Primă pentru cumpărarea berbecilor - Revista Ferma
5 minute de citit

Primă pentru cumpărarea berbecilor

oi articol prima berbeci m Primă pentru cumpărarea berbecilor

Având un efectiv real de opt-nouă milioane de ovine şi caprine, ţara noastră se situează în topul ţărilor vest-europene şi pe primul loc în rândul ţărilor central şi est-europene.

Performanţele reproductive şi productive obţinute de la aceste efective sunt însă mai scăzute, comparativ cu nivelul rezultatelor din spaţiul vest-european. Astfel, a apărut necesitatea de a îmbunătăţi fondul genetic în exploataţiile mari de oi şi de capre, prin utilizarea la montă a unor reproducători amelioratori din rasele autohtone sau din import, proveniţi din rase specializate pentru carne sau pentru lapte.

Achiziţionarea masculilor de reproducţie, subvenţionată la jumătate

În anul 2008, iniţiativa de a subvenţiona reproducătorii de valoare a aparţinut Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ), dar susţinerea financiară a venit abia după încheierea campaniei de montă din toamnă.

În acest an, ANARZ-ul şi Federaţiile crescătorilor de oi şi capre au reluat negocierile pe această temă cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), iar minisrul Ilie Sârbu a aprobat din timp, mai precis în 10 iunie, o H.G., prin care crescătorilor de ovine/caprine li se acordă un sprijin financiar la cumpărarea de masculi de reproducţie, ca primă de cumpărare.

Această primă valorează 50 la sută din preţul de achiziţie, dar nu mai mult de o mie de lei pe animal şi se acordă numai pentru ovine/caprine cu vârsta cuprinsă între 16 luni (miori) şi 4 ani, atestate prin certificat de origine. Valoarea totală a fondurilor este de circa trei milioane lei (circa 750.000 euro) şi va fi asigurată din bugetul MAPDR.

Animalele achiziţionate în baza prevederilor acestei Hotărâri se utilizează, cel puţin doi ani, pentru reproducţia dirijată în scopul ameliorării genetice a efectivelor de ovine/caprine.

Cine primeşte sprijinul?

Beneficiarii acestui sprijin pot fi, potrivit unui comunicat de presă al MAPDR din data de 11 iunie 2009:

Crescătorii de animale, membrii ai unor asociaţi de crescători de ovine sau caprine, ale căror efective sunt înscrise în controlul oficial al producţiei, şi care:

– au parcurs sau parcurg o formă de pregătire profesională în domeniul creşterii animalelor, respectiv au studii superioare sau medii de profil, un curs de specializare de scurtă durată sau, în cazul persoanelor juridice, au angajată o persoană care îndeplineşte aceste condiţii;

– au în proprietate minimum 30 de femele ovine/caprine pentru fiecare reproducător mascul care urmează a fi cumpărat prin acest program;

– achiziţionează între 2 şi 25 masculi de reproducţie din rasele de ovine sau caprine.

Asociaţiile de crescători de ovine sau caprine, care:

– angajează cel puţin un inginer zootehnist;

– achiziţionează între zece şi două sute de masculi pentru reproducţie din rase de ovine sau caprine, în vederea utilizării la însămânţări artificiale sau la montă dirijată;

– fac dovada că au în proprietate minimum 30 capete de femele, pentru fiecare mascul reproducător achiziţionat.

Rasele de lapte, de carne sau pentru pielicele care pot fi achiziţionate în baza acestui act normativ vor fi stabilite printr-un ordin al Ministrului Agriculturii, în baza propunerilor ANARZ.

Cererile pentru solicitarea sprijinului financiar se depun la Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală a fiecărui judeţ, respectiv a municipiului Bucureşti, până cel târziu la data de 30 august 2009.

Capră

AMELIORAREA RASELOR LOCALE DE CAPRINE

Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Capre din România „Caprirom” a organizat, în data de 27 iunie 2009, Conferinţa Naţională a Crescătorilor de Caprine din România, 27 iunie 2009, ediţia din acest an fiind intitualtă „Ameliorarea raselor locale de caprine”.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a 173 membrii ai asociaţiei, preşedinţi de filiale, membrii corespondenţi ASAS, profesori universitari şi specialişti din domeniul creşterii şi reproducţiei caprinelor, fiind coordonaţi de Stela Zamfirescu, vicepreşedinte Caprirom, şi de Claudiu Angelescu, reprezentant al Consiliului Director al Caprirom.

Gazdele conferinţei au asigurat un program atractiv participanţilor. „Programul conferinţei a cuprins o secţiune ştiinţifică cu lucrări de specialitate din domeniu, prezentarea şi degustarea de produse tradiţionale româneşti din carne şi lapte de capră. Au fost prezente, de asemenea, firme producătoare de nutreţuri şi formule proteino-vitamino-minerale recomandate în nutriţia echilibrată a caprinelor”, ne-a precizat Stela Zamfirescu, vicepreşedinte Caprirom, autoarea cărţii „Noutăţi în Creşterea Caprinelor”, lansată cu ocazia evenimentului.

La competiţia de brânzeturi de capră s-au înscris 11 membrii Caprirom cu produse încadrate în trei categorii principale de brânzeturi obţinute din lapte pasteurizat şi nepasteurizat: brânzeturi Feta, brânzeturi de tip francez (lactică) şi caşcaval natural sau afumat.
Simpozionul organizat în cadrul conferinţei a constat în prezentarea de lucrări, precum „Metode biostatistice utilizate pentru evaluarea genetică a caprinelor”, „Situaţia creşterii caprinelor în partea de nord-est a ţării”, „Mohairul – sursă preţioasă de materii prime în România”, „Ameliorarea producţiei de carne la caprine”.

Alte prezentări au făcut referire la asocierea producătorilor agricoli de animale, îmbunătăţirea performanţelor de producţie a caprinelor şi ovinelor prin utilizarea unor complemente furajere specializate, investigaţii asupra sistemelor de producţie a caprinelor în România, produse tradiţionale româneşti, sau ameliorarea producţiei de lapte la populaţiile de caprine prin încrucişări cu cele mai bune rase specializate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →