gaz. Acestea din urmă sunt utilizate pentru a suplimenta căldura în perioadele critice. De exemplu, când în exterior sunt -18…-19oC și bate și vântul (ca în… Bărăgan), efectul fiind ca la -25oC(!), în seră se folosesc ambele surse de căldură. Astfel în interior se menține o temperatură constantă de 14oC. Sigur că și cheltuielile sunt pe măsură – circa patru mii de lei în 24 de ore.
O afacere înfloritoare cu lalele olandeze crescute în România
Și în acest an, cei doi parteneri au plantat 16 soiuri de lalele, care cuprind o paletă largă de culori, în diferite combinații, pentru a satisface orice pretenție a cumpărătorului. Cu o desime de 360-400 bulbi/mp, horticultorul Gheorghe Teodoresu reușește ca în final să producă lalele la un preț mai mult decât rezonabil, și anume 1 leu/fir fără TVA. Bulbii de lalele sunt aduși din Olanda, de unde partenerul olandez îi alege cu mare grijă. Mă refer la starea fitosanitară a acestora. Și, într-adevăr, în vegetație nu este necesar nici un fel de tratament. Desigur că în acest sens un rol important îl joacă și posibilitățile pe care ți le oferă această seră de a controla factorii de mediu.
Tot în Olanda se aplică un prim tratament termic. Acesta, în funcție de soi, dar și de timpurietatea pe care o dorim, durează 6-10 săptămâni, la temperaturi cuprinse între 5 și 9oC. Odată sosiți la destinație, bulbii sunt plantați câte 96 de bucăți într-o lădiță de plastic de 60×40 cm. Lădițele sunt umplute cu un amestec nutritiv format din 70% turbă și 30% pământ de râme. Pământul de râme este adus tot din Olanda, întrucât are un preț de 10 euro/tonă(!), incredibil de mic în comparație cu prețurile la acest component obținut în România.
În această fază, urmează un al doilea tratament termic, la 3,5-5oC, cu o durată ce depinde de momentul în care dorim să recoltăm florile. Cu patru săptămâni înainte de data stabilită pentru recoltare, lădițele cu bulbi sunt aduse și lăsate în seră până la recoltare.
În afara tratamentelor termice, se mai aplică și regulatori de creștere pe bază de giberelină, pentru a asigura înflorirea uniformă a bulbilor în lădițe. Bulbii se plantează în lădițele cu amestec nutritiv pentru a putea controla temperatura la nivel radicular. În pământ ar fi uneori prea rece.
Sortiment floricol variat pentru sezonul de primăvară
Am intitulat acest articol, „Primăvară la… Lehliu Gară”, deoarece la aici găsim nu numai lalele, dar și frezii, zambile, crini și alte specii de flori. Cu un astfel de cadru, într-adevăr în această seră este primăvară. Curcubeul de culori, varietatea de specii, toate îți trezesc bucuria de a trăi, de a iubi, de a uita de problemele zilnice, de betoanele care ne înconjoară, de atmosfera poluată și de multe alte elemente apăsătoare care definesc așa-zisa societate modernă, de consum!
Și asta nu este totul, cum s-ar spune într-un spot publicitar. Aici, la Lehliu Gară, prietenul meu Teo are în câmp o plantație de bujori, de patru ani, care va atinge anul acesta apogeul în producție și pe care, în funcție de oferta de preț din România, este posibil, ca și în alți ani, să îi vândă la licitație în… Olanda! Ca urmare a rezultatelor bune obținute la această cultură, suprafața de bujori a fost dublată.
Victor LĂCĂTUȘ
OFERTĂ DE RĂSADURI DE STEVIA REBAUDIANA BERT.
Tot din sera din Lehliu Gară, cei interesați să cultive, își pot procura răsaduri de Stevia rebaudiana Bert. Este vorba de acea varietate de ștevie, o plantă perenă, folosită de regulă ca îndulcitor vegetal natural. Ea crește în mod natural în Brazilia, Columbia, Paraguay și Venezuela, unde nativii o folosesc ca îndulcitor încă de acum 1500 de ani. Astăzi stevia rebaudiana Bert. este utilizată ca alternativă naturală la îndulcitorii artificiali, cum ar fi aspartamul sau zaharina, cu aviz guvernamental, în mai mult de 25 de țări. Sper ca șansa pe care ne-o oferă inginerul Teodorescu, de a ne procura răsaduri din această plantă, să fie folosită de câți mai mulți români, deoarece stevia rebaudiana Bert. nu este numai un îndulcitor vegetal natural, dar are încă multe alte atribute. Plantele și extractele din acestea sunt folosite în dietele pentru slăbit, în tratamentul diabetului, în hipoglicemie, candidoze, hipertensiune ș.a.
Inginerul Gheorghe Teodoresu poate fi contactat la telefon 0723684012, precum și la adresa de e-mail: ghtheo@yahoo.com.
Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 – 14 martie 2016