Preţurile cerealelor continuă să scadă în această săptămână. Motivul: grâul rusesc ieftin şi presiunea importurilor din Ucraina. De asemenea, o recoltă mai mică decât se aştepta este raportată din Canada.
Piaţa cerealelor este într-o dispoziţie pesimistă. “Volumele mai mari de producţie în Rusia şi exporturile ucrainene în curs de desfăşurare afectează atât preţul grâului american, cât şi european”, explică analiştii de la Agritel, citaţi de agrarheute.de.
Preţurile europene la grâu pentru luna septembrie au scăzut cu 3,50 euro, ajungând la doar 225 euro pe tonă. Contractul pentru decembrie care a urmat a pierdut 4 euro şi a scăzut la 236 de euro pe tonă. Cu toate acestea, diferenţa mare de preţ rămâne la peste 10 euro pe tonă şi dă speranţă pentru o revenire a preţurilor în următoarele câteva săptămâni.
Exporturile slabe continuă să determine evoluţia preţurilor pe pieţele europene de numerar. În cel mai important port francez de export – Rouen, preţurile grâului au scăzut cu 5 euro, până la 221,5 euro pe tonă – susţin analiştii, din cauza competitivităţii scăzute a exporturilor.
Fermierii ucraineni nu reduc suprafaţa de grâu semănat
Agricultorii ucraineni nu vor reduce suprafaţa de grâu de iarnă pe care o seamănă pentru recolta din 2024. Şi asta în ciuda costurilor de logistică mai mari din cauza crizei exporturilor de după încetarea Acordului la Marea Neagră, a declarat pentru Reuters un înalt oficial în agricultură.
Ei au finalizat deja de treierat grâul din 2023, realizând o producţie de 21,94 milioane de tone, potrivit datelor ucrainene. Aceasta ar fi o recoltă mai mare decât în 2022, când s-au obţinut 20,7 milioane de tone.
În prezent, Ucraina poate exporta cereale, în principal, prin mici porturi fluviale de pe Dunăre şi prin graniţa terestră de vest cu Uniunea Europeană.
În emisfera nordică, recolta de grâu în scădere din cauza vremii
Exportatorii canadieni raportează o recoltă mai mică de grâu din cauza vremii, estimarea producţiei făcută de Statscan confirmând o revizuire descendentă a previziunilor de recoltă.
Fermierii se aşteaptă acum ca producţia de grâu 2023 să scadă cu 4,86 milioane de tone, până la 29,47 milioane de tone. Este cu 3,5 milioane de tone mai puţin decât a estimat USDA în raportul său din august.
De asemenea, în SUA, valul de temperaturi deosebit de ridicate în ultimele săptămâni au dus la o deteriorare semnificativă a evaluărilor culturilor de către USDA: în cazul grâului de primăvară, doar 37% dintre plante sunt încă considerate a fi în stare bună, semnificativ mai puţin decât în anul precedent (68%)
Dintre culturile evaluate de la bun la excelent, porumbul pierde din nou 2 puncte, ajungând la 56%, în timp ce soia, doar un punct procentual (58%).
Cu toate acestea, comercianţii se aşteptau la o reducere şi mai accentuată în următoarea perioadă.
Sursa şi grafice: agrarheute.de