3 minute de citit

Pomi, vie și legume, toate fără acarieni

Foto 9 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)_b

Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae)


Acarienii reprezintă, de fapt, o specie de dimensiuni foarte mici din clasa arahnidelor, dificil de depistat cu ochiul liber, care găsesc un mediu favorabil în livezi, plantații de viță-de-vie, legume în spații protejate.

Formele hibernante ale acarienilor se pot găsi pe butucii și coardele viței-de-vie, precum și pe ramurile pomilor. La temperaturi ridicate sau în condiții de secetă, acarienii colonizează rapid mugurii pomilor, lăstarii viței-de-vie și spatele frunzelor tinere la legume, pomi și viță-de-vie. Atacurile lor sunt favorizate de perioadele cu temperaturi ridicate și secetoase, iar o problemă majoră este că au nevoie de o perioadă foarte scurtă ca să se dezvolte de la stadiul de ou la cel de adult (15-21 de zile).

Acarienii înțeapă frunza și sug sucul celular, perturbând structura și funcțiile frunzei, care nu mai este capabilă să realizeze fotosinteza în condiții normale. De cele mai multe ori, frunza capătă un aspect gofrat, ondulat sau prezintă o pâslă lipicioasă, alburie, pe spate. Rezultatele acțiunii lor sunt defolierea butucilor, avortarea florilor, legarea slabă, afectarea mugurilor de rod, producții reduse cantitativ sau calitativ, un nivel redus de acumulare a zaharurilor etc.

Foto 1 Oua de acarieni (Panonychus ulmi) la mar_b

Ouă de păianjen roșu pe scoarța mărului (Panonychus ulmi)

 

ORTUS® 5 SC: eficient în fazele critice de dezvoltare a acarienilor

 

Acaricid sub formă de suspensie concentrată, ORTUS® 5 SC are la bazăsubstanța activă fenpiroximat 51,2 g/l, cu acțiune de contact și ingestie, care inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor (METI). Pe scurt, afectează respirația celulară și producția de energie a acarienilor, provocându-le moartea. De asemenea, acest produs inhibă metamorfoza, afectând dezvoltarea larvelor la stadiul de adult. Efectul de șoc al fenpiroximatului asupra dăunătorilor țintă oprește producerea pagubelor în cultură la o zi după tratament. ORTUS® 5 SC acționează eficient și foarte rapid atunci când PED-ul este de 3-5 forme mobile pe o frunză.

Foto 4 Atac de acarieni (Tetranychus urticae) la tomate_b

Modul de aplicare pentru efectul de șoc

Produsul se aplică în doză variabilă, în funcție de specie: 0,1% pentru tomate, ardei, vinete și castraveți în spații protejate, la fel și pentru coacăz. În cazul viței-de-vie, tratamentul se efectuează cu 0,5 l produs/ha, iar la măr și prun se recomandă 1 l/ha. După tratament, soluția are acțiune de durată și nu emite vapori. Aplicarea produsului se efectuează o singură dată pe sezon, astfel se evită și apariția fenomenului de rezistență.

Acarienii populează în special spatele frunzei, de aceea echipamentul de stropit trebuie să fie calibrat cu atenție, astfel încât soluția de tratat să ajungă și în spațiile mai greu accesibile.

Foto 3 Atac de acarieni la castraveti (Tetranychus urticae)_b

Păianjenul roșu comun la castraveți (Tetranychus urticae)

 

În stadiul de repaus vegetativ sau primăvara devreme, pentru un control complet al acarienilor la pomii fructiferi și la vița-de-vie, se recomandă tratamentul cu VERNOIL®, pe bază de ulei de parafină 800 g/l. Acesta va reduce rezerva biologică de forme hibernante (ouă, larve, adulți) de pe scoarța pomilor sau de pe butuci și coarde la vița-de-vie.

Foto 5 Atac de acarieni la vinete (Tetranychus urticae)_b

Păianjenul roșu comun la vinete (Tetranychus urticae)

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →