PORCUL pare să revină pe drumul cel bun, la nivel global. Producțiile sunt în ușoară creștere. Ce cotă de piață mai are UE? - Revista Ferma
3 minute de citit

PORCUL pare să revină pe drumul cel bun, la nivel global. Producțiile sunt în ușoară creștere. Ce cotă de piață mai are UE?

porcul la nivel global PORCUL pare să revină pe drumul cel bun, la nivel global. Producțiile sunt în ușoară creștere. Ce cotă de piață mai are UE?
Credit foto @iStock.com/Fotosmurf03

Producția globală de carne de porc a revenit la rentabilitate după câteva luni de scădere accentuată a efectivelor, potrivit unui nou raport al Rabobank.

Raportul arată o scădere a consumului pe piețele cheie asiatice în primul trimestru al anului. Totuși, carnea de porc continuă să fie în topul preferințelor pentru consumatorii din întreaga lume.

Stocurile globale mai mari de cereale și semințe oleaginoase au dus la costuri mai mici de producție pentru crescători, contribuind la stimularea industriei.

CREȘTEREA RĂMÂNE LIMITATĂ

Christine McCracken, analist principal la Rabobank, a spus că o creștere semnificativă a efectivului destinat reproducției la nivel global nu este anticipată până la sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025 iar aprovizionarea cu carne de porc este probabil să rămână limitată în lunile următoare, scrie Agriland.ie

CARE ESTE SITUAȚIA ÎN EUROPA?

În Europa, producția de carne de porc a crescut cu 4% în ianuarie anul acesta, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Aceasta reflectă mai degrabă o redresare a producției după sărbători decât o creștere puternică a numărului de animale destinate sacrificării, potrivit Rabobank.

Producția de carne de porc a crescut în Polonia cu 18%, Spania cu 7%, Franța cu 6% și Germania cu 5%. Producția în Țările de Jos și Italia a fost constantă.

În Danemarca și Marea Britanie, producția a scăzut cu 15%, respectiv 1%.

Presiunea bolilor, cum ar fi pesta porcină africană (PPA) în unele țări și sindromul respirator și reproductiv porcin (PRRS) în Spania, rămâne un „factor cheie” pentru determinarea dezvoltării producției, potrivit Rabobank.

SE AȘTEAPTĂ CREȘTEREA PREȚULUI

Deși prețurile pentru carnea de porc sunt ușor mai scăzute în 2024 față de anul precedent, Rabobank se așteaptă ca acestea să crească pe parcursul acestui an, deoarece oferta rămâne scăzută.

Prețul purceilor a depășit nivelurile din anul anterior, în creștere cu 3%, dar Rabobank se așteaptă la o scădere sezonieră mai târziu, în acest trimestru.

EXPORTURILE DE CARNE DE PORC

Scăderea producției de carne de porc din Europa și cererea redusă de import au lăsat o gaură semnificativă pe piețele globale de export, care este rapid umplută de națiunile concurente, în principal America de Nord și de Sud.

Schimbările structurale ale producției în Europa au acordat prioritate piețelor interne în detrimentul exporturilor.

Din moment ce a pierdut 7% din cotele de piață globală de export de carne de porc din 2020, UE reprezintă acum mai puțin de 40% din totalul exporturilor globale.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →