Preţurile îngrăşămintelor nu s-au schimbat aproape deloc. Unii fermieri cumpără, alţii aşteaptă, deşi riscurile de creştere a preţurilor sunt mari. Ce e de făcut?
Pe de o parte, preţurile la gaz continuă să crească. Pe de altă parte, conflictul din Orientul Mijlociu ar putea duce, de asemenea, la creşterea preţurilor la îngrăşăminte. Cu toate acestea, fermierii nu sunt dornici să cumpere acum.
Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea schimba tendinţele
„În ciuda creşterii preţurilor la gaze, preţurile la azot rămân stabile. Fundalul este, pe de o parte, o cerere foarte slabă şi, pe de altă parte, importuri favorabile din Egipt şi Rusia”, afirmă observatorii de piaţă ai Camerei de Agricultură din Renania de Nord-Westfalia, Germania. „O schimbare de tendinţă ar putea fi cauzată de o extindere a conflictului din Orientul Mijlociu”, mai cred experţii Camerei.
Preţurile ureei pe piaţa mondială sunt în scădere
Deşi există încă o anumită cerere, cumpărătorii continuă să aştepte. După finalizarea lucrărilor de teren, se aşteaptă o creştere a interesului de cumpărare. Îngrăşămintele azotate importate sunt în prezent disponibile pe scară largă şi tind să pună presiune asupra preţurilor. Preţurile ureei pe piaţa mondială au scăzut din nou recent. Motivul: India a cumpărat aproximativ 1,67 milioane de tone la un preţ de livrare de 400 de dolari americani pe tonă în cadrul actualei licitaţii de uree. Ca urmare, preţurile ureei în Orientul Mijlociu au scăzut de la 405 dolari americani pe tonă, cât erau anterior, la 380 de dolari americani.
Ofertă generoasă, cerere slabă
Şi exporturile chinezeşti de uree au stagnat în ultima vreme, deoarece Beijingul îşi reţine în prezent licenţele de export, transmit comercianţii. Dar oferta rămâne relativ mare, iar cererea rămâne slabă. Acest lucru se reflectă şi în volumele de comenzi încă foarte scăzute din Brazilia şi Europa, raportează analiştii, citaţi de agrarheute.com.
De asemenea, preţurile nitratului de amoniu au scăzut recent, deoarece cererea rămâne scăzută, iar Rusia continuă să furnizeze ieftin.
Concluzia majorităţii comercianţilor este că cererea globală de azot este mai slabă decât de obicei în această perioadă a anului.