Prețurile la porc ne plasează pe locul 6 în UE - Revista Ferma
3 minute de citit

Prețurile la porc ne plasează pe locul 6 în UE

Toate alimentele s-au scumpit în România, în acest an, motivația fiind creșterea prețului la carburanți și energia electrică, dar și la inputuri, pentru sectorul vegetal, și la furaje, pentru sectorul zootehnic. Scumpirea galopantă este, de altfel, un fenomen planetar. Date statistice oferite de Comisia Europeană indică însă că, la noi, creșterea prețurilor în iunie a fost pe toată linia, în timp ce, în alte state comunitare a fost înregistrată o ușoară ieftinire.

 

CEL MAI SPECTACULOS PROCENT

 

În cazul sectorului cărnii de porc din România, creșterea prețului a fost cea mai spectaculoasă: 14,3% în numai o lună. De menționat că, în iulie comparativ cu iunie, creșterea s-a atenuat semnificativ: numai 3,2%.
Furnizez datele din iunie, pentru a vedea diferența considerabilă dintre creșterea prețului la carnea de porc în România față de alte state europene: pe locul doi s-a situat Irlanda, cu 7,3%, pe locul trei, Finlanda, cu 3%. În Polonia și Suedia creșterea a fost de 2,9%.
În Spania, cel mai mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană, a fost înregistrată o scumpire cu 1,2%. În același timp, în numeroase țări, carnea de porc s-a ieftinit. Cel mai mult, în Cipru, cu -4,7%. În Cehia, cu -1,6%. În Croația, cu -0,7%.
În iulie, în schimb, cea mai mare creștere a fost în Franța, cu 6,8% față de iunie, urmată de Grecia, cu 5,8% și de Irlanda, cu 5,4%.

piata carnii de porc 01_b 

CLASA E, 1.000 LEI/100 KG

 

Tendința de creștere a prețurilor, atât pentru porcii vii, cât și pentru carnea abatorizată, s-a menținut toată luna iunie. În iulie 2022, prețurile au scăzut, ca să înceapă din nou să urce, pe tot parcursul lunii august, ajungând la 850 lei/100 kg porc viu și la 1.113 lei/100 kg, clasa S, și 1.099 lei, clasa E, carne abatorizată.
Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia pentru Clasificarea Carcaselor, în săptămâna 36 ( 5-11 septembrie ), tendința a fost de scădere a prețurilor. Oricum, prețul carcasei clasa E era, în septembrie, 225,98 euro/100 kg, în timp ce în Franța era 214 euro/100 kg, în Germania, 216,22 euro, în Polonia 216,45 euro, iar media UE27 era 210,41 euro/100 kg.
Prețuri mai mari decât în România, au fost consemnate în Suedia, Cipru, Portugalia, Malta și Letonia.

 

PREŢURILE ÎNCĂ SE JOACĂ…

 

Fermierul Dimitrie Muscă a susținut recent că prețul cărnii de porc în România ”s-ar putea dubla în următoarea perioadă, din cauza scumpirii energiei, a furajelor şi din cauza pestei porcine africane, care a redus efectivele de animale”.
În perioada 5-11 septembrie, prețul cărnii de porc înregistrase însă o mică scădere, față de vârful atins în săptămâna precedentă. De notat, însă, că între iunie și septembrie, prețurile au fluctuat, ceea ce este foarte probabil să se întâmple în continuare.

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →