2 minute de citit

Porumbul, cu un pas mai aproape de rezistenţa la cloroză

Prezenţa acestui patogen poate cauza pierderi de randamente de până la 20%, fiind o problemă majoră în aşa-numita regiune Centura Porumbului (SUA).

“Nu există un control chimic eficient. Fungicidele nu funcţionează, deoarece este o boală bacteriană. De aceea, rezistenţa la această boală ar putea fi critică, la fel cum este şi în cazul altor boli bacteriene ale porumbului, cum ar fi pătarea punctiformă a frunzelor şi veştejirea porumbului”, consideră Tiffany Jamann, profesor asistent la Departamentul de Ştiinţe ale Culturii de la Universitatea din Illinois şi coautor al acestui studiu, publicat în revista Crop Science.

cloroza-frunzelor-de-porumb_bBacteriile cauzatoare de cloroză se strecoară prin porii deschişi (stomate) de pe suprafaţa frunzelor, apoi se instalează între nervuri pentru a forma dungi lungi de culoare galben-pal. Deşi nimeni nu a stabilit exact ce se întâmplă în interiorul plantei, specialiştii sunt de acord că leziunile necrotice perturbă capacitatea fotosintetică a frunzei. Şi asta are consecinţe negative asupra randamentului.

Cloroza frunzelor de porumb este foarte uşor de confundat cu o altă boală fungică a porumbului, respectiv pătarea cenuşie. Din această cauză, fermierii pot aplica tratamente ineficiente, suportând consuri inutile, averizează autorii studiului.

În prezent, nu există nici un agent de control chimic pentru cloroza frunzelor de porumb şi nici hibrizi complet rezistenţi la această boală. Cu toate acestea, în studiul publicat de Crop Science, Tiffany Jamann şi colaboratorii ei vorbesc de o descoperire promiţătoare care ar putea duce în viitor la crearea de linii rezistente.

Selectând 26 de linii parentale de porumb, cercetătorii americani au creat un soi de porumb cu rezistenţă moderată la această boală şi regiuni genetice asociate cu niveluri de rezistenţă crescute. Deşi nu a fost identificată nici o genă de rezistenţă cu efect mare, studiul este primul de acest fel care tratează cloroza frunzelor de porumb publicat vreodată. Informaţiile furnizate în studiu ar trebui să fie în continuare utile pentru amelioratori în procesul de dezvoltare a noilor hibrizi cu rezistenţă la această boală.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →