Parcă fluiera Cerul
„Spaţiile de cultură protejată din Grădinari au fost distruse aseară în proporţie de 80-90 la sută de uragan, nu de furtună sau vijelie. Mai întâi s-a auzit un muget, un şuierat de parcă fluiera Cerul şi apoi a veni potopul. Mai grav este că solariile acestor oameni nu se fac cu costuri uşoare, nu mai vorbim de producţia pe care ei o aveau, de investiţia pe care au făcut-o şi în răsad şi în culturile legumicole. Foarte mulţi dintre ei erau la faza de recoltare, erau înscrişi şi în Programul Tomata, care nu va fi realizat. În comună, cred că au fost calamitate peste 50 de hectare, pagubele ridicându-se la zeci de mii de lei!”, ne-a declarat Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Întrebarea pe care şi-o pune este dacă staţia antigrindină de la Drăgăşani, din apropiere, a lansat rachetele să împrăştie norii?! Ori s-a tras prea târziu, ori nu a făcut faţă situaţiei!!
O comisie judeţeană va veni să evalueze dimensiunile pagubelor
Legumicultorii cu solariile făcute praf şi culturile calamitate trebuie să sesizeze primăria, iar aceasta să anunţe Prefectura şi în maximum 24 de ore să se înfiinţeze Comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă şi să evalueze pagubele la faţa locului.
Sprijin de solidaritate
„Sperăm ca Guvernul României, Ministerul Agriculturii să găsească o sursă de finanţare cum a găsit şi pentru Ucraina pentru a ajuta legumicultorii loviţi de această nenorocire. Ei care produceau hrană pentru toţi, acuma s-ar putea să nu mai aibă hrană nici pentru ei! Şi noi, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt şi Uniunea Salvaţi Ţăranul Român, facem apel la colegii noştri şi la alţi din ţară să găsim o soluţie, un gest de solidaritate care să vină în sprijinul semenilor noştri greu încercaţi”, ne-a precizat Ion Păunel.
Marian MUŞAT