Prelucrarea solului în condiții extreme - Revista Ferma
6 minute de citit

Prelucrarea solului în condiții extreme

La începutul lunii noiembrie, într-o miriște uscată și cu o încărcătură ridicată de resturi vegetale, a fost testată ultima generație de utilaje de prelucrare a solului din portofoliul firmei Amazone. Având floarea-soarelui drept cultură premergătoare, sola este exploatată de fermierul Relu Bărbulescu din comuna Sfântu-Gheorghe (jud. Ialomița) și a fost selectată special pentru a simula unele dintre cele mai dificile condiții de lucru.

cultivator Amazone_b

Provocări ale schimbărilor climatice

Fenomenele meteo extreme precum temperaturile ridicate, seceta pedologică, ploile torențiale în intervale scurte de timp, urmate de levigarea apei la suprafața solului, sau lipsa zăpezilor și a înghețului iarna au un efect în lanț asupra agriculturii, determinând modificări ale perioadei de vegetație (prelungirea sau startul precoce al acesteia), creșterea biodiversității buruienilor și proliferarea bolilor și dăunătorilor.
În acest context, adoptarea de noi strategii agricole, atât la nivel de structură a asolamentului (utilizarea culturilor de acoperire sau a culturilor mixte), cât și la nivel de prelucrare a solului (lucrări minime, semănat direct), a devenit o prioritate.

Franz Jakoby_b

„E un trend puternic în Europa ca fermierii să se îndrepte spre acele tehnologii care le permit să lucreze solul din cât mai puține treceri. Pe de o parte, se reduce consumul de combustibil, dar poate lucrul cel mai important este acela că astfel se menține apa în sol.” – FRANZ JAKOBY, Manager General Amazone România


Cobra, prelucrare totală la adâncimi mici

Dezvoltat pentru lucrările din stratul superficial al solului, cultivatorul Cobra este cel mai nou utilaj din portofoliul companiei și excelează la capitolul versatilitate, putând fi echipat cu nu mai puțin de 9 tipuri de tăvălugi, bară nivelatoare, tăvălug cu cuțite, greblă dublă și brăzdare tip talpă de gâscă sau daltă subțire.
Lățimea de lucru este de 6-7 m, organele active (foaie de arc) fiind dispuse în 6 rânduri la o distanță de 13,3 cm între ele, iar adâncimea la care acționează este situată între 4 și 13 cm. Astfel, Cobra asigură o prelucrare fină a terenului și formează, la suprafața solului, un amestec omogen de resturi vegetale și sol, cu rol de strat protector împotriva evaporării apei.
Modelul utilizat în demonstrație, 7000-2TX, operează la viteze de până la 16 km/h și necesită tractoare cu puteri de peste 250 CP.

cultivatorul Cobra Amazone_b

Vor fi lansate și versiuni mai mici

„Cobra a fost conceput special pentru lucrări minime și pentru a conserva apa în sol. Însă, acest cultivator mai are un avantaj: permite un foarte bun control mecanic al buruienilor datorită tăierii precise la adâncime mică și a amestecării omogene a resturilor. De aceea, demonstrația de azi a fost un test foarte important pentru acest utilaj. Modelul actual are o lățime de 6-7 m, dar vom lansa și modele de 3-4 m”, ne-a explicat Ricarda Erhardt, Product Manager utilaje de prelucrare a solului și semănat, Amazone Europa.

 

Ceus, utilaj universal pentru miriște

 

Cu un profil mixt, ce combină organe de lucru de tip gheare și discuri, cultivatorul Ceus realizează într-o singură trecere o prelucrare a solului atât în adâncime, cât și la nivelul stratului superficial.
• Lucrul în adâncime. Câmpul de gheare, dotat cu brăzdare C-Mix, poate fi reglat pentru a lucra la adâncimi între 5 și 30 cm și are rolul de a afâna solul și de a împiedica formarea crustelor ce ar duce la levigarea apei. Totodată, organele active sunt dotate cu un sistem de protecție la suprasarcină cu o forță de eliberare de 600 kg, ceea ce mărește manevrabilitatea și rezistența la uzură a utilajului.
• Lucrările de la suprafața solului sunt realizate cu ajutorul discurilor netede sau dințate, al căror unghi de atac și de cădere este de 17, respectiv 14 grade, ceea ce asigură o mărunțire foarte bună a resturilor vegetale chiar și în condiții de miriște încărcată. De altfel, bateria de discuri se reglează printr-un cilindru hidraulic care ajută la setarea adâncimii de operare fără trepte de lucru, în intervalul 5-14 cm.
Pentru reconsolidarea terenului, cultivatorul tractat Ceus poate fi echipat cu 11 tăvălugi diferiți, realizând astfel o pregătire optimă a patului germinativ.
Versiunea compactă și rigidă a utilajului are lățimi de lucru de 3-4 m, iar cea cu cadrul rabatabil poate ajunge la 7 m, viteza de lucru fiind de până la 15 km/h.

Paul Bajko, specialist produs Amazone Romani_b

Paul Bajko, specialist produs Amazone România


Importanța arăturii

Plugurile rămân instrumente utile la nivel de exploatații, mai ales atunci când avem parcele cu multe rozătoare. „Cel mai simplu și natural mod de combatere a buruienilor, a bolilor fungice și a altor dăunători este încă aratul. Știm deja din experiența colegilor din Cehia, Germania, dar și din alte state vest-europene, că după 5-7 ani de minimum-tillage, încep să apară probleme: buruieni rezistente la tratamente, boli care persistă și după rotația culturilor și mai ales rozătoare”, a explicat Cătălin Sebastian Bala, product Manger Amazone România.

plug amazone_b

Plugurile Tyrok și Teres

Din acest motiv, compania germană continuă să investească în această tehnologie, diversificându-și portofoliul cu două noi modele: plugul semi-purtat și reversibil Tyrok și plugul purtat reversibil Teres. Beneficiind de reglaje hidraulice (adâncime de lucru, lățime de lucru și prima trupiță), aceste pluguri pot lucra până la adâncimi de 50 cm la o viteză maximă de 10 km/h.
Totodată, ele pot fi echipate cu 5 tipuri de cormane și 3 tipuri de roți de sprijin diferite, dar și cu plăci de protecție sau antetrupițe.
Gama Tyrok cuprinde pluguri cu 7-9 trupițe și se adresează tractoarelor de 250-400 CP, în timp Teres are 4-6 trupițe și necesită 130-300 CP, în funcție de configurație.

 

ROMÂNIA, O PROVOCARE

„România este o piață importantă pentru noi, deoarece fermierii investesc din ce în ce mai mult în tehnologii agricole de calitate, iar solul de aici are o serie de calități excepționale. Și în Germania avem soluri cu încărcătură ridicată de humus, dar în România avem această combinație între sol, structura culturilor și climă, care este mult mai aridă, ceea ce pentru noi este o provocare. De aceea, dezvoltăm mereu noi utilaje care să fie adaptabile pentru o varietate largă de tipuri de sol și de condiții de lucru, inclusiv cum sunt cele de astăzi”, a precizat Ricarda Erhardt.

echipa Amazone Romania_b

Echipa Amazone România


un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →