Protestele agricultorilor și transportatorilor au continuat, în cursul zilei de ieri până seara târziu, în principalele orașe. Peste 4.500 de camioane și tractoare scoase în stradă, blocând căile de acces în reședințele de județ. La intrările în orașe poliția face filtre pentru a-i opri pe protestatari.
Pe centura Capitalei a fost o nouă zi de circulație de coșmar. În Afumați, zeci de mijloace de transport, autoturisme și utilaje agricole au ocupat una din benzile de circulație.
Semnarea unui Acord între MADR și sectorul vegetal
Negocierile între reprezentanții asociațiilor de fermieri din sectorul vegetal și ministrul Agriculturii s-au soldat cu semnarea unui acord Acord în 13 puncte.
Conducerea formelor asociative a expus principalele probleme privind: plata subvențiilor APIA și rambursarea de TVA, acordarea creditelor subvenţionate pentru agricultură, concurența cerealelor ieftine din Ucraina, schimbările climatice.
„Mă bucur că am reușit să identificăm soluții la majoritatea problemelor dezbătute astăzi în cadrul întâlnirii desfășurate cu membrii asociațiilor din sectorul vegetal și împreună cu experții din MADR le vom fi aproape fermierilor prin programe și măsuri care să contribuie la dezvoltarea activității în agricultură”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu.
AAC: „Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste!”
„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate”, a explicat Marius Micu, reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).
Se pare că situația din agricultură va fi curând dezamorsată, iar ministrul Agriculturii „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă.”
Deja două asociații ale fermierilor au cerut încetarea protestelor de stradă.
„Război” între agricultori și camionagii și autorități?!
În privința transportatorilor vor fi în continuare negocieri privind plafonarea polițelor RCS la 5.000 lei, dar și pentru acciza la motorină. „La transportatori avem în continuare acea negociere în ceea ce privește RCA și s-au găsit anumite amendamente legislative pentru care și le asumă președintele ASF. Rămâne ca și eu să stau de vorbă cu asiguratorii să vedem limitele în care ne putem încadra. Mi se parte mult cât este RCA acum!”, a declarat premierul Ciolacu pentru Antena 3.
Și a continuat: „Ce-mi pare rău este faptul că s-a pornit ca un fel de război între agricultori și transportatori și Guvernul României sau autorități, în general. Aproape 99 % din solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis. Ce mi-e mie ciudă este că 90% dintre ele erau bugetate în anul în curs.”
Revendicările protestatarilor sunt îndreptățite, a precizat premierul, este o frustrare acumulată: a fost pandemia, criza energetică, s-a pornit războiul, a fost o afluență de marfă din Ucraina pe teritoriul României, trebuie un dialog corect între noi.
Sprjiin pentru fermierii români cerut la Strasbourg
Parlamentul European va dezbate mâine problemele fermierilor care au protestat în mai multe state unionale.
Solicitarea a fost depusă de vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European, Daniel Buda.
Eurodeputatul va cere Uniunii Europene sprijin financiar și facilități fiscale și pentru fermierii din România.
Scut uman în Portul Constanța
Aseară, acțiunile de stradă nu se încheiaseră. La Constanța, protestatarii, fermieri şi transportatori, cu zeci de camioane şi autoturisme, au blocat accesul la porţile de intrare 7, 8 şi 9 în Portul Constanţa Sud – Agigea. Ei au făcut un scut uman și nu au mai vrut să permită camioanelor ucrainene să treacă direct de la Iași la Constanța escortate de poliție.
Și în Vama Siret, în Gorj, Hunedoara, Sibiu, Galați, Brăila,Vaslui s-au desfășurat acțiuni de protest.