Preţul rapiţei în scădere. Grâul stagnează - Revista Ferma
4 minute de citit

Preţul rapiţei în scădere. Grâul stagnează

Deși stocurile de grâu din ferme sunt abundente în majoritatea statelor europene, fermierii preferă să aştepte dacă nu au motive de spațiu sau lichiditate.

Euronext - grau si rapita

Prețurile la rapiță pe Euronext (Paris) sunt pe „roșu” la începutul anului 2024. Pentru livrările din februarie preţul rapiţei a scăzut cu 4,25 euro, până la 418,00 euro/t. Scăderea preţului se menţine pentru toată perioada, până în noiembrie 2024 (427,25 euro/t). Analiştii atribuie această scădere atât previziunilor de recoltă mai bune decât se aştepta anterior pentru cultura de soia din Brazilia, cât şi interesului scăzut pentru biodiesel, ceea ce a condus la o „relaxare” a pieţelor internaţionale.

Începând din februarie 2022, după ce prețurile la rapiță și grâul de panificaţie au atins niveluri fără precedent, acestea au cunoscut o singură direcție: în scădere. Pentru rapiță, cel mai scăzut punct a fost atins în iunie 2023 (383 euro/t). De atunci, prețul rapiței s-a redresat ușor, crescând doar până la 403 euro/t pentru livrările din ianuarie 2024.

Care sunt principalii furnizori de rapiţă pentru UE?

Grâul stagnează chiar dacă fermele au stocuri mari

Prețurile grâului de panificaţie au avut, de asemenea, o tendință de scădere de la maximul istoric de 384 euro/t atins în primăvara anului 2022 și s-au stabilizat la aproximativ 220 euro/t în ultimele săptămâni. O scădere cu 2,25-2,50 euro/t s-a înregistrat pentru toate termenele de livrare până în luna mai 2025, atunci când se înregistrează cel mai ridicat preţ, 236,25 euro/t.

Din motive sezoniere, vânzările rămân scăzute pe piața locală (europeană) a cerealelor pentru panificaţie. O revigorare a activității de tranzacționare nu este așteptată până la finalul lunii ianuarie. Deși stocurile din ferme sunt abundente în majoritatea statelor europene, fermierii preferă să aştepte dacă nu au motive de spațiu sau lichiditate.

Până în vară şi preţul porumbului se menţine sub 200 euro/t la bursa europeană.

Volum record de rapiţă prelucrată în Uniunea Europeană

În ultimul trimestrul din 2023, unităţile de procesare din UE au prelucrat 6,38 milioane de tone de rapiţă, foarte aproape de cifrele record din aceeași perioadă a anului 2022 (6,41 milioane de tone), conform estimărilor Oil World. Cele mai importante creşteri ale volumelor de seminţe oleaginoase prelucrate s-au înregistrat în Germania, Olanda, Cehia, Polonia şi Franţa.

Experții au remarcat, de asemenea, că volumele totale de semințe oleaginoase prelucrate în UE în perioada octombrie-decembrie 2023 au ajuns la 12,2 milioane de tone, foarte aproape de cifrele din 2022. Cu toate acestea, în perioada ianuarie-septembrie 2023, țările UE au înregistrat o creștere semnificativă a volumelor de seminţe oleagionase prelucrate. Astfel, cantitatea totală de semințe oleaginoase prelucrate în UE a fost de 48,2 milioane de tone în 2023, cu mult peste rezultatul din 2022 (46,7 milioane de tone), dar și peste media ultimilor 5 ani (46,2 milioane de tone).

Urmează subvenţii UE pentru îngrăşăminte?

Prețurile scăzute sunt în contrast clar cu evoluția costurilor de producție pentru fermieri, iar acest lucru trebuie luat în considerare pentru dezvoltarea viitoare a sectorului agricol. Pentru a acoperi costurile, sunt necesare prețuri de producător mai mari acum și în viitor, deoarece nu se preconizează o scădere a prețurilor la energie, în special la gazele naturale care sunt o sursă importantă de energie pentru producția de îngrășăminte.

În condiţiile actuale ale politicii UE de reducere a cheltuielilor pentru fertilizare și protecția culturilor, precum și influențele schimbărilor climatice nu pot fi așteptate creșteri ale producției agricole europene. Ca urmare, atunci când se analizează proiectarea viitoare a PAC ar trebui discutate noi abordări, cum ar fi remunerarea serviciilor ecosistemice oferite de modele alternative de rotație a culturilor agricole.

Perspective bune pentru soia „braziliană”

Astfel, după ce seceta a întârziat inițial campania de semănat, ploile au revenit şi au spulberat grijile privind viitorul culturii de rapiţă din America de sud. Compania americană StoneX şi-a corectat (în plus) estimarea privind producţia de soia din Brazilia cu 9 milioane de tone, până la un total de 151 de milioane de tone. Ca urmare se așteaptă să crească şi volumul exporturilor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →