Prețurile mici le netezesc drumul spre faliment! - Revista Ferma
7 minute de citit

Prețurile mici le netezesc drumul spre faliment!

iStock.com/Mykhaylo Palinchak
iStock.com/Mykhaylo Palinchak

Înglodaţi în datorii, fermierii români văd că de la un sezon la altul activitatea nu le este tocmai profitabilă. Preţurile de pe piaţă le netezesc drumul spre faliment. Fermierul din Timiş consideră că poblemele nu depind de hărnicia, productivitatea sau managementul fermei, ci de factori geopolitici conjucturali pentru care trebuie să intervină statul.

Mircea Modan 2 Prețurile mici le netezesc drumul spre faliment!Mircea Modan: Vindem în pagubă!

Mircea Modan deţine în judeţul Timiş o exploataţie agricolă mixtă: 20 ha şi câteva vaci cu lapte. După cum susţine, vinde lapte şi brânzeturi şi, în principal, de aici vin banii. Nu dă siloz la animale, le furajează cu: lucernă, fân, măcinătură de porumb, triticale şi ovăz, plus ceva premix pentru echilibrare. Vinde doar surplusul de cereale, nu are datorii la bancă, foloseşte utilaje second hand, deja amortizate. Lucrase 120 ha cu doi angajaţi şi a fost atât de aproape să dea faliment!

ANALIZA COSTURI/VENITURI

Fermierul este destul de atent la tot ce se întâmplă cu preţurile, cu bursele şi volumele de export din bazinul Mării Negre. Într-un articol (contributors.ro) face o analiză pertinentă a costurilor şi veniturilor unui producător agricol la două culturi de bază: grâu şi porumb.

Sugestiv, vezi în tabel cum arată realitatea, în opinia autorului.

Aşadar, în cazul în care fermierul plăteşte lucrările, cheltuielile ajung la 5.090 lei/ha, iar în varianta în care le execută el sunt de 4.223 lei/ha (fără a adăuga salariile şi toate celelalte costuri).

„Dacă vom lua ca bază 5.000 lei/ha, ponderea cea mai marea costurilor o au îngrăşămintele 43% (şi nu motorina), în timp ce manopera e între 10 şi 25%, în funcţie de performanţele utilajului. Profitul pe hectar depinde de producţia obţinută şi de preţul cerealelor”, susţine Mircea Modan.

ÎNGRĂȘĂMINTELE ACOPERĂ 43% DIN COSTURI

image001 Prețurile mici le netezesc drumul spre faliment!

Sursa tabel: contributors.ro

OBSERVAŢII ŞI CONCLUZII

Dacă nu ar exista subvenţia, cheltuielile ar fi acoperite în funcţie de preţ! „Dacă preţul este de 50 bani/kg, ca să acopăr nişte cheltuieli de 5.000 lei/ha, ar trebui să am o producţie de 10.000 kg/ha, la 70 de bani de 7.182 kg/ha, la 1 leu de 5.000 kg/ha şi la 1,2 lei de 4.160 kg/ha! Înţelegem că fără subvenţii avem nevoie de poductivităţi imense sau preţuri mari. Subvenţia acoperă o parte din costuri (20% maxim, la fiecare leu primit mai trebuie să pui tu încă 4)”, susţine agricultorul.

De asemenea, „La o subvenţie de 200 euro/ha (cam cât e acum cu înverzirea), ar trebui să avem o producţie de 8.000 kg/ha la un preţ de 50 de bani/kg, ajungând la o producţie de 3.000 kg/ha în cazul în care preţul este de 1,2 lei/kg. Ştiind că media multianuală pe ultimii 5 ani e undeva la 4.500 kg/ha, rezultă că subvenţia nu îmbogăţeşte fermierul, ci scade punctul de recuperare al costurilor în limita unor productivităţi mai mici”, consideră autorul. Inventariind cotaţiile bursiere, Mircea Modan constată că preţul grâului este de peste 1 leu/kg, iar al porumbului aproape unitar! În România, preţul se învârte în jurul a 0,5-0,6 lei/kg, în timp ce grâul rusesc depăşeşte un 1 leu/kg, iar cel ucrainean – 0,88 lei/kg.

CUM POȚI VINDE PROFITABIL?!

„Aşadar, la o recoltă de 5.000 kg/ha, un fermier ar trebui să vândă grâul cu un leu/kg (nu cu 0,6 lei/kg!), fără să câştige nimic şi cu 1,2 lei să nu lucreze pe gratis. Cu subvenţii cu tot, cultivatorii din România vând în pagubă, acumulând datorii de la un an la altul, unii fiind în FALIMENT!”, constată timişanul. „Nu ştiu nici câtă subvenţie încasez eu, că nu primesc de la APIA un desfăşurător, văd numai că îmi intră nişte bani, apoi la o rectificare mai îmi intră nu ştiu ce bani, dar habar n-am cât e subvenţia pe feliuţe. Apoi, mai sunt şi alte probleme, eu sunt mic producător, nu primesc subvenţie la motorină, nici la vacă, nu am vacile purtătoare de primă că eu am înfiinţat exploataţia după 2013”, susţine fermierul.

iStock.com/oticki
iStock.com/oticki

„Indiferent cât produci, nu amortizezi cheltuiala!”

Unul dintre cei care au stat zile în șir la protestele de la Afumați și a participat la întâlnirea cu ministrul Agriculturii este botoșăneanul Petre Ciornei.  „Suntem la jumătatea lunii februarie și nu am luat subvențiile. Am picat la control și m-au verificat toată toamna parcelă cu parcelă, GAEC cu GAEC, la cultura eco, la toate am ieșit bine, dar nu am primit bani niciun bănuț!”, ne-a declarat el.

RESTANȚE MARI, NEPLĂTITE

„Am rată restantă la un contract de leasing de 200.000 lei; am de plată 1 milion de lei la un distribuitor de inputuri, la o bancă încă 100.000 lei și furnizori mici neachitați. Nu am plătit că nu am a încasat subvențiile. Recoltă nu am făcut, costurile au fost egale sau chiar mai mari decât ce am produs. Mulți fermieri din zonă sunt pe minus din pricina prețurilor, a concurenței neloiale care ne-o face Ucraina”, a susținut el.

În agricultură sunt probleme mari, începând de la prețuri. „E bătaie de joc! Porumbul la 14,5% umiditate se vinde cu 70 de bani/kg! Dacă  boabele au 16% ai pierdut 10 bani!”, s-a revoltat fermierul.

foto 2 4 Prețurile mici le netezesc drumul spre faliment!
Foto 2: Nicoleta Dragomir

RAPIȚA, COMPROMISĂ DE SECETĂ

Petre Ciornei lucrează vreo 2.300 ha pe mai multe firme. Pentru a scăpa de droaia de controale când avea tot terenul la un loc, l-a împărțit.

„Pe una din firme avem 300 ha de grâu, 100 de orz și 150 ha de rapiță. Culturile sunt slab dezvoltate că nu au avut apă, le-am semănat ca-n sac. Păioasele au încolțit la primii fulgi de zăpadă. Cultiv grâul Glosa, am sporit norma de semănat la 320 kg/ha, să am siguranță la răsărire. Nu știu dacă am să întorc rapița, dar mare parte din ea e compromisă, frunzișoarele-s ofilite de la gerurile de -17 grade C”, a explicat el.

BUGET DE 3.000 LEI/HECTAR

Petre Ciornei e foarte atent la cheltuieli. Și-a propus să nu depășească pragul de 3.000 de lei/ha, la care se adaugă arenda de 1.000 lei/ha!

”Îngrășămintele le-am eliminat de tot. La datoriile pe care le am, de unde să mai și cumpăr fertilizanți? Am vândut un TIR de porumb și am luat 1.500 l de motorină, așa am supraviețuit”, susține fermierul.

În 2016 a avut un incident de plată. O bancă i-a luat utilajele din curte. După 3 ani de judecată a câștigat. „Aveam un tractor de 400 CP și o combină, luate de noi în 2011. În 2015 era ultimul an de leasing, amândouă utilajele valorau 500 mii euro. Când mai aveam 100.000 euro de plătit, mi le-a ridicat și apoi banca s-a întors împotriva mea ca persoană fizică, cerându-mi cu 3,8 miliarde de lei vechi. Am câștigat, dar am rămas păgubit de utilaje de 400.000 euro pe care banca le-a vândut la preț de fier vechi”, ne-a declarat Petre Ciornei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →