6 minute de citit

Povestea cu vinuri artizanale de la Crama Jitar

Această activitate reprezintă prima etapă a unui proiect complex care vizează aplicarea practică a conceptului Farm to fork, pe un traseu agroturistic, vitivinicol și culinar, în sistem ecologic.

 

EXPERIENȚA DIN ITALIA, ADUSĂ LA FRUMUȘICA

În 2017, după o perioadă de 7 ani petrecuți în sectorul vitivinicol și agroturistic din nordul Italiei, soții Ioana și Sebastian Jitariu au revenit în țară și, pe plaiurile natale, au demarat propria activitate de producție vitivinicolă, pentru a valorifica atât terenul favorabil, zona Frumușica făcând parte din legendarul bazin viticol al Podgoriei Cotnari, cât și cunoștințele dobândite în timpul experienței italiene.

„Noi ne-am cunoscut în primul an de studenție, împreună urmând și absolvind cursurile Facultății de Biologie – UAIC Iași, specializarea Ecologie și Protecția Mediului. Putem spune că povestea cramei noastre a început în urmă cu peste un deceniu în Alpii din Sudul Tirolului, atunci când am descoperit pasiunea pentru viticultură și oenologie bio. Lucram într-o renumită pensiune agroturistică din Merano, unde am și deprins arta vinificării, respectiva agropensiune având și o plantație viticolă de 3 hectare, alături de cele 4 hectare cu livadă. A fost o perioadă intensă, în care am dobândit multe noțiuni de producție ecologică și modernă a strugurilor și a vinului, precum și importante principii în relația producător-beneficiar”, povesteau cei doi tineri botoșăneni.

crama jitar 02_b 

CÂND S-A NĂSCUT CRAMA JITAR?

Crama Jitar a fost înființată în anul 2018, atunci când cei doi tineri au plantat un hectar cu viță de vie din soiurile Fetească albă, Fetească neagră, Sauvignon Blanc și Pinot Gris.
Pentru obținerea vinurilor folosesc butoaie de stejar și barice din inox.
“Încă din momentul plecării la lucru în Italia, știam că ne vom întoarce acasă și că vom dezvolta în țară propria noastră afacere. Ne-am propus să stăm vreo 2-3 ani în Italia, dar s-au făcut 7 ani. Rudele și prietenii nici nu credeau că vom mai reveni acasă. Dar, iată că am revenit și, acum, cu toții ne ajută, de exemplu, toamna, la recoltarea manuală a strugurilor, deoarece nu avem muncitori angajați și vinul nostru este obținut din struguri culeși bob cu bob, manual. Acordăm o foarte mare atenție lucrurilor de amănunt, cum ar fi selecționarea și curățarea manuală a fiecărui strugure, eliminând bobițele sparte de insecte sau din alte cauze, deoarece prin fermentare acestea pot determina oțetirea vinului. Strugurii sunt presați la rece tot manual, după această etapă tehnologică urmând fermentarea controlată pe coajă și odihna vinului. După sedimentare, vinul se filtrează o singură dată, prelucrarea minimă fiind o caracteristică esențială a vinului artizanal. Nu utilizăm multe filtre și alte sisteme de industrializare a vinului. În plus, noi comercializăm doar vinuri maturate, nu vindem vinuri în stare proaspătă”, explică Sebastian și Ioana Jitariu.

crama jitar 03_b

VINUL BIO PREMIAT CU ARGINT

Conștienți de faptul că nu se poate ajunge peste noapte la o reușită temeinică, cei doi tineri antreprenori botoșăneni au muncit cu entuziasm și cu încredere clipă de clipă, zi de zi și, chiar, noapte de noapte, atunci când situația a impus-o.
Eforturile și consecvența visului lor au început să le fie răsplătite, vinurile bio ale Cramei Jitar fiind tot mai apreciate atât pe piața de profil, cât și în cadrul concursurilor de specialitate.
La Vinarium International Wine Contest 2022, cea mai importantă competiție internațională de profil din Europa de Est, Crama Jitar a obținut medalia de argint cu vinul Feteasca Neagră din anul 2021.
„Suntem la etapa în care producem artizanal, în ediții anuale limitate (din recolta anului 2022, aproximativ 2 mii de sticle), vin ecologic din cele două soiuri care deja au intrat pe rod, respectiv Fetească albă și Fetească neagră. Suntem bucuroși de faptul că primăvara 2023 ne-a găsit cu o nouă realizare, respectiv aceea că avem propria noastră etichetă, ceea ce ne permite să comercializăm vinurile nu doar la poarta unității noastre și pe site-ul propriu, ci și în magazine de specialitate, băcănii, restaurante, hoteluri”, spun tinerii viticultori.

crama jitar 05_b 

MAI GREU CU MENTALITATEA…

În Italia există numeroase astfel de crame de familie care dispun inclusiv de condiții de cazare/restaurant și care reușesc să obțină venituri mulțumitoare din aceste activități. Acest model de afacere a constituit un reper care i-a atras și care le-a dat încredere celor doi soți botoșăneni. Sunt conștienți de faptul că, pe plaiurile noastre, unele mentalități trebuie adaptate la noutățile de astăzi, dar au credința că acest lucru este posibil.
„De exemplu, în familia noastră, atunci când via era abia plantată și când încă trebuia să fim prezenți în Italia, cei de acasă nu erau de-acord cu indicațiile legate de modalitățile de efectuare a unor lucrări de intreținere, preferând stilul tradițional românesc, în locul tehnicilor moderne. Astfel, a trebuit să facem naveta Italia – România, pentru a pune în aplicare noutățile tehnologice pe care le-am dobândit în Italia și care ne-au ajutat să parcurgem cu bine toate etapele evoluției noastre de până astăzi”, menționau Sebastian și Ioana Jitariu.

 

crama jitar 01_b
Acumulând experiență în Italia, la un moment dat am decis că trebuie să revenim acasă și să aplicăm în România ceea ce am trăit în Italia. Acum, producem cu dragoste pentru sănătatea omului și a pământului vinuri artizanale în sistem ecologic și avem multe planuri frumoase!
IOANA și SEBASTIAN JITARIU
Viticultori din Frumușica

TURISMUL GASTRO-OENOLOGIC
Sebastian și Ioana Jitariu lucrează și la împlinirea visului de a le oferi doritorilor o experiență completă și autentică de agroturism gastro-oenologic ecologic, chiar în comuna Frumușica. ”Vrem să invităm turiștii în plantația viticolă, în cramă, să îi cazăm și să le oferim posibilitatea de a servi bucate pregătite de noi, toate produsele având autenticitate, gust și aromă care să le facă bine sănătății și care să îi recheme pe plaiuri botoșănene”.

crama jitar 06_b

TEHNOLOGIE ECO 100% ITALIANĂ
Plantația de viță de vie a Cramei Jitar a fost realizată cu material săditor achiziționat din Italia, atât producția viticolă, cât și cea vinicolă realizându-se după tehnologii ecologice italiene. În primii 5 ani de activitate, investiția a fost de peste 100 de mii de euro, din surse proprii, Sebastian și Ioana Jitariu așteptându-se ca amortizarea investiției să înceapă după aproximativ 10 ani.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →