Porumbul 2025: ce hibrizi caută fermierii? - Revista Ferma
4 minute de citit

Porumbul 2025: ce hibrizi caută fermierii?

Perspective asupra campaniei de primăvară la porumb

Cu o cotă de piaţă de peste 40% la porumbul F1, Corteva Agriscience, prin brandul Pioneer, continuă să ofere fermierilor soluţii inovatoare care răspund cerinţelor actuale şi asigură performanţe de top în câmp.

Andrei Ciocoiu Porumbul 2025: ce hibrizi caută fermierii?
Andrei Ciocoiu

Primăvara aduce cu sine startul campaniei de semănat, un moment crucial pentru fermieri, în special pentru cultivatorii de porumb – o cultură de importanţă strategică pe plan naţional şi global. În contextul actual, marcat de schimbări climatice, incertitudine economică şi cerinţe tot mai stringente ale pieţei, alegerea geneticii de top şi a strategiilor potrivite este mai importantă ca niciodată.

Optimum AQUAmax – răspunsul Corteva la schimbările climatice

Andrei Ciocoiu, din poziţia sa de Category Marketing Manager Seeds, ne oferă o privire de ansamblu asupra perspectivelor pentru campania de semănat din această primăvară la cultura porumbului. Printre altele, acesta subliniază schimbările şi tendinţele care marchează alegerile fermierilor privind varietăţile şi tehnologiile care pot asigura productivitate ridicată chiar şi în condiţii de stres.

Într-un context caracterizat de provocări climatice şi de o atenţie sporită acordată eficienţei, genetica de înaltă performanţă joacă un rol esenţial, în opinia sa. „În ultimii ani, focusul tuturor fermierilor ce cultivă porumb s-a orientat în special pe toleranţa la secetă şi pe stabilitate, caracteristici care fac diferenţa în realitate. Sămânţa din categoria Optimum AQUAmax reprezintă principala alegere a fermierilor care doresc să performeze în condiţii variate”, explică acesta.

Genetica Pioneer, performanţă şi adaptabilitate

Potrivit specialistului, majoritatea fermierilor români îşi concentrează atenţia asupra hibrizilor din grupele FAO 300-400, datorită rezultatelor lor constante. Dintre cei mai utilizaţi hibrizi Pioneer, Andrei Ciocoiu a ţinut să evidenţieze P9398 (FAO 320), P95126 (FAO 330), P9944 (FAO 360), P9889 (FAO 350), P9975 (FAO 370) şi P9757 (FAO 370). „Aceşti hibrizi, parte din gama Optimum AQUAmax, se remarcă prin stabilitate şi productivitate superioară, fiind recunoscuţi pentru performanţele lor chiar şi în cele mai dificile condiţii”, consideră Andrei.

• Hibridul P9398, care a fost creat pentru a înlocui P9241, se remarcă printr-o bună capacitate de adaptare la stresul hidric şi termic, având caractere agronomice excepţionale.
• De asemenea, P95126 este un hibrid cu rezistenţă ridicată la secetă, care se pretează a fi cultivat pe soluri sărace în humus şi materie organică.
• Pe de altă parte, P9944 este un hibrid de tip „DUAL”, potrivit atât pentru boabe, cât şi pentru siloz, având ca proprietate capacitatea de a pierdere foarte rapid apa la maturitate.
• Iar despre P9889 se spune că ar fi hibridul care ocupă cea mai mare suprafaţă de porumb din România, perfect adaptat pentru orice tip de tehnologie şi zonă de cultură.

Se aşteaptă o diminuare a suprafeţelor cultivate cu porumb

Un aspect notabil pentru anul 2025, semnalat de Andrei Ciocoiu, este estimarea unei scăderi cu aproximativ 15% a suprafeţelor cultivate cu porumb comparativ cu anul precedent. „Evident, aici ar trebui să alegem şi mai atent genetica pe care mizăm, în aşa fel încât, dacă anul este unul favorabil, să putem maximiza profitul”, subliniază reprezentantul Corteva. Piaţa locală rămâne majoritar orientată către porumb boabe, care reprezintă circa 95% din total, în timp ce porumbul pentru siloz acoperă doar 5%. În acest context, dezvoltarea sectorului zootehnic poate influenţa tendinţele viitoare, consideră specialistul.

„Pentru segmentul de siloz, hibridul P0725 domină preferinţele fermierilor, fiind recunoscut pentru masa foliară abundentă şi digestibilitatea superioară. Este o alegere strategică pentru cei care urmăresc performanţe optime în acest segment”, consideră Andrei.

Platforma Corteva Porumbul 2025: ce hibrizi caută fermierii?

O nouă generaţie de hibrizi care promit

Campania de primăvară din 2025 aduce în prim-plan şi hibrizi noi, care promit să devină vedetele viitorului. Printre aceştia se numără D517 (FAO 410), caracterizat prin producţii ridicate şi calitate superioară a boabelor. Acest hibrid este văzut ca un succesor al popularului P9911, al doilea cel mai utilizat din România, după legendarul P9889.

Tolerant la bolile ştiuletelui, ideal pentru medii intensive de cultură, acesta are o capacitate deosebită de explorare a solului prin rădăcini. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat, se remarcă printr-un randament foarte bun al absorbţiei de apă şi elemente nutritive. Pe de altă parte, Andrei Ciocoiu spune că un duo foarte performant este reprezentat de hibrizii P9944 şi P9975, care vin să întărească grupa cea mai importantă ca suprafaţă în ţara noastră. Aceştia se remarcă prin rezultate excelente în condiţii dificile.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →