Prețurile produselor agricole au scăzut brusc în februarie. Cereale şi oleaginoasele scad din nou! - Revista Ferma
4 minute de citit

Prețurile produselor agricole au scăzut brusc în februarie. Cereale şi oleaginoasele scad din nou!

Sădere moderată a preţului pentru carne şi lapte, creştere uşoară pentru fructe, legume şi băuturi nealcoolice. Viitoarea recoltă de grâu şi rapiţă este încă greu de estimat.

canva bani cereale Prețurile produselor agricole au scăzut brusc în februarie. Cereale şi oleaginoasele scad din nou!
canva.com

Chiar dacă rămân ridicate şi depășesc prețurile medii din ultimii patru ani, în ansamblu, preţurile primite de producători pentru toate produsele agricole au scăzut din nou față de anul trecut în februarie. Aceasta este concluzia Agreste – serviciul de statistică agricolă al gurvernului francez.

Începută în primăvara anului trecut, scăderea medie a preţurilor primite de producători pentru toate produsele agricole a continuat în ianuarie 2024 (-7,8%) şi s-a acceentuat în februarie (-10,1%) relatează Agreste. Cu toate acestea, prețurile produselor agricole rămân ridicate și sunt cu 7,6% mai mari decât prețurile medii din perioada 2020-2023.

Cerealele și oleaginoase conduc în topul devalorizării

În februarie, în Franţa prețurile cerealelor au scăzut cu 9,3%, comparativ cu ianuarie 2024 şi cu -33,5% faţă de februarie 2023. În luna ianuarie 2024 scăderea preţurilor pentru cereale a fost de 27,8% raportat la ianuarie 2023. Principala cauză a „devalorizării produselor agricole este concurenței foarte puternică din partea cerealelor provenite din Marea Neagră, se explică în raportul Agreste.

Prețurile oleaginoaselor au scăzut cu 25,4% în februarie 2024 faţă de aceeaşi lună a anului 2023. Abundența recoltelor de soia din Brazilia și de floarea-soarelui din Ucraina dar și reevaluarea ascendentă a viitoarelor recolte de rapiță din Uniunea Europeană și Canada au susţinut acestă reducere a preţului.

Prețurile actuale, atât la cereale, cât și la oleaginoase se apropie de nivelul din 2020.

Culturile de grâu şi porumb sub lupă!

Se preconizează că stocurile de grâu din Europa de Vest la sfârșitul sezonului 2023/2024 vor fi la un nivel „confortabil”. Temerile vin mai mult din potențialul de producție al recoltei viitoare. Scăderea suprafețelor însămânțate în toamnă este agravată de o deteriorare a condițiilor de creștere, în special în Franţa, producător de top al UE. De asemenea, perspectivele privind producția de grâu din Rusia şi campania de semănat din Statele Unite sunt elemente cheie pentru evoluția prețurilor la grâu.

Volatilitate ridicată a prețurilor la rapiță

După un maxim de 447 euro/tonă, preţul rapiţei a scăzut uşor. Disponibilitatea pe termen scurt pentru unităţie de prelucrare europene este dependentă de importurile australiene care preiau treptat „ştafeta” după încetinirea fluxurilor din Ucraina.

Următoarea recoltă de rapiţă a Europei este abia la începutul fazei de înflorire, o perioadă cheie pentru dezvoltarea recoltelor şi situația pare mai „instabilă” decât anul trecut. Temperaturile şi precipitaţiile abundente, în special în Franța, Germania și Marea Britanie ar putea să conducă la o revizuire descendentă a producţiei din statele nordice, mari producătoare de rapiţă. Dezvoltarea culturilor este atent supravegheată şi în Ucraina și Canada, unde producția nu este încă sigură.

Scădere moderată pentru carnea şi lapte

O scădere mai puţin accentuată s-a înregistrat pentru carne şi produsele din carne. Prețurile pentru ovine au rămas relativ stabile în februarie, chiar dacă au înregistrat o tendință uşor descendentă: -4,3% în februarie 2024 faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi -3,1% în ianuarie.

Potrivit Agreste, scăderea puterii de cumpărare „încetineşte” consumul și pune presiune asupra prețurilor, în timp ce oferta este puțin mai mare.

O tendinţă asemănătoare urmează şi prețul laptelui de vacă, care continuă să scadă (-5,8% în februarie şi -6,7% în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2023), în ciuda disponibilității locale încă limitate. Cu toate acestea, preţurile actuale pentru carne şi lapte sunt mai mari decât prețurile medii din ultimii patru ani. Preţul ouălor a scăzut cu 14,4% între februarie 2023 și februarie 2024, ceea este un semn al relaxării prețurilor la alimente și al revenirii treptate a ofertei după diferite episoade de gripă aviară.

Creşte preţul pentru fructe și legume

În februarie, prețurile tuturor fructelor proaspete au fost mai mari decât cele din 2023 şi peste preţul mediu din perioada 2020-2023.

În schimb, prețurile legumelor proaspete a scăzut în februarie 2024 faţă de februarie 2023. Temperaturile relativ ridicate din perioada de iarnă au favorizat oferta producătorilor şi au descurajat consumul de legume de iarnă. Prețurile au scăzut pentru praz (- 15%), varză (- 49%) și salată (- 22%). Cu toate acestea, preţul legumelor proaspete rămâne peste prețurile medii din ultimii cinci ani.

Prețurile de consum la produsele alimentare și băuturile nealcoolice au crescut pe parcursul anului trecut şi într-un ritm semnificativ mai lent în februarie (+3,5%) şi ianuarie (+5,7%).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →