Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a decis prelungirea cu 60 de zile termenul de aplicare a ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Ciolacu a motivat decizia spunând că, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023, înainte de intrarea în vigoare a ordonanței privind plafonarea adaosului comercial, diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%, arată digi24.ro.
Ce spun comercianții și procesatorii?
Reprezentanții marilor rețele comerciale și procesatorii susțin renunțarea la plafonare, potrivit RFI.ro.
Argumentele comercianților pentru renunțarea la plafonarea adaosului erau că, pe de o parte, creșterea prețurilor mărfurilor nealimentare a compensat scăderea prețurilor alimentelor, iar, pe de altă parte, producătorii au găsit soluții pentru a „dribla” plafonarea în sensul că au pus pe piață produse cu cantități puțin diferite de cele incluse în lista mărfurilor cu adaos plafonat și au scăpat de sub „ghilotina” reglementării, arată sursa citată.
Procesatorii din industria alimentară se află într-o „menghină”, respectiv între producătorii de materie primă care vor să își vândă mărfurile la prețuri mai mari și rețelele comerciale care fac presiune pentru reducerea prețurilor la raft. Mai ales că marile magazine au posibilitatea de a aduce din import produse care să concureze ca raport preț-calitate cu cele autohtone, explică jurnaliștii RFI.ro.
Ce alimente sunt vizate?
Lista produselor cu adaosul comercial plafonat include următoarele alimente:
- pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
- făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru;
- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
- carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); • fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
- cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
- Plus alte șapte produse alimentare: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită – care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute în listă.
RFI.ro atenționează că în lista produselor cu adaosul plafonat ies unele mărfuri specifice Sărbătorii de Crăciun și intră produse adecvate pentru Sărbătoarea de Paști.