Presiunea AGENŢILOR PATOGENI în spaţiile de CULTURĂ PROTEJATĂ - Revista Ferma
2 minute de citit

Presiunea AGENŢILOR PATOGENI în spaţiile de CULTURĂ PROTEJATĂ

La cultura de tomate, o boala deosebit de păguboasă este Pătarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva -sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Simptomele bolii
Boala este specifică mai ales tomatelor cultivate în spaţii de cultură protejată. Trebuie ştiut că atacul începe pe frunzele plantelor dezvoltate; semnele bolii făcându-şi apariţia pe faţa frunzei, sub forma unor pete galbene, care se extind.
Aceste pete galbene au corespondent pe spatele frunzei materializat printr-un puf de culoare albă (în prima zi), apoi bate-n cafeniu şi în cele din urmă culoarea devine brun-închis.
Zonele atacate se necrozează (mor), frunzele se usucă de timpuriu (începand cu cele bazale). Din cauza infecţiei cu această boală, recolta este afectată, plantele stagnând în creştere, la fel şi fructele.

Factorii care favorizează apariţia acestor boli sunt:
¤ temperatura de peste 22 grade C corelată cu umiditatea relativă ridicată (peste 95%);
¤ lipsa aerisirii la care se adaugă şi prezenţa picăturilor de apă pe frunze;
¤ transmiterea bolii de la un an la altul se realizează cu ajutorul resturilor plantelor infectate şi prin sporii ciupercii „conidii” ce se găsesc în praful depus pe elementele din seră sau solar.

patarea-cafenie-a-frunz-01_b

Măsuri de prevenire
¤ Cultivarea de hibrizi cu rezistenţă genetică;
¤ Irigarea prin instalaţiile de udare prin picurare;
¤ Aerisirea corespunzătoare a spaţiilor de cultură protejată (sere/solarii);
¤ Defolierea etajelor inferioare ale plantelor pentru a asigura o ventilaţie mai bună a aerului;
¤ Distrugerea totală a resturilor de plante infectate şi dezinfectarea corespunzătoare a spaţiilor de producţie protejate (sere, solarii);
¤ Utilizarea tehnologiei de mulcire pentru controlul umidităţii relative a aerului.

Măsuri de combatere chimică
“Încă de la apariţia primelor simptome de boală, se recomandă aplicarea tratamentelor chimice cu: Bravo 500, Ortiva, Cabrio Top, Antracol, Polyram DF, produse ale unor firme prestigioase de pe piaţă, precum Sxngenta, Bayer, BASF, în dozele omologate pe suprafaţă”, ne-a declarat dr.ing. Marius Petrache, administrator al SC Marcoser SRL
Sursa şi foto: Marcoser

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →