Decontaminarea halei de creştere este o etapă deosebit de importantă pentru realizarea unui mediu de întreţinere cât mai curat. De executarea corectă a acestor lucrări depinde în mare măsură sănătatea puilor introduşi în aceste spaţii. Randamentul de siguranţă microbiologică a puilor poate ajunge la un procent de 80 la sută dacă se respectă întocmai măsurile sanitar-veterinare de prevenire şi de combatere a bolilor la pui.
În momentul efectuării curăţeniei şi decontaminării trebuie să verificaţi cu atenţie tubulatura instalaţiilor de admisie şi de evacuare a aerului din hală, pereţii şi tavanul halei, instalaţiile de adăpare şi, acolo unde există bazine de rupere a presiunii, antecamera adăpostului, perimetrul din exteriorul halei, podeaua, precum şi să efectuaţi controlul insectelor.
Decontaminarea adăposturilor de pui se face pe durata a trei săptămâni: în prima se efectuează decontaminarea şi în ultimele două urmează perioada de „odihnă” a halei de producţie.
După finalizarea decontaminării se prelevează probe de pe suprafeţele halei şi se trimit la laborator pentru analiza eficienţei decontaminării.
Nerespectarea etapelor de decontaminare sau efectuarea unei operaţii de decontaminare superficiale conduc la un risc mărit din punct de vedere epidemiologic cu repercursiuni grave din punct de vedere economic.
Dotări funcţionale şi utilităţi
Apa este un element esenţial în creşterea şi exploatarea puilor de carne, având în vedere că 70% din organismul păsărilor este apă.
În primele zece zile de viaţă, puii consumă în fiecare zi o cantitate de apă mult mai mare decât greutatea lor corporală. Astfel, un obiectiv prioritar este asigurarea necesarului de apă atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.
La analiza apei trebuie urmărite două direcţii: caracterele chimice, pentru care analizele trebuie efectuate la fiecare început de serie şi în mod obligatoriu la deschiderea unei noi surse de apă; caracterele microbiologice trebuie analizate atât la ieşirea din sursă, cât şi la nivelul adăpătorilor din halele de producţie.
Lumina are un rol deosebit în stimularea organismului puilor de carne. Pentru a realiza un iluminat corect adăpătorile şi hrănitorile trebuie să fie iluminate foarte bine, iar fluxul luminos se distribuie uniform la nivelul întregului adăpost.
Aşternutul are un rol deosebit de important, deoarece nu permite contactul direct al puiului cu pardoseala, menţine o temperatură constantă şi absoarbe umiditatea provenită din dejecţii.
Din punct de vedere calitativ, acesta trebuie să fie curat, să nu conţină germeni patogeni. Pentru a asigura o bună protecţie termică, stratul trebuie să fie de minimum 10 cm grosime. Indiferent de materialul folosit, rumeguş, paie, coji de floarea soarelui etc., acesta se împrăştie uniform şi nu trebuie să fie mărunt, pentru a nu fi ingerat de pui.
Adăpostul în momentul populării
Temperatura din hală trebuie să fie de 26-28ºC, iar în zona de creştere, de 32-34ºC. Pe timp de iarnă, temperatura va fi asigurată cu 36-48 de ore înainte de populare, iar pe timp de vară, în prealabil cu 24 de ore.
Popularea se face astfel:
În prima zi, se asigură 40 de pui/mp, astfel unui areal de 4,5 m în diametru îi va corespunde o sursă de încălzire de minim 2500 Kcal.
În ziua a patra vor fi 35 de pui/ mp.
În a şaptea zi vor fi 30 de pui/mp.
În zilele 10-12, puii vor fi lăsaţi pe toată suprafaţa halei, adică 15-16 vietăţi/mp.
După aceea, hrănitorile şi adăpătorile vor fi redistribuite pe toată suprafaţa halei de creştere şi se va avea grijă ca instalaţiile de încălzit să asigure o temperatură constantă pe tot perimetrul de creştere. Neasigurarea confortului termic în primele zece zile conduce automat la compromiterea efectivului de pui.
Aşadar, acest factor trebuie să fie foarte bine controlat.
Furajul şi apa trebuie să fie în cantitatea necesară, iar dispozitivele de hrănire şi de adăpare vor asigura frontul pentru tot efectivul de pui.
ETAPELE DECONTAMINĂRII
La decontaminare, lucrările se execută în ordinea următoare:
– evacuarea mecanică a aşternutului existent şi a părţii grosiere a aşternutului;
– finisarea şi eliminarea tuturor rămăşiţelor din perimetrul halei;
– flambarea tuturor suprafeţelor din hala de producţie;
– spălarea halei: tavanul, utilajele, pardoseala, buncărele de furajare, ventilatoarele, aleile de deservire;
– aspersia cu soluţie decontaminantă, apoi văruirea;
– termonebulizare I, apoi introducerea aşternutului în adăpost;
– din nou apersia cu soluţie decontaminantă;
– reglaje hală şi izolaţie termică;
– termonebulizare II.