Comisia Europeană anticipează evoluţii contradictorii în 2025 pe piaţa produselor agricole din Uniune, în special în ceea ce priveşte laptele şi carnea roşie.
În timp ce producţia de lapte crud ar urma să crească uşor comparativ cu anul 2024, se preconizează o scădere moderată a producţiei de carne de porc şi de vită.
În cel mai recent raport al său pe termen scurt, Comisia Europeană estimează o creştere moderată a producţiei de lapte, în condiţii climatice normale. Chiar dacă este anticipat un declin de 0,7% al efectivelor de vaci de lapte, acesta ar urma să fie compensat de o creştere de 1% a productivităţii. Deşi se crede că producţia de brânzeturi din UE ar putea continua să crească în 2025, iar exporturile de brânzeturi din Uniune ar putea beneficia de preţuri competitive, Comisia estimează că redresarea cererii de produse lactate va fi una modestă, menţionând creşterea foarte accentuată a preţurilor la unt din ultima perioadă.
Scăderi moderate în 2025 pe piaţa cărnii
Referitor la piaţa cărnii, oficialii europeni se aşteaptă ca ajustările structurale să conducă la o scădere de un procent a producţiei de carne de vită în 2025. De asemenea, consumul mediu de carne de vită pe cap de locuitor va scădea cu 1,7% în acest an, ajungând la 9,6 kilograme.
În ceea ce priveşte carnea de porc, se aşteaptă o scădere a producţiei cu 0,5% în acest an şi cu 0,2% în 2025. Răspândirea pestei porcine africane continuă să fie principala ameninţare pentru acest sector. De asemenea, se preconizează o stabilizare a consumului pe cap de locuitor la 30,9 kilograme, în timp ce preţurile ridicate reprezintă o provocare majoră pentru exporturi.
Avansul pieţei avicole
În schimb, Comisia Europeană vede perspective pozitive pentru sectorul avicol din UE, anticipând o creştere a producţiei cu 4% în acest an şi o creştere a exporturilor de 3%. Se aşteaptă ca această tendinţă ascendentă să continue şi în 2025, când consumul mediu de carne de pasăre în UE ar urma să ajungă la 25,2 kilograme pe cap de locuitor.
Probleme de lichiditate pentru fermieri
În ansamblu, Comisia Europeană observă semne pozitive de stabilizare a pieţei agricole, pe măsură ce costurile de producţie au scăzut constant în ultimele luni, iar inflaţia alimentară a revenit la niveluri moderate. Mediul macroeconomic sugerează o posibilă îmbunătăţire a cererii pentru majoritatea produselor agricole, conform autorităţii de la Bruxelles. Totuşi, preţurile alimentare au rămas relativ stabile pentru cele mai multe produse, dar sunt în continuare cu 32% mai mari, în medie, decât în 2020.
De asemenea, piaţa îngrăşămintelor dă semne de stabilizare pe măsură ce fluxurile comerciale revin la normal, iar producţia locală începe să se redreseze. Cu toate acestea, preţul ridicat al îngrăşămintelor rămâne o problemă pentru fermieri, mai ales în contextul scăderii preţurilor la culturile arabile. Randamentele slabe înregistrate în diferite regiuni ale Europei ar putea duce la probleme de lichiditate pentru fermieri.
Simplificarea PAC, o gură de oxigen
Nu în ultimul rând, Comisia subliniază că a luat o serie de măsuri în cooperare strânsă cu statele membre pentru a simplifica Politica Agricolă Comună (PAC) şi a oferi un sprijin economic important fermierilor. „PAC reprezintă un colac de salvare pentru fermieri şi sprijină tranziţia către o agricultură durabilă şi rezilientă. Stabilitatea într-un mediu instabil este esenţială pentru ca fermierii să îşi desfăşoare activitatea cu succes”, concluzionează Comisia Europeană în raportul său pe termen scurt.







