Precizie versus viteză la semănat - Revista Ferma
6 minute de citit

Precizie versus viteză la semănat

Chiar dacă aproape toţi producătorii pare să-şi fi concentrat atenţia în direcţia îmbunătăţirii ritmului de lucru pentru a depăşi astfel provocările cu care se confruntă în mare parte agricultura în zilele noastre, semănatul nu ar trebui să intre în această categorie de priorităţi. Deoarece, în cele din urmă, fermierii vor aprecia mai mult o cultură uniform răsărită care să-i asigure potenţialul maxim de productivitate decât o campanie dusă pe repede înainte.

 

Menţinerea adâncimii de semănat e marea provocare

Indiferent de marca sau de culoarea echipamentelor, argumentul cheie al producătorilor din ultimii ani se referea la precizia sporită a utilajelor lor şi la rata mare de lucru. Desigur, viteza de execuţie este un criteriu important, în special pentru fermierii care gestionează suprafeţe mari şi luând în considerare ferestrele meteorologice favorabile din ce în ce mai scurte. Unii vor spune că este mai bine să te „înarmezi” cu o semănătoare performantă şi capabilă să doboare recordul de viteză decât să aştepţi momentul optim pentru a intra la semănat. Dar este oare viteza mare de semănat cel mai bun lucru cu putinţă pentru dezvoltarea ulterioară a culturilor?

Diverse teste efectuate de producătorii de seminţe şi institutele de cercetare au arătat că dincolo de 8 km/h devine dificil de obţinut o regularitate în ceea ce priveşte adâncimea de semănat. Ceea ce, până la urmă, reprezintă una dintre caracteristicile esenţiale pentru a asigura o răsărire uniformă a plantelor, garantând astfel randamente ridicate.­­­

 Semanatoarea pneumatica de precizie Tempo F de la Vaderstad_b

Semănătoarea pneumatică de precizie Tempo F de la Vaderstad

 

2 soluții pentru a scurta timpii de lucru

 

1. Creşterea vitezei de lucru reduce timpul de intervenţie, un argument major atunci când ştim că majoritatea administratorilor de fermă se luptă să recruteze suficientă forţă de muncă pentru a face faţă provocărilor din câmp.

2. Însămânţarea directă. Numărul de treceri scade şi odată cu asta şi factura la combustibil. Această tehnologie, deşi disponibilă fermierilor de ceva vreme, încă mai are nevoie de îmbunătăţiri, deoarece nu este potrivită pentru toate tipurile de sol. În plus, în monocultură presiunea dăunătorilor şi a bolilor fungice este mai puternică.

 

Avans tehnologic: semănat la 15 km/h

 

Semănătoarea Optima TFprofi SX cu tehnologia Pudama produsă de Kverneland a ridicat ştacheta preciziei, fiind capabilă, de exemplu, să fertilizeze o microdoză chiar sub sămânţă, astfel încât nutrienții să fie imediat disponibili plantei. Cu toate astea, majoritatea modelelor de semănători pneumatice sunt mai degrabă tradiţionale şi de multe ori nu permit viteze foarte mari de lucru. Şi totuşi, progresul tehnologic face astăzi posibil semănatul la viteze de 15 km/h şi în anumite cazuri chiar peste această limită. Unele mărci oferă soluţii inovatoare ce garantează o distanţă regulată între seminţe şi adâncimea de însămânţare la viteze impresionante.

Click aici şi vezi cum funcţionează Optima TFprofi SX cu tehnologia Pudama! 

Kverneland Optima TFprofi SX cu tehnologia Pudama_b

Kverneland Optima TFprofi SX cu tehnologia Pudama

 

7% pierdere prin însămânţarea prea rapidă

 

Semănătoarea trebuie să poziţioneze corect 7 până la 8 seminţe pe secundă, ceea ce provoacă o pierdere de 1.000 până la 4.000 de seminţe pe hectar de îndată ce operatorul creşte viteza de la 6 la 9 km/h! Este formula câştigătoare pentru o răsărire uniformă, limitând fenomenul de competiţie între plante. La porumb, în special, precizia semănatului este esenţială. Încercările au arătat în mod clar corelaţia dintre viteză şi densitate. Cu cât ritmul de semănat este mai mare, cu atât densitatea este mai mică. Şi asta indiferent de marca echipamentului. La fel, dacă ne uităm la adâncimea de plasare a seminţelor, trecând de la 6 la 12 km/h, aceasta scade cu aproape 1 cm. Semănatul nu este o cursă, deoarece viteza excesivă poate provoca până la 7% pierderi, în funcţie de cultură.

 

Un disc de dozare acţionat electric

 

Precizia este crucială pentru a păstra distanţa dintre rânduri, intervalul dintre plante şi adâncimea de însămânţare! Mai nou, discul de dozare este antrenat electric. În majoritatea situaţiilor, este căptuşit cu găuri care aspiră sămânţa. Mai puţin la Horsch, unde primeşte crestături deschise spre exterior. Rolul lor este de a transporta sămânţa într-o mişcare circulară, apoi, când ajunge deasupra tubului de evacuare, se eliberează treptat, mereu în acelaşi unghi, în urma crestăturii. ”Tunelul de vânt” este deci inutil, se foloseşte doar gravitaţia pentru ca sămânţa să cadă. Maschio Gaspardo, la rândul său, oferă soluţia sa hibridă pe Chrono, combinând unitatea de dozare sub vid şi circuitul de transport al materialului semincer sub presiune. Prin urmare, sunt necesare două fluxuri de aer independente, în timp ce un senzor detectează golurile şi suprapunerile.

Află care este principiul de funcţionare al tehnologiei Chrono!

 

ADÂNCIMI OPTIME

 

Specialiştii recomandă plasarea seminţelor la adâncimi de 3-5 cm. Sub acest prag, riscurile nu mai sunt sub control. Mai ales în condiţii nefavorabile, precum seceta sau precipitaţii în exces, care pot afecta semnificativ răsărirea. Dacă semănatul este superficial, adică sub 2 cm, sămânţa este mai sensibilă la secetă şi la atacurile păsărilor. Dacă, în schimb, este plasată prea adânc (6 cm şi peste), există riscul de formare a crustei şi al hidromorfizării, compromițând germinarea și sămânța putrezind.

La Väderstad, pasul strategic pare a fi în direcția distribuţiei seminței. Suedezii sunt primii care au venit cu ideea fluxului de aer suflat în tubul de distribuţie, conferind o viteză constantă de cădere. Această tehnologie a fost mai întâi implementată pe Tempo, după care a fost preluată şi de alţi producători, precum Lemken pe Azurit, Amazone pe Precea şi Kverneland pe SX.

Tehnologia SmartDepth vă permite să faceți rapid și ușor ajustări ale adâncimii de semănat, din cabină, pe măsură ce condițiile din teren se schimbă. Pentru această inovație, firma Precision Planting a fost medaliată cu argint la Agritechnica 2019. Vezi cum funcționează!

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →