Prețurile laptelui pe piața mondială sunt în scădere, iar acestă situaţie provoacă tulburări în industria produselor lactate. Fermierii europeni ar trebui să-și facă griji cu privire la prețurile scăzute ale laptelui?
Prețurile la produsele lactate scad pe Global Dairy Trade (GDT) din Noua Zeelandă, cea mai importantă bursă internațională de produse lactate. După ce la licitaţia din 18 iunie, prețurile la produsele lactate au scăzut ușor cu doar 0,5%, la ultma licitaţie (din 2 iulie) indicele GDT a scăzut cu încă 6,9%. Aceasta este cea mai mare cădere din august anul trecut. Indicele prețurilor pe GDT este acum în medie de 3.520 euro/tonă (3.782 dolari/tonă).
Index GDT – 2 iulie 2024

Principalul motivul al scăderii recente se datoreză reducerii cu 10,2% a indicelui prețurilor GDT la unt, până la un preț mediu de 6.092 euro/tonă şi pentru grăsimea anhidră din lapte (AMF) cu 10,7%, pânăă la 6.065 euro/tonă. Brânza chedar și laptele praf au avut scădere importante, singura creştere s-a înregistrat pentru lactoză.
Indicele preţurilor GDT – 2 iulie 2024

Nu sunt încă disponibile date statistice UE din ultimele două luni, dar este de aşteptat ca această scădere a pieţei internaţionale să se transfere şi către piaţa europeană.
Evoluţia preţului laptelui brut în UE

UE – Evoluţie preţ lapte

Ce se întâmplă pe piața internațională a laptelui?
Tendința ascendentă a prețurilor la lapte a încetinit ușor în al doilea trimestru al anului 2024, a scris Rabobank în raportul său global privind laptele, din luna mai. Analiştii Rabobank au estimat că tendinţa ascendentă a prețurilor laptelui va continua să încetinească. Experții au identifica două provocări majore pentru piața mondială a laptelui:
- în primul rând, recenta creștere a prețurilor internaționale nu poate continua pe termen lung, deoarece cererea nu pare să se schimbe pe termen lung. Creșterea prețului a fost mai degrabă o reacție la prețurile scăzute anterior și o fază de refacere a stocurilor, după care cumpărătorii au devenit mai precauți.
- în al doilea rând, China își dezvoltă propria capacitate de producție de lapte, în încercarea de a fi independentă de importuri. Acest lucru reduce cererea pe piața mondială.
Cei mai importanţi cumpărători la ultima licitaţie GDT au venit din Asia de Sud-Est și Oceania, nu din China. Chinezii au importat mai ales produse din lapte, în special lapte praf, în special din Noua Zeelandă, ceea ce a încurajat concurența cu UE și SUA.
Potrivit Departamentului American de Agricultură (USDA), Noua Zeelandă nu numai că și-a redus recent prognoza privind prețul laptelui, dar a produs și mai puțin lapte în aprilie. Producția de lapte a scăzut cu 6,2% față de anul precedent. Noua Zeelandă pare să se adapteze la noile condiții, iar datele privind sacrificările de animale arată, de asemenea, că ţara își reduce producția. Noua Zeelandă a sacrificat mai multe vaci de lapte în aprilie decât în aceeași lună din 2023 (cu 33,5% mai multe capete), dar şi comparativ cu aceeași lună din ultimii şase ani.
Prețurile laptelui vor scădea și pentru fermierii europeni?
Cele mai recente rapoarte de la GDT au provocat unele îngrijorări în industria produselor lactate din Europa, chiar dacă datele statistice din pieță nu indică încă nimic rău pentru fermierii europeni producători de lactate. Unităţile de prelucrare a laptelui nu au acumulat încă stocuri semnificative, iar livrările de lapte scad sezonier.
Așteptările pentru lunile următoare au scăzut, iar evoluțiile din ultimii ani arată că prețurile la lapte din Europa urmează, de obicei, evoluțiile de pe piața mondială, deși cu o ușoară întârziere. Dacă prețurile globale ale laptelui continuă să scadă, fermierii europeni vor avea de suferit.