Povestea curcanului, spusă de fermieri. Fiona Curran, fermier din Kells, Co. Meath. Irlanda, declară că este „grozav” să poţi spune că tot ce este în farfuria familiei ei de Crăciun provine din propria fermă.
Fiona crește curcani negri bio din anul 2007, ajungând la un moment dat la 100 de păsări.
Toți membrii familiei Curran se ocupă de zootehnie, ferma mixtă cuprinzând, pe lângă curcani, ovine pentru lapte și o îngrășătorie de miei. Toate sunt certificate organic!
Activitatea agricolă are și un sector vegetal, destinat cultivării de orz.
Fiona a descris creșterea curcanilor ca fiind „nu prea dificilă”. Achiziționează păsările în luna august sau început de septembrie. Curcanii sunt ținuți afară peste zi și duși în adăpost pe parcursul nopții.
PREȚURILE MARI PENTRU ALIMENTELE BIO I-AU DETERMINAT SĂ ȘI LE PRODUCĂ SINGURI!
Acesta este primul an în care soții Curran reușesc să își producă toată mâncarea în ferma proprie.
Nici cu ferma nu le-a fost prea ușor, mai ales anul trecut, când costurile au crescut enorm, ca urmare a efectelor pandemiei de Covid și a conflictului ruso-ucrainean.
Fiona spune că prețul de achiziție al puilor, furajele, așternutul, chiar și costurile cu sacrificarea curcanilor au crescut cu peste 10%!
”Deși costurile inputurilor s-au menținut ridicate și în acest an, faptul că ne producem în fermă o parte din furaje, dar și alimentele pe care le consumăm, ne permit să recuperăm o parte din cheltuieli!”, povestește Fiona Curran pentru agriland.ie.
Rația curcanilor constă în principal din ovăz, orz, mazăre și fasole.
TESTAȚI ÎNAINTE DE SACRIFICARE!
Înainte să fie tăiați, curcanii sunt testați într-un laboratorul al Departamentulului Agriculturii, Alimentației și Marinei din Irlanda (DAFM), atât pentru gripa aviară, cât și pentru salmonella.
Curcanii sunt sacrificați și procesați de ferma Hogans, cu sediul în Cortown, Kells, Co. Meath și apoi vânduți pe piața locală, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de Crăciun.
FERMIERII SUNT PRIMII CARE TESTEAZĂ GUSTUL!
Fiona a spus că întotdeauna testează în familie gustul curcanilor crescuți în ferma lor.
„Sunt fericită când știu că toți cei care cumpără curcani de la noi vor servi masa de Crăciun la fel de bună ca a mea”, a spus ea.
Fiona declară că nu e nevoie să-și promoveze curcanii la vânzare, deoarece aceștia „se vând singuri”, de buni ce sunt!
Cina de Ajunul Crăciunului conține în mod tradițional curcanul, pe lângă cartofi, morcovi, păstârnac și varză cultivată de familia Curran.
„După cină, avem tartă de mere, pe care toată lumea o iubește. Merele și ele provin din livada noastră”, punctează fermiera.
„Este grozav să putem spune că tot ce este în farfuria noastră provine de la fermă”, a concluzionat Fiona.