PREŢ DE REFERINŢĂ: MATIF minus 80 euro/t! CARTEL între procesatori şi achizitori?! - Revista Ferma
3 minute de citit

PREŢ DE REFERINŢĂ: MATIF minus 80 euro/t! CARTEL între procesatori şi achizitori?!

 Un an atipic, cu multe ploi, cu volatilităţi mari la preţuri, cu cheltuieli şi pierderi de recoltă!

De câteva zile a început campania la rapiţă în fermele timişene. „Am recoltat, transportat şi depozitat producţia de pe circa 100 de hectare din cele 1.000 însămânţate în toamna trecută. Însă ploaia ne-a zădărnicit lucrul şi nu ne-a lăsat decât o oră-două, atât cât să se încălzească motoarele combinelor”, ne-a declarat dr. ing. Alexander Degianski, Board DirectorForest and Biomass Romania SA, proaspăt numit consilier al ministrului Agriculturii.

De pe suprafaţa recoltată, fermierul a obţinut o medie de 3.700-3.800 kg la hectar (probabil, că aceasta va fi şi producţia medie finală!), realizată cu costuri de circa 1.200 de euro hectarul.

Alexander Degianski_orz.jpg3_b

Un cartel între procesatori şi achizitori?!

„Producţia o depozităm până la finalul campaniei, după aceea vedem ce facem! După tendinţă, se pare că preţurile revin la ceea ce au fost înainte de criza din Ucraina. Problema este că anul acesta agricol am avut cheltuieli foarte mari cu imputurile şi asta ne-a distrus.  

Anul acesta, cu o producţie de 3.700 kg/ha, o să fim uşor pe plus, dacă rapiţa se vinde acum la 1,70 lei kilogramul. Îmi este imposibil să fac orice prognoză de preţ pentru că lucrurile nu depind de noi.  

Cel mai deranjant lucru pentru mine este că există, sigur, un cartel al procesatorilor şi al achizitorilor, doar pentru că toată lumea oferă un preţ MATIF minus 80 euro pe tonă. Păi, nu ştiu de unde s-a ajuns la acest nivel de preţ! În anii trecuţi era MATIF minus 10 -15, hai 20 euro/t şi acum preţul de referinţă este fix MATIF minus 80 euro pe tonă! Eu sunt convins că există un cartel foarte bine făcut!”, şi-a exprimat convingerea Alexander Degianski.

Orzul – veriga slabă!

În ferma de la Giulvăz toate culturile culturile arată bine, susţine specialsitul: şi grâul, şi floarea, şi porumbul!  „Nu am de ce să mă plâng! Orzul, însă, a fost mult mai slab în urma vijeliilor şi a ploilor. Am obţinut sub 5 tone în medie la hectar, iar cu masa hectolitrică a fost dezastru – 52-53. La grâu vom intra mai târziu, deoarece umiditatea boabelor este undeva la 18 şi chiar 20 % umiditate. Avem de pus la adăpost 2.000 de hectare cu grâu. Vremea este schimbătoare, nu ne lasă să lucrăm. Noi ne facem treaba, suntem în câmp cu cinci combine şi recoltăm cât putem”, a explicat fermierul care a caracterizat anul agricol ca fiind „mai puţin normal, atipic, cu multe ploi, cu volatilităţi mari la preţuri şi cu pierderi mari de recoltă.”

degianski rapita 2023_b

Cotaţii bursiere BASF: Rapiţa – 430,25 euro pe tonă cu tendinţă de scădere!

Cel mai recent preţ de tranzacţionare pe piaţa pan europeană Euronext Paris (rezultată din fuziunea Matif SA, Bursa din Paris şi Euronext NV) la rapiţă a fost 430,25 euro/t, cu tendinţă de scădere – 0,93% ( (actualizat la 29.06.2023, orele 14,00).

De asemenea, la grâu: 231,25 euro/t (tendinţă de scădere – 2,27%) şi la porumb 234 euro/tonă (-2.14%).

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →