Prima regulă a profitului: să nu cheltui inutil - Revista Ferma
5 minute de citit

Prima regulă a profitului: să nu cheltui inutil

b1ce2c4204f53e5e27bd7467148b91f7 1 m Prima regulă a profitului: să nu cheltui inutil

Toamna aceasta a oferit, cel puţin în vestul ţării, condiţii bune pentru înfiinţarea culturilor de cereale păioase şi pentru evoluţia acestora. Numai că viaţa nu poate fi ţinută în loc; sămânţa pusă în pământ nu doarme. Iar în pământ sunt şi seminţe scuturate de la cultura premergătoare sau seminţe de buruieni, care au avut şi ele condiţii bune de răsărire şi de dezvoltare.


Vremea bună a adus multă buruiană în culturi

În foto 1 se poate observa starea culturii de grâu din trei parcele diferite. Din cele trei situaţii, în două este necesară erbicidarea, deşi eram încă în toamnă, pentru că samulastra şi buruienile dicotiledonate (predominant Gallium aparine – în imagine) au devenit deja competitori pentru cultură.

Numai că decizia de erbicidare trebuie luată după criterii atent stabilite, unul dintre acestea fiind vârsta plantelor de cultură, iar altul, faptul că samulastra de rapiţă are şanse să treacă peste iarnă.

 

Uniformitate în executarea lucrărilor

Detaliile contează. Succesul este rezultatul unei planificări minuţioase, dar şi al unei executări atente a planificării. În agricultură, plantelor trebuie să de oferim cele mai bune condiţii de creştere şi de dezvoltare. Tuturor plantelor. Aceasta presupune o reglare corectă a maşinilor agricole, care să permită o prelucrare uniformă a solului, o distribuţie uniformă a seminţelor, o aplicare uniformă o îngrăşămintelor etc.

În foto 2 este prezentată o situaţie în care semănătoarea a ridicat în lucru moviliţe deasupra unora dintre rândurile semănate. Aceste rânduri s-au comportat ca şi cum ar fi fost semănate prea adânc: plantele sunt mai deschise la culoare, mai firave şi, cu certitudine, vor înfrăţi mai slab. Şi nu sunt puţine rânduri!

Acesta este un exemplu de situaţie care s-ar fi putut evita. Iată o sursă inutilă de „impozitare” care putea fi eliminată.

Iar situaţii asemănătoare sunt destul de frecvente: mai rămâne sămânţă neacoperită, rândurile nu sunt echidistate etc.

 

„Facem economie, oricât ne costă?”

În practica agricolă se manifestă o tendinţă prea accentuată de a nu consuma motorină. Orice măsură de reducere a costurilor este bună atâta timp cât nu grevează perspectiva nivelului de producţie. Reducerea consumului de motorină se manifestă în situaţii frecvente prin executarea unor lucrări cu un consum redus de motorină, în ciuda faptului că astfel nu le creează plantelor cele mai bune condiţii de creştere.

Tehnica agricolă oferă posibilitatea de a executa lucrări foarte diverse sau de a efectua lucrări (ex. pregătirea terenului) în modalităţi foarte variate. Rămâne în sarcina agronomului să aleagă maşina agricolă (sau să o regleze) după condiţiile concrete în care lucrează.

În foto 3 este prezentată o cultură de grâu din aceeaşi parcelă, înfiinţată după două tehnologii: no tillage (semănată direct) şi minimum tillage (pregătirea solului prin discuire). Planta premergătoare este floarea soarelui.

Se poate observa uşor că plantele sunt mai bine dezvoltate în tehnologia minimum tillage. Desigur, în tehnologia no tillage s-a făcut o economie de 8 litri de motorină la hectar. Dar cu ce preţ? Motorina economisită valorează 48 lei, dar contravaloarea producţiei pierdute poate fi peste 400-600 lei/ha!

Modul de lucru după vechea mentalitate „Facem economie, oricât ne costă!” se va dovedi, cu siguranţă, unul păgubos.

 

Animalele sălbatice dăunează culturilor

Rezultatele protecţiei fondului cinegetic sunt foarte vizibile pe câmpuri: mulţi iepuri, fazani şi turme întregi de căprioare. Deşi pentru un simplu om este plăcut să le vadă, fermierilor au început să le dea dureri de cap.

Pentru că animalele trebuie să se hrănească. Şi o sursă foarte importantă de hrană sunt culturile agricole, care sunt afectate prin păşunat şi prin călcare.

Situaţia este ilustrată în foto 4. Şi este numai începutul anului agricol. Păşunarea va continua, iar pagubele produse vor fi accentuate de distrugerea plantelor prin călcarea acestora pe teren îngheţat şi neacoperit de zăpadă.

Animalele nu au nici o vină, ele nu au conştiinţa faptului că dăunează. Dar parcă totuşi ceva ar trebui făcut.

Munca la câmp nu este uşoară, chiar dacă evoluţia tehnicii a simplificat-o în mare măsură. De aceea, munca fermierului ar trebui tratată cu respectul cuvenit, pentru că numai din sudoarea muncii câmpului ajunge mâncarea pe masă, chiar şi pentru cele mai simandicoase feţe. De aceea, munca fermierului ar trebui protejată, desigur şi cu păstrarea echilibrului natural.

Deci, atenţie la detalii. Pentru că cine nu se fereşte de greşeli mici, va ajunge la greşeli mari.
„Cine nu deschide ochii, deschide punga!” Cineva a spus despre proverbe şi maxime că sunt experienţa tuturor şi înţelepciunea unuia singur – a celui care a reuşit să concentreze o anumită realitate în câteva cuvinte.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →