Se împlinesc 20 de ani de când, în virtutea preocupărilor care mi-au acaparat activitatea profesională, încerc să găsesc un semn de normalitate şi decenţă în cifrele oficiale care privesc efectivele de porci din România. Şi, tot de 20 de ani, constat că demersul acesta se transformă într-un eşec lamentabil.
Veţi spune: “de ce să ne mirăm că nu se ştie care e numărul de porci din ţară, din moment ce nu se cunoaşte nici măcar numărul cetăţenilor din România!” Şi aţi avea, parţial, dreptate.
Natalitatea şi banii europeni
De ce spun parţial? Pentru că dimensiunea populaţiei ţării este un indicator important în distribuţia fondurilor europene. Concret, dacă într-o ţară populaţia scade – şi, problema e recunoscută oficial – repartiţia fondurilor se reduce proporţional. Deci, în acest context, pot să înţeleg abordarea autorităţilor şi încercarea de a evita un astfel de scenariu! Dar, nu pot să pricep, în ruptul capului, de ce nu putem avea un set de statistici reale în privinţa numărului de animale din România, cu toate că acestea reprezintă fundamentul securităţii alimentare a românilor, câţi or fi ei în realitate!
foto: canva.com
Alte definiţii ale statisticii
Am trăit cu această dilemă până când am avut curiozitatea să caut părerea unor oameni celebri despre acest mirific domeniu al ştiinţei: statistica! Şi statisticienii care o slujesc!
Iată câteva dintre ele:
„Statistica este arta de a minţi prin intermediul cifrelor” – Wilhelm Steckel (renumit medic şi psiholog austriac);
„Statistica: singura ştiinţă ce oferă experţilor posibilitatea ca, utilizând acelaşi set de date, să ajungă la concluzii diferite” – Evan Esar (celebru umorist american);
„Statisticile sunt precum costumele de baie: îţi arată ce ştie toată lumea şi îţi ascund exact ce ai fi vrut să afli” – Georges Vedel (cunoscut profesor de drept din Franţa);
„Singurele statistici pe care te poţi baza sunt cele pe care le-ai falsificat tu singur” – Winston Churchil (prim ministru al Marii Britanii).
Diferenţe imense între raportările oficiale
Acum am priceput şi cred că e clar pentru toată lumea! Am priceput în sfârşit de ce Eurostat ne spune că numărul de porci din România în anul 2020 a fost de 3.734.000 de capete, pe când Ministerul Agriculturii ne asigură că au fost doar 3.350.000 de capete. Adică o diferenţă „nesemnificativă” de aproape 12%. Sau, altfel spus, consumul de carne de porc al 850.000 de români pentru un an! Iar la numărul de scroafe diferenţa dintre cele două surse e de peste 33%! Toate acestea în condiţiile în care Eurostat primeşte cifrele de la autorităţile române! Sau doar cred că am priceput ceva!
“Cumplit meşteşug de tâmpenie”, ca să-l citez pe dragul nostru Ion Creangă!
un articol de
IOAN LADOŞI