Preţul pentru sămânţa de cartof s-a dublat! - Revista Ferma
3 minute de citit

Preţul pentru sămânţa de cartof s-a dublat!

cultura cartof Preţul pentru sămânţa de cartof s-a dublat!
credit foto @iStock.com/samael334

La cartof, costurile pentru înfiinţarea culturii sunt de cca. 20-25 mii lei/ha, inclusiv arenda medie în zonă, de 1500 lei/ha.

“Cele mai mari costuri sunt cu sămânţa, care anul acesta s-au dublat! Anul trecut plăteam cca. 450 euro/tonă de cartofi de sămânţă calibru 35-55mm, clasa A, acum este 870 euro/tonă şi sunt cantităţi mici pe piaţă” a spus Lászlő Szócs, fermier şi vicepreşedinte al Cooperativei agricole Ferme Secuieşti.

În plus, sămânţa din clasa Elita se găseşte cu greu, pe piaţă este sămânţa calibru mare, 50-75mm, clasa A, dar pentru acesta costurile/ha sunt mult mai mari.

STOCURI MICI DE CARTOFI

Preţul cartofilor era în ianuarie de 1,4-1,8 lei/kg, dar în depozitele fermierilor din zonă sunt cantităţi mult mai mici de cartofi comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, dar totuşi mai bine decât în iarna trecută (2022/2023 a fost un an foarte slab, din cauza secetei).

De la recoltare (octombrie 2023) şi până acum cartofii au pierdut cca. 25% din greutate şi calitate, mai ales din cauza condiţiilor de depozitare.

COSTURILE DE PRODUCȚIE DEPĂȘESC PREȚUL DE VÂNZARE

”Ferme Secuieşti Cooperativa Agricolă” are aproape 60 de membri, tineri fermieri, fiecare cu o suprafaţă de până la 10 ha de teren. Principalele culturi sunt cartofii, cerealele (grâu) şi ceapă.

“Mulţi colegi tineri au făcut proiecte, au cumpărat utilaje şi acum au mari dificultăţi în achitarea acestora, deoarece practic lucrează în minus, costurile sunt mai mari decât preţul de vânzare al produselor agricole. Prin Cooperativă încercăm să ne vindem la un preţ mai bun producţia”, ne-a declarat Lászlő Szócs.

Fermierul lucrează o suprafaţă de 60 ha, cultivate anul trecut, în proporţie egală cu sfeclă de zahăr, grâu şi cartofi. Producţiile realizate au fost de 37 tone/ha la sfeclă de zahăr, 27 tone/ha la cartofi şi grâu 6,2 tone/ha.

PROBLEME MARI CU e-FACTURA

În ceea ce priveşte noile reglementări cu e-factura, Lászlő Szócs consideră că vor fi afectaţi în special fermierii care trebuie să îşi transporte recoltele din câmp în depozite.

“De exemplu, dacă scot cartofii şi trebuie să îi aduc de la 15-20 km, din câmp până acasă, pentru fiecare transport va trebui să am avize, cântăriri etc… nu o să putem face asta din câmp. La livrările din ferme (care sunt în interiorul localităţilor) către la depozit, nu va mai fi o problemă”.

CONCURENȚA DIN UCRAINA

Şi fermierii din judeţele Covasna şi Harghita sunt afectaţi de concurenţa neloială a produselor din Ucraina. Pentru urmărirea transporturilor de cereale din Ucraina s-ar putea folosi ”aceleaşi proceduri ca şi pentru transporturile de lemne/buşteni, printr-o aplicaţie care să arate traseul şi destinaţia finală a acestor cereale”, propune Lászlő Szócs.

iStock.com/samael334

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →