5 minute de citit

Politică şi agricultură: O falie activă între minister şi comisie

Guvernul condus de Florin Cîţu a decis la sfârşitul anului trecut, imediat după învestire, să amâne pentru un an aplicarea legii 236/2020 în baza căreia fermierii ar fi urmat să încaseze o primă de 200 euro/tona de produs agricol livrat fie unui procesator, fie direct consumatorului final. Decizia a fost motivată de situaţia dificilă a finanţelor publice, din cauza crizei sanitare, dar şi de faptul că nu ar fi fost notificată Comisia Europeană, aplicarea legii în absenţa acestei notificări putând atrage sancţiuni din partea forului european.

 

Confruntare politică

 

Strângerea pungii, în condiţiile în care guvernul este instituţia responsabilă de gestionarea finanţelor publice, nu a fost primită cu entuziasm de deputaţii din opoziţie. Orice politician aflat în opoziţie întinde umărul să plângă cei care se consideră nedreptăţiţi de măsurile Puterii şi, în măsura în care e mai bătăios, se răsteşte la cei aflaţi la butoanele bugetului. În domeniul agroalimentar, cel mai vivace este preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, care oricum are un dinte împotriva ministrului liberal Adrian Oros, după ce acesta l-a destituit în decembrie 2019 de la şefia AFIR.

 Dosar Radescu_b

O OUG mult discutată

 

Amânarea primelor agricole a fost decisă în cadrul OUG 225/2020. În 14 ianuarie 2021, Adrian Chesnoiu a postat pe pagina sa de facebook un status prin care anunţa: ”voi formula o solicitare către Avocatul Poporului pentru a ataca OUG 225/2020 la Curtea Constituţională! Iar în momentul în care proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanţe va veni în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, vă asigur că în calitatea mea de Preşedinte voi face tot posibilul ca ea să fie respinsă şi Legea 236/2020 să se aplice!”

 

Senatul a votat favorabil

 

Deputatul PSD nu a publicat până în prezent pe pagina sa de facebook un status prin care să anunţe că, într-adevăr, a formulat solicitarea respectivă către Avocatul Poporului. Între timp, mai exact în 10 februarie, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 225/2020 a ajuns la Camera Deputaţilor, fiind trimis pentru întocmirea unui raport la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, raportor fiind chiar preşedintele comisiei, Adrian Chesnoiu. Proiectul de lege a fost inclus în ordinea de zi pentru şedinţa din 23 februarie. De semnalat că membrii comisiei au avut termen de depunere a amendamentelor până la data de 22 februarie. Or fi amendat membrii comisiei, inclusiv preşedintele-raportor, proiectul de lege? Vom afla la timpul potrivit. Termenul de soluţionare a fost fixat pentru 2 martie 2021. Deocamdată, nu au fost publicate informaţii oficiale despre raportul întocmit de Comisie pe seama proiectului de lege. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 225/2020 a fost deja aprobat de Senat în 8 februarie 2021. Precizez că OUG 225/2020 produce deja efecte, în sensul că primele agricole nu sunt plătite anul acesta, plata acestora fiind amânată până la 1 ianuarie 2022.

Click AICI şi vezi de ce a fost amânată legea primelor de comercializare!

 dosar radescu chesnoiu 3 (1)_b

 

Al doilea rând de despăgubiri

 

Tema cea mai fierbinte a începutului de an în agricultura românească a fost însă despăgubirea de la bugetul de stat a fermierilor ale căror culturi de primăvară au fost afectate de seceta puternică din 2020. Guvernul a acordat despăgubiri pentru culturile agricole afectate de secetă în toamna anului 2019 şi primăvara anului 2020, acestea fiind plătite deja în procent de 85%.

Fermierii afectaţi de seceta din vara anului trecut au cerut insistent să li se acorde şi cel de-al doilea rând de despăgubiri.Actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, nu a comunicat niciodată în mod ferm că al doilea rând de despăgubiri nu va mai fi acordat, preferând să transmită mesaje neclare, explicabile în contextul electoral de la sfârşitul anului 2020. Premierul Florin Cîţu, obligat să reducă deficitul bugetar uriaş, nu a prevăzut în bugetul pentru acest an şi sume pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de seceta de anul trecut.

 

Amendamente neadoptate

 dosar radescu chesnoiu (2) (1)_b

Deputaţii Opoziţiei, inclusiv Adrian Chesnoiu, au depus amendamente inclusiv pentru cuprinderea în bugetul de stat a unor sume pentru plata despăgubirilor, dar nici un amendament al Opoziţiei nu a fost adoptat. Pe 3 martie, imediat după adoptarea bugetului de stat, Adrian Chesnoiu a vituperat pe pagina sa de facebook la adresa coaliţiei de guvernare: ”Fermierii îşi strigă disperarea în stradă, sunt executaţi de bănci şi furnizorii de inputuri, cu banii din subvenţii şi-au platit arendele, nu au bani să înfiinţeze culturile noi de primăvară iar pentru a trece iarna şi a pune hrană pe masa copiilor, au început să-şi vândă din utilajele agricole! Dacă banii pentru despăgubirile de secetă nu sunt plătiţi IMEDIAT, mulţi dintre ei vor închide fermele şi vor lua calea exilului în DIASPORA!”

 

Un an agricol mai bun?

 

Era de aşteptat că noul preşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor va face opoziţie activă faţă de ministrul Agriculturii. Acest lucru ţine de confruntarea politică. Pe de altă parte, din postura de preşedinte al comisiei, deputatul oltean are toate prerogativele ca să conceapă şi să promoveze legi în favoarea fermierilor şi a întregului sector agroalimentar românesc, spre beneficiul consumatorului final. Între timp, să sperăm că fermierii vor avea parte de un an agricol mai bun.

dosar radescu chesnoiu (1)_b

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →