Povara unei posibile aderări a Ucrainei la UE - Revista Ferma
2 minute de citit

Povara unei posibile aderări a Ucrainei la UE

Ucraina UE steag Povara unei posibile aderări a Ucrainei la UE
Foto: CANVA

În vreme ce Kievul caută legături mai strânse cu Bruxelles-ul, rămâne întrebarea cât de mult va trebui să se schimbe UE pentru a găzdui Ucraina în interiorul graniţelor sale!

Lipsa unui consens privind accesul, fără condiţii, pentru încă un an a vastului sector agricol ucrainean la piaţa comună europeană ar putea fi un indiciu pentru ceea ce se va întâmpla atunci când negocierile pentru admiterea celui de-al 28-lea membru al blocului comunitar se vor pune în mişcare, notează jurnaliştii de la Politico.

Liderii europeni încearcă să amâne discuţiile privind aderarea Ucrainei până după alegerile din iunie.

Un semnal de alarmă

„Complicaţiile legate de accesul pe piaţă al mărfurilor agricole ucrainene sunt un semnal de alarmă timpuriu pentru guvernele UE”, a declarat Kai-Olaf Lang de la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate. „Totul va depinde de capacitatea UE şi a statelor membre de a găsi soluţii care vor amortiza efectele deschiderii rapide a pieţei”, a adăugat acesta.

Dovadă stă intenția Poloniei şi a Franţei de a impune restricţii suplimentare asupra produselor ucrainene.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume. Sectorul agricol angajează 14% din populaţie şi generează 41% din veniturile totale din export.

Ucraina e dependentă de exporturile agricole

Pe măsură ce războiul de agresiune al Rusiei intră în al treilea an, exporturile de alimente au devenit vitale pentru supravieţuirea economică a Ucrainei. Kievul estimează că cererile de la Paris şi Varşovia ar fi redus cu 1,7 miliarde euro din veniturile sale din export. „Pentru o ţară lipsită de numerar precum Ucraina, aceste decizii sunt o pastilă greu de înghiţit”, subliniază Politico. Autorităţile de la Kiev au criticat restricţiile propuse ca fiind lipsite de temei şi dăunătoare eforturilor sale de război.

În cazul aderării depline la spaţiul comunitar, Ucraina ar deveni cel mai mare beneficiar al subvenţiilor UE pentru agricultură – dacă se aplică regulile actuale – şi asta nu ar face decât să stârnească şi mai mult furia fermierilor europeni.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →