Potop în ferma lui Baciu - Revista Ferma
3 minute de citit

Potop în ferma lui Baciu

Într-un moment de panică, printre şuvoaiele care-i măcinau munca, Laurenţiu Baciu l-a sunat pe Petre Daea. Ministrul Agriculturii l-a ascultat, apoi instantaneu a hotărât să meargă în ferma liderului LAPAR ca să vadă la faţa locului ce e de făcut. Vizita nu a fost împărtăşită nici măcar celui ce avea să fie „călcat” de ministru. Petre Daea mai trecuse prin Bacău, dar nu a intrat în ferma liderului LAPAR, declamând: „voi veni atunci când nu te vei aştepta şi când nu mă vei aştepta!”. Aşa se face că, dacă în după-amiaza de vineri ministrul era prin sudul judeţului Dolj, sâmbătă ajunsese deja în Bacău. A trecut mai întâi pe la centrul judeţean APIA, unde depunerile de cereri erau în grafic. Ministrul l-a întâlnit şi pe directorul DAJ, dar şi pe tânărul director OSPA Bacău, care era la muncă împreună cu doi ingineri în pedologie, pensionari.

Potop în ferma lui Baciu

În Dămieneşti, intemperiile naturii parcă l-au ales doar pe liderul LAPAR
Laurenţiu Baciu chiar a glumit amar spunând că eu l-am blestemat. Ca treaba să fie oablă, abia la plecarea de la sediul APIA Bacău spre ferma preşedintelui LAPAR, ministrul l-a sunat şi l-a întrebat pe Baciu unde e. Acesta era în fermă, acolo unde are şi locuinţa. Deşi obosit şi cu faţa vizibil brăzdată de îngrijorare, Laurenţiu Baciu a fost bucuros de venirea ministrului Agriculturii. Petre Daea şi-a luat cizmele şi deja celebra salopetă cu sigla APDRP şi a plecat cu maşina fermierului să vadă dezastrul. După ce a inspectat mai multe sole, Daea l-a încurajat şi a spus zâmbind: „e mai mult bine decât rău, domnule preşedinte, dar ar fi bine să plouă acum liniştit, ca să spele plantele şi vârfurile de creştere”. Unde era semănat proaspăt, a căutat seminţele, care erau deja încolţite. În multe zone ploaia spălase tot. În altele rămăseseră albii de torent care brăzdau sinuos printre plantele de porumb sau de floarea-soarelui proaspăt iţite.

Aşa fermier, aşa lider
După inspecţia de pe terenul afectat de ploaia diluviană, ministrul Agriculturii a purces în curtea fermei preşedintelui LAPAR, unde a vizitat flota de utilaje care, conform afirmaţiilor lui Laurenţiu Baciu, nu au fost achiziţionate prin proiecte europene: „Am făcut doar un proiect pe vremea lui Daniel Constantin şi mi s-au pus numai piedici, aşa că am renunţat să mai accesez fondurile europene”. Interesant este că depozitele de cereale au instalaţia de uscare a seminţelor alimentată cu gaze de sondă. „Era culmea să aduc gazul cu cisterna, când conducta trecea pe la poartă!”, a povestit Baciu cum a reuşit să-i convingă pe cei care produc gazul chiar pe dealurile din zonă să-l racordeze la sursă.
Ferma dă senzaţia de ordine şi profesionalism. Baciu este un fermier puternic şi priceput. Un om care a transformat de multe ori suferinţa în fericire şi neajunsurile în atuuri. Dar mă opresc aici, căci va spune lumea că Laurenţiu Baciu şi-a pierdut un critic, pe subsemnatul. Si nu este cazul! Asta pentru că vreau ca, într-o bună zi, liderul LAPAR să fie precum fermierul Baciu.

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →