Seceta pedologică din sudul și sud-estul țării și pandemia CoVid-19 rămân, din păcate, pericole majore pentru sectorul agroalimentar românesc, în timp ce pesta porcină africană continuă să fie principalul inamic al sectorului creșterii suinelor.
Cine va despăgubi fermierii?
Companiile de asigurări refuză de cele mai multe ori să asigure culturile împotriva secetei, chiar dacă statul român subvenționează prin PNDR 70% din primele de asigurare. Prin urmare, este posibil ca seceta să afecteze din nou sectorul vegetal și, în consecință, să asistăm și anul acesta la solicitări ale fermierilor ca guvernul să-i sprijine financiar, prin acordarea unor ajutoare de stat. Această temă a dominat discursul public agricol în 2020.
De asemenea, criza sanitară Covid-19 poate produce pe mai departe daune sectorului agroalimentar, prin îmbolnăvirea celor implicați în activitatea agricolă, dar și prin ruperea lanțurilor alimentare. Închiderea unităților HoReCa a cauzat pierderi financiare fermierilor și procesatorilor care livrau acestui sector.
Guvernul a răspuns prin ajutoare financiare (pentru marii crescători de bovine, suine și păsări, pentru crescătorii mici și mijlocii de bovine, pentru crescătorii de ovine și caprine, pentru legumicultori, pomicultori și apicultori). Dar să menționăm că 2020 a fost an electoral, cu două rânduri de alegeri (locale și parlamentare), iar în anii electorali, cine se află la putere, împarte cu interes politic banii din bugetul public.
Un guvern mai… darnic?
Va mai fi guvernul Cîțu la fel de generos cu fermierii, cum a fost Guvernul Orban, chiar dacă la Agricultură se află același ministru? E de așteptat ca noul guvern să fie mai strâns la pungă decât precedentul. Deja a emis ordonanța 225/2020 prin care a prorogat termene de acordare a unor ajutoare de stat pentru fermieri. Un exemplu, primele de comercializare pentru fermierii care livrează materii prime pe piață sau către procesatori.
Dacă Florin Cîțu va fi mai puțin cheltuitor, nu va rămâne netaxat de opoziția politică, mai ales că premierul e destul de antipatizat în rândurile acesteia, la fel cum este Oros pentru parlamentarii PSD. Probabil vom asista la formarea și propagarea unui discurs anti-guvernamental și anti-ministerial pe tema agricolă. Guvernul Cîțu va insista mai mult pe absorbția fondurilor europene, pentru sectorul agroalimentar.
Promisiune neonorată
O promisiune a lui Adrian Oros făcută în vechiul mandat rămâne încă neonorată: sprijinirea financiară a fermierilor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă în vara anului trecut. Fermierii așteaptă cu nerăbdare și acest ajutor, după ce guvernul i-a despăgubit pentru culturile din toamnă (păioase și rapiță).
Nu puțini fermieri care au încheiat contracte futures în primăvară, estimând o producție bună la porumb, au fost penalizați de comercianți (unii dintre ei tot fermieri), după ce seceta le-a distrus culturile și ei nu au reușit să mai livreze cantitățile contractate.
„CÂT NE DAȚI?”
Nevoia de bani a agriculturii românești este mult mai mare, depășește cu mult nevoile fermierilor afectați de secetă. Evaluarea făcută de fermieri ministerului, în particular, și puterii politice în ansamblu, are o singură întrebare: „Cât ne dați?” Vom vedea pe parcursul acestui an care va fi răspunsul oficial.
un articol de
STELIAN RĂDESCU