Tehnologie
Tehnologia culturii cartofului trebuie adaptată în fiecare an în funcţie de condiţiile climatice ale celor doi ani care concură pentru obţinerea unei producţii: toamna şi iarna anului anterior şi primăvara, vara şi toamna anului de referinţă.
Iarna care abia a trecut, caracterizată prin temperaturi ridicate şi precipitaţii scăzute, a determinat mai multe neajunsuri pentru agricultură, iar pentru cartof, acestea s-ar putea rezuma la următoarele:
• păstrarea cartofului pentru sămânţă în spaţii convenţionale, fără instalaţii frigorifice, a favorizat încolţirea şi deshidratarea cartofului; aceasta a cauzat epuizarea parţială sau totală a tuberculilor;
• arăturile de toamnă, obligatorii pentru cultura cartofului, sunt nestructurate, ceea ce va necesita un efort în plus pentru pregătirea terenului;
• în acelaşi timp însă, prin lucrări suplimentare, se pierde apa din sol, care ar fi ajutat la rehidratarea seminţei şi grăbirea încolţirii;
• dăunătorii din sol, în special gândacul de Colorado, au rezistat bine în această iarnă şi vor avea un potenţial sporit de dăunare.
Recomandări
Sunt doar câteva elemente care ne obligă să abordăm cu deosebită atenţie această campanie de plantat cartofi.
Ca recomandări, mi-aş permite să fac următoarele precizări: folosirea unei seminţe de calitate, certificate oficial; pregătirea solului cu atenţie, pentru evitarea pierderii apei din sol; tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor preventive, cât mai timpuriu; fertilizări foliare; irigaţii.
Sămânţa de calitate poate să determine un spor de producţie de 40-70%, mai ales atunci când ceilalţi factori de producţie sunt deficitari. În România există mai multe firme care produc sămânţă. Important este să vă asiguraţi că marfa cumpărată este însoţită de documente oficiale de certificare.
Calitatea seminţei nu se vede la suprafaţa tuberculului. Vigoarea seminţei este ascunsă şi se determină ştiinţific prin mai multe teste de laborator. Numai această sămânţă va avea etichetă şi certificat oficial de stat.
Chiar dacă sămânţa costă de două ori mai mult decât cartoful de consum, investiţia este rentabilă, pentru că producţia obţinută va fi mult mai mare şi de calitate.
Celelalte verigi tehnologice stau la îndemâna oricărui fermier de bune practici agricole. Deosebit pentru acest an va fi irigaţia. Există însă soiuri de cartof tolerante la secetă. Trebuie să ne informăm şi să alegem.
E un an pentru specialişti…
Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007