Preţul grâului a scăzut brusc! Câştigul din ultimele zile a fost anulat. - Revista Ferma
5 minute de citit

Preţul grâului a scăzut brusc! Câştigul din ultimele zile a fost anulat.

Prețurile cerealelor din SUA și Europa au scăzut miercuri. Se pare că corecțiile USDA nu au corespuns așteptărilor piețelor, deoarece scăderea subită a prețurilor cu greu poate fi explicată în alt mod.

USDA soia porumb grau Preţul grâului a scăzut brusc! Câştigul din ultimele zile a fost anulat.

Prețurile cerealelor au scăzut miercuri (12 iunie) în urma raportului USDA, chiar dacă se estimează o scădere a recoltelor globale. USDA raportează producţii mai mici pentru Rusia, Ucraina și statele UE.

Prețurile grâului pe piața europeană futures Euronext au scăzut cu 6,50 euro pe tonă, până la 240 euro/tonă pentru viitoarea recoltă (livrare în septembrie). Pentru decembrie preţul a scăzut cu 6,25 euro, până la 247,75 euro/tonă. Prețurile porumbului a urmat aceiaşi tendinţă şi a scăzut cu 3,35 euro, până la 214,75 euro/tonă. Prețurile rapiței pentru noua recoltă au scăzut cu aproape 5 euro, până la 265 de euro/tonă.

Evoluţie preţ grâu – Euronext

Grau evolutie pret 12iunie2024 Preţul grâului a scăzut brusc! Câştigul din ultimele zile a fost anulat.

Pe lângă noul raport de piață de la USDA, recuperarea monedei euro față de dolar până la un curs de 1,081 a pus o presiune suplimentară asupra prețurilor cerealelor.

Scăderea producției globale a determinat, de asemenea, USDA să revizuiască în scădere consumul global și exporturile de grâu comun.

Așteptările pieţei la recoltele și exporturile semnificativ mai mici din Rusia și Ucraina au condus recent în mod repetat la creșterea prețurilor de exportul la grâu până 270 de euro/tonă.

Potrivit USDA, principalii competitori ai Rusiei şi Ucrainei pe piețele de export internaţionale, Franța şi Germania se așteaptă la o recoltă mai mică de grâu.

Conform datelor USDA, producția globală este mai mică decât se aștepta luna trecută, dar se află încă la un nivel record.

Egiptul a achiziționat 420 mii de tone de grâu de panificaţie, inclusiv 180 mii de tone de grâu din România

În cadrul licitaţiei din 11 iunie 2024, Egiptul a cumpărat 420 mii de tone de grâu de panificaţie din România, Ucraina şi Bulgaria, la un preț mediu de 268,71 USD/tonă C&F. Acest preţ este cu 32,92 USD/tonă mai mic decât prețul licitației anterioare. Grâul din România va fi livrat de către LDC, CHS şi AMS Ameropa, câte 60 de mi de tone fiecare, la preţul FOB de 251,85 USD/tonă. Grâul din Bulgaria a fost cumpărat la preţul de 250,0 USD/tonă FOB, iar cel din Ucraina la 233,45 USD/tonă FOB. Livrarea se va face în perioada 1-10 august 2024, pentru grâul din România şi Bulgaria şi între 11-20 august pentru grâul din Ucraina.

Este a doua licitaţie consecutivă la care Egiptul nu a contractat grâu din Rusia.

Bulgaria va recolta peste 6 milioane de tone de grâu în 2024

Fermierii bulgari se așteaptă să recolteze între 6,1 și 6,3 milioane de tone de grâu și peste 800 mii de tone de orz în acest an, a declarat ministrul interimar al agriculturii Georgi Tachov.

Suprafaţa cultivată cu grâu este de peste 1,1 milioane de hectare şi randament mediu aşteptat este de peste 5.000 kg/ha.

Ministrul Tachov a remarcat că silozurile de cereale din țară au în prezent aproximativ 80% capacitate liberă. În 2023, Bulgaria a recoltat cca. 6,59 milioane de tone de grâu.

UE va trebui să caute noi furnizori pentru oleaginoase

Începând cu 1 iulie, UE va impune tarife prohibitive (până la 95 euro/tonă) pentru importurile din Rusia și Belarus ale anumitor mărfuri, inclusiv semințe de floarea-soarelui, grâu, porumb, mazăre uscată, derivate și produse furajere.

Interdicția UE ar putea fi un factor de susținere a prețurilor pe piețele europene și, dimpotrivă, de reducere a prețurilor interne în Rusia. În acelaşi timp, deoarece o mare parte din importurile UE de şrot de floarea-soarelui şi rapiță provin din Rusia, statele europene vor fi nevoite să caute furnizori alternativi pentru aceste produse.

Rusia – stare de urgență în 10 regiuni

Din 7 iunie, Rusia a declarat stare de urgență în 10 regiuni din cauza daunelor provocare culturilor agricole de înghețurile din mai. Acest lucru îi va ajuta pe fermieri să primească fonduri suplimentare, dar, potrivit oficialilor, nu ar trebui să perturbe angajamentele de export ale Rusiei. „Toate obligațiile noastre atât în ceea ce privește consumul intern, cât și angajamentele de export extern vor fi cu siguranță îndeplinite”, a spus viceministrul agriculturii, Andrei Razin.

Sovecon și-a redus prognoza pentru recolta de grâu a Rusiei la 80,7 milioane de tone, după ce în martie, a prezis o recoltă de 94 de milioane de tone. Recolta de anul trecut a fost de aproximativ 93 de milioane de tone.

Ucraina – Exporturile în scădere în luna mai

Exporturile de produse agricole ale Ucrainei în luna mai s-au ridicat la 6,65 milioane de tone, ceea ce este cu 7% mai puțin decât în aprilie, în special datorită problemelor logistice.

Fermierii polonezi blochează din nou granița cu Ucraina pentru transportul rutier, în timp ce tranzitul feroviar rămâne nerestricționat. Semințele oleaginoase și produsele prelucrate sunt cel mai adesea exportate rutier, iar în 2024 volumul de transport a fost de aproximativ 100 mii de tone pe lună. În aceste condiţii, transportul feroviar rămâne cea mai stabilă opţiune pentru exporturile terestre.

Exporturi prin porturile dunărene a fost la cel mai redus nivel din mai 2022. Transportul fluvial cu barje pe ruta Izmail-Constantaare o cererea relativ scăzută, ceea ce a condus la scăderea costurilor de transport pe această rută la 9-10 euro/tonă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →