Prețurile orzului au urmat pe cele ale grâului, care s-au stabilizat, într-o mișcare ascendentă, în timp ce făina de soia este în scădere, potrivit Tallage, o firmă de cercetare specializată în piețele de cereale și semințe oleaginoase.
După scăderea din ultimele săptămâni, prețurile grâului și orzului au început o corecție ascendentă moderată în ultimele zile, pe o piață încă marcată de competitivitatea de origine rusă.
În schimb, scăderea prețului este semnificativă pentru făina de soia, determinată de îmbunătățirea condițiilor de creștere în America de Sud.
Stabilizarea prețurilor la grâu francez
Prețul grâului moale livrat la Rouen se încheie în acestă săptămână la 216 euro/t (baza iulie), exact același nivel ca săptămâna trecută.
Grâul livrat la La Pallice a cunoscut chiar o ușoară creștere de 0,5 euro/t, ajungând la 217 euro/t. La începutul săptămânii, anunțul amânării cu o lună a livrărilor către China (programate acum între ianuarie și martie), precum și creșterea euro față de dolar, aduseseră prețurile franceze la cele mai scăzute niveluri din ultimii doi ani.
Euronext a înregistrat, de asemenea, cel mai marcat declin. Tendința s-a inversat la mijlocul săptămânii recent încheiate, vremea rea în Marea Neagră făcând încărcarea grâului rusesc foarte complicată. Această situație ar putea încuraja cumpărătorii să se îndrepte către originile europene pe termen scurt, în ciuda unei stabilizări a prețurilor rusești la 227,5 euro/t Fob Novorossiysk (11,5% proteină).
Cu toate acestea, grâul francez Fob Rouen are un preț de 246 USD/t, încă semnificativ peste grâul rusesc.
Mica revenire a prețurilor este accentuată odată cu anunțul de către Oficiul Național pentru Cereale din Maroc (ONICL) privind prelungirea programului de import marocan, al cărui termen limită planificat inițial pentru decembrie este amânat pentru aprilie.
Acest program, care constă în subvenții publice pentru importul a 2,5 milioane de tone de grâu moale, ar trebui să permită accelerarea importurilor marocane care în prezent sunt în întârziere. Țara, care se confruntă cu doi ani consecutivi de recolte slabe, are, de fapt, o nevoie semnificativă de importuri.
De asemenea, Marocul a profitat de scăderea prețurilor franceze, cumpărând între 120.000 și 150.000 de tone pentru livrare în decembrie.
În Statele Unite, prețurile au fost susținute de noi vânzări către China în ultimele zile.
În ceea ce privește recolta din 2024, însămânțarea franceză progresează față de săptămâna trecută, de la 74% la 83%, dar este încă semnificativ întârziată. Anul trecut, în același timp, semănatul era aproape terminat.
Creșterea prețului la orz
Prețul orzului furajer francez livrat la Rouen a crescut cu 6,5 euro/t într-o săptămână și s-a situat la 196 euro/t (bază din iulie). Prețurile le-au urmat pe cele ale grâului într-o mișcare ascendentă în ultimele zile, după un câștig recent în competitivitate și, deci, o potențială redresare a cererii. În plus, vremea rea din Marea Neagră a provocat o încetinire semnificativă a exporturilor rusești de orz în noiembrie (–44% față de octombrie).
Dacă va continua, ar putea duce la o schimbare a cererii către alte origini, inclusiv Franța. La aceasta se adaugă și anunțul guvernului rus care dorește să instituie o interdicție a exporturilor de cereale, dacă stocurile țării ajung la mai puțin de 10 milioane de tone. În ciuda acestor elemente, exporturile franceze au scăzut cu 20% într-o lună către China, singura destinație dinamică a Franței de la începutul campaniei.
Mai mult, orzul rusesc Fob Novorossiysk a rămas stabil din 20 octombrie, la 172,50 USD/t.
De asemenea, CPT-ul ucrainean Reni rămâne stabil, la 137,50 USD/t, în ciuda unei intensificări a transporturilor de orz prin coridorul maritim stabilit unilateral de Ucraina (+82% între octombrie și noiembrie).
În ceea ce privește producția din 2024, semănatul francez de orz de iarnă este încă semnificativ în urmă programului, în principal, în regiunile din vest, ajuns la 92% (din 27 noiembrie). Câmpurile semănate târziu riscă să-și vadă potențialul de producție redus, în timp ce fereastra de semănat este acum închisă.
În sectorul berii, prețurile au fost destul de stabile pe măsură ce recoltele din Argentina și Australia ajung pe piață. Orzul de iarnă Fob Creil și-a continuat tendința de scădere începând cu 10 noiembrie și a scăzut ușor cu 2 euro/t într-o săptămână, la 208 euro/t, cel mai scăzut nivel din august 2021.
Pe de altă parte, producția de orz de primăvară Fob Creil crește cu 2 euro/t, până la 295 euro/t, bonusul de primăvară rămânând în continuare foarte mare.
Creșterea prețurilor la rapiță
Prețurile la rapiță au crescut, între 11 și 14 euro/tonă, la termenele Euronext din februarie și mai 2024 și s-au situat la 451 și, respectiv, 452 euro/t.
Prețurile europene au fost susținute în special de prețurile canola. În timp ce fermierii își limitează vânzările, cererea internă este foarte puternică, stimulată de marje industriale bune. Între iulie și septembrie, cererea industrială din Canada a crescut cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Uleiul de palmier a susținut și prețul rapiței. Exporturile malaeziene s-au dovedit în cele din urmă a fi mai mari decât se aștepta, în special la sfârșitul lunii noiembrie. În timp ce producția urmează să încetinească în următoarele săptămâni (scădere sezonieră), piața se așteaptă, de asemenea, la o producție mai scăzută în vară. Seceta provocată de fenomenul El Niño ar putea afecta producția de palmieri, cu atât mai mult dacă luăm în considerare îmbătrânirea plantațiilor de palmieri.
În cele din urmă, știrile referitoare la petrol au contribuit și la susținerea prețurilor la rapiță. Prețurile aurului negru au crescut în special odată cu apropierea întâlnirii dintre țările OPEC +, piața temându-se de noi reduceri de producție.
Făină de soia: scădere bruscă a prețurilor
După creșterile puternice înregistrate în ultimele săptămâni, prețurile la făina de soia au scăzut, săptămâna fiind marcată de o scădere netă a prețurilor acestei mese pe piața franceză, dar și la nivel global.
Astfel, în viitorul apropiat, prețul francez a pierdut în jur de 50 euro/t.
De asemenea, prețurile mondiale au scăzut și mai mult, scăzând cu aproape 80 USD/t pentru origine americană și 60 USD/t pentru Fob Argentina.
Totuși, săptămâna a început într-o notă destul de puternică pentru Brazilia, unde condițiile meteorologice au rămas îngrijorătoare, ceea ce a dus la reduceri ale prognozelor de producție de soia braziliană pentru noua campanie.
Această situație sugerează perspective mai bune pentru cererea de origine americană în următoarele luni, mai ales în cazul unei întârzieri a recoltărilor în America de Sud. Cu toate acestea, chiar dacă prognoza pentru producția de soia din Brazilia ar fi redusă cu aproximativ 20 Mt, comparativ cu nivelurile estimate în prezent, aceasta ar rămâne peste media pe cinci ani.
Iată ce urmează?
- recolta de iarnă în Europa și Marea Neagră;
- progresul recoltei în Australia și Argentina (cereale, rapiță);
- condițiile de creștere în America de Sud pentru soia și porumb;
- situația geopolitică în Marea Neagră;
- prețul petrolului;
- situația economică globală;
- paritatea euro/dolar.
Sursa: La France Agricole