Dacă avem în vedere recoltele anului 2016, am reţinut din Podgoria Huşi, judeţul Vaslui, reperele unui an excepţional. ”Anul precedent de producţie, care are influenţe şi asupra a ceea ce se întâmplă acum cu viţa de vie, a fost cu totul deosebit, în sensul că am obţinut şi recolte mari, dar şi o calitate foarte bună. Eu am o experienţă de aproape 40 de ani, pe dealurile Huşilor, iar un an ca 2016 mai rar mi-a fost dat să trăiesc. Toate vinurile obţinute au peste 12 grade şi chiar 14 grade. Este o mare bucurie”, mărturisea inginerul Victor Bordei, directorul Punctului de Lucru Huşi, al Vincon Vrancea.
Lucrări întârziate
Două caracteristici specifice au adus emoţii viticultorilor huşeni, în toamna 2016, respectiv întârzierea recoltatului, ceea ce a făcut ca viile să intre cumva nepregătite în iarnă, şi atacul graurilor, care au dijmuit din producţie. Problema graurilor, din păcate, este una serioasă şi generală, de pagubele create de aceste păsări plângându-se şi podgorenii din zonele Iaşi şi Galaţi.
După o toamnă solicitantă, a urmat o iarnă relativ blândă, cu temperaturi care nu au scăzut sub -18 grade Celsius, la finalul căreia pierderile de muguri de rod s-au păstrat în limite normale. ”În toamnă, având o producţie bogată şi întârziind recoltatul, ne făceam probleme şi ne gândeam la puterea viţei de vie de a trece peste iarnă. Dar, acum, suntem mulţumiţi că viabilitatea este bună, pierderile de muguri de rod fiind normale. Aceasta, inclusiv datorită faptului că în iarnă cea mai joasă temperatură, aici, a fost de -17,6oC. Emoţiile mai mari ni le-au dat variaţiile de temperatură de la zi la noapte, care au fost destul de frecvente şi de mari. Dar, am trecut cu bine peste acest obstacol şi ne concentrăm acum pe lucrările de sezon.
Am încheiat tăierile în uscat, revizuitul şi legatul. Partea de lucrări ale solului este mai solicitantă în această primăvară, fiindcă în toamnă, din cauza vremii, nu am putut efectua arăturile, ca niciodată. Dispunând, însă, de mijloace de lucru suficiente şi performante, reuşim să recuperăm şi să aducem la zi calendarul lucrărilor. Este foarte important să dispui de mecanizare”, menţiona viticultorul.
Recoltă de struguri şi de… energie verde
Noi investiţii sunt în plan pentru anul 2017. Unele fac parte din procesul de dotare tehnică pentru stricta efectuare a lucrărilor din câmp, altele sunt incluse în setul de măsuri impuse de nevoia de a valorifica oportunităţile de reducere a cheltuielilor din unitate, inclusiv cele cu energia. Astfel, una dintre viitoarele achiziţii, la Huşi, va fi o serie de maşini pentru balotat corzile rezultate în urma tăierilor la viţa de vie, spre a se utiliza drept combustibil pentru încălzirea dormitoarelor muncitorilor şi la cantină. ”Cu aceste corzi de viţă de vie, fiecare poate face ce doreşte – fie sunt tocate şi încorporate în sol, odată cu arătura, fie sunt utilizate drept combustibil pentru foc. Anul acesta, în primăvară, pentru noi a fost prioritar să efectuăm aratul şi să tocăm/încorporăm corzile. Dar, urmează a fi aduse în unitate maşini pentru balotat corzi, spre a le folosi drept combustibil, realizând astfel şi anumite economii la energie. Este o resursă pe care o avem gratis şi este păcat să nu o utilizăm. Cât de greşit ar fi să se cheltuie bani pentru a fi adunate şi apoi, de exemplu, arse pe câmp, aşa cum, din păcate, se mai întâmplă!”, observa Victor Bordei.
Investiţii în producţia de struguri
În planul de investiţii, pentru perioada următoare, prioritate are sectorul de producţie viticolă, după ce până acum au fost realizate investiţii majore pe partea de vinificaţie, combinatul de la Huşi fiind dotat recent după ultima tehnologie în domeniu. Acum, se vizează finalizarea plantărilor pe ultimele aproximativ 80 hectare rămase şi modernizarea parcului de tractoare, maşini şi utilaje specifice viticulturii. În această primăvară, la Huşi va ajunge şi gama de maşini pentru tractoarele noi şi de mare putere achiziţionate în ultima perioadă (s-a trecut de la tractoare de 45 CP, la tractoare de 85 CP), astfel încât inclusiv tratamentele în plantaţia viticolă să se efectueze rapid, corect şi eficient.
La Huşi, în cadrul SC Vincon Vrancea, se lucrează 598 ha cu viţă de vie, dintre care 538 ha reprezintă plantaţii noi – 56 ha în anul 3, iar 482 ha sunt vii pe rod, cu soiuri precum Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă românească, Traminer, Riesling de Rin, Fetească Regală, Muscat Ottonel. Cele aproximativ 80 de hectare care mai sunt de înlocuit vor consolida producţia de struguri din aceste soiuri, tot mai solicitate pe piaţa românească, în ultimul timp. ”Noi, aici, la Huşi, ne ocupăm de producţie şi de vinificaţie primară, colegii de la Centru ocupându-se de valorificare, dar în funcţie de cantităţile livrate de la noi şi, de asemenea, din spusele colegilor de la Focşani, să ştiţi că se simte tot mai clar o reorientare a consumatorilor către vinurile autohtone. Acest lucru ne încântă şi ne încurajează să depunem toate eforturile pentru a obţine producţii bune, cantitativ şi calitativ”, preciza Victor Bordei.
Din producţia de vin din anul 2016, o mare parte merge către piaţă, dar există şi o anumită cantitate care este direcţionată către păstrare pentru învechire. Compania Vincon România îşi desfăşoară activitatea în inima renumitelor podgorii Huşi, Panciu, Odobeşti şi Coteşti, administrând în total peste 1500 de hectare de viţă de vie.
Victor Bordei: “Aveam, în fiecare an, peste 250 de oameni la muncile sezoniere şi reuşeam să rezolvăm totul, repede – de la tăieri, întreţinerea plantaţiilor, recoltare. Dar acum, mulţi dintre cei care lucrau în echipele prezente pe dealurile Huşilor au plecat la muncă în străinătate, mai ales în Germania şi Spania”.
GRAURII AU DAT O “MANA DE AJUTOR” LA… CULES
”Problema furtişagului de struguri produs de grauri a fost importantă în toamna anului trecut. Practic, în aproximativ o săptămână, s-a înregistrat o pierdere de peste 600 tone de struguri. Aceasta, pe fondul lipsei forţei de muncă. În cei 40 de ani de activitate, am simţit pentru prima dată, în toamna trecută, dificultăţi în asigurarea forţei de muncă pentru recoltarea strugurilor”, explica specialistul huşean – Victor Bordei.
Pe acest fond, al crizei forţei de muncă sezoniere şi al atacului, repetat în ultimii ani, al graurilor, s-a şi luat decizia de a se investi în două combine pentru recoltat, începând cu toamna 2017. Cât priveşte problema graurilor, fiind în apropiere lanuri cu culturi de porumb, căutau hrană, după recoltare şi, fiind o perioadă cu ploi, când în câmp nu s-a putut lucra, s-au întors în plantaţia viticolă şi au decimat producţiile. Coloniile de grauri sporind de la an la an, soluţiile nu pot fi decât recoltatul timpuriu şi rapid, mecanizat.
Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017