Preţul gazului stă pe un butoi de pulbere! - Revista Ferma
5 minute de citit

Preţul gazului stă pe un butoi de pulbere!

 

Un orizont incert: ieftinirea prețurilor la îngrăşăminte!

 

O relaxare se constată la uree. „Din ceea ce vedem noi la ora asta, piaţa îngrăşămintelor în Statele Unite s-a relansat în ceea ce priveşte preţul ureei, acesta fiind de 675 de dolari tona (exact la nivelul din octombrie), cu o scădere de 8,2% faţă decât am avut până de curând. Problema însă rămâne în Europa pentru că toate aparenţele conduc către o sufocare la aprovizionare, datorită faptului că Rusia are volum limitat de export şi la îngrăşămintele azotoase, şi la cele fosfatice. Şi mai mult decât atât, preţul gazului stă pe un butoi de pulbere din cauza tensiunilor din regiune”, a declarat pentru revista Ferma Cezar Gheorghe, consultant senior şi analist Clubul Fermierilor Români.

 

Îngrăşăminte asigurate la 40% din necesar!

 

Potrivit expertului, în perspectiva însămânţărilor de primăvară, fermierii români au un nivel de acoperire cu îngrăşăminte cam de 35%, cu îngăduinţă 40%, în timp ce în Europa situaţia este mult mai bună: 65-70 la sută.

De asemenea, „previziunile nu sunt optimiste pentru simplul motiv că preţul la energie creşte, tensiunea urcă şi ea la rândul ei, ţiţeiul a crescut din nou după ultima şedinţă tehnică. Cu alte cuvinte, nu prevedem o scădere a preţurilor la îngrăşăminte pentru fermierii români”, remarcă Cezar Gheorghe.

Analistul susţine că fermierii români au un handicap, faţă de cei de peste Ocean. „Americanii vor produce marfă multă cu costuri mai mici. Între timp, foarte mulţi dintre fermierii români se vor orienta să reducă consumul de îngrăşăminte în dauna producţiei, dar şi a calităţii acesteia. Ca atare, în piață va fi multă marfă și agricultorii români vor avea parte de un preţuri mai mici, ceea va reduce profitul fermelor. Însă nu vor fi scăderi dramatice de preţuri pentru că sunt susţinute de cerere, de inflaţie şi de starea vremii”, apreciază Cezar Gheorghe.  

fertilizare-01-Marian_b 

Preţuri în creştere la îngrăşăminte

 

În timp ce prețurile la îngrășămintele cu azot (KAS, AHL) și fosfor (DAP) rămân la un nivel ridicat, cele potasice sunt în creștere, iar prețurile globale la uree se relaxeză uşor.

Alexis Maxwell, analist la firma Bloomberg Green Markets, citat de agrarheute.com, susţine că „scăderea actuală (nr – a ureei) nu este un semn că prețurile ridicate la îngrășăminte vor scădea. Mari producători, precum Orientul Mijlociu și Egipt, și-au vândut ureea până în februarie, iar o mare parte din fabricile din Europa și Ucraina rămân închise, cum se întâmplă şi în China”. 

Aceeaşi sursă arată că Statele Unite au raportat un preț mediu de vânzare pentru uree de 913 USD pe tonă, cu aproximativ 20 USD mai mult decât la sfârșitul lunii decembrie și de 2,5 ori mai mult decât în urmă cu un an, când fermierii puteau cumpăra uree cu 368 USD/tonă.

De asemenea, anhidrida de îngrășământ lichid (cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii americani) a crescut cu 60 USD, până la 1.430 USD tona în această lună.

Cererile de preț pentru uree în porturile din Orientul Mijlociu sunt în prezent de 825 USD/t pentru ianuarie și 685 USD/t pentru februarie.

În porturile de import germane, cererile de preț pentru azotat de calciu amoniu (KAS) sunt neschimbate la nivelul record anterior de 616 euro pe tonă, la fel ca și cele pentru cel mai important îngrășământ lichid soluție de azotat de amoniu-uree ( AHL) la 603 euro/tonă.

La potasiu (Kornpotash) preţurile au crescut cu 10 euro, până la 392 euro tona în ianuarie; adică cu 160 de euro mai mult decât trebuiau să plătească fermierii în urmă cu un an.

În Franța, soluția de uree cu azotat de amoniu costă 612,5 euro/t (în portul de importRouen), iar KAS a urcat la 622,5 euro pe tonă.

 

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ce se întâmplă cu criza îngrăşămintelor în Europa? Dar în lume? Care este evoluţia preţurilor la îngrăşăminte? Cum gestionează alţii această problemă majoră pentru agricultură şi cum răspund autorităţile din România? Ce spun fermierii noştri? Ce spun specialiştii agronomi? Care sunt efectele crizei asupra agriculturii şi alimentaţiei pe termen mediu şi lung?

La toate aceste întrebări jurnaliştii FERMA MEDIA GRUP vor încerca să răspundă prin instrumentele specifice pe care le avem la dispoziţie. Vom publica pe site-ul nostru www.revista-ferma.ro informaţii actuale, cu declaraţii oficiale şi ştiri din actualitatea internă şi internaţională, cu puncte de vedere ale fermierilor. Toate acestea, prin CELULA DE CRIZA FERMA, platformă lansată de echipa noastră în 2020, odată cu agravarea epidemiei de Covid-19 şi apariţia primelor efecte negative asupra agriculturii.

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →