În România, de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acum un deceniu şi mai bine, au ajuns la închisoare personaje de rang înalt ale vieţii publice româneşti, dar şi mulţi anonimi. Cu toate acestea, funcţionărimea noastră nu s-a lecuit in corpore de vechile năravuri, cum ar fi încasarea mitei.
Unde mai pui că pe lângă dosarele instrumentate de procurori şi de sentinţele completurilor de judecată, decizii care au în sine forţă preventivă (ştiind ce au păţit alţii, unii dintre funcţionari s-ar putea gândi de două ori dacă să făptuiască o ilegalitate), instituţia numită AFIR a conceput şi implementat o politică proprie pentru a-i instrui pe angajaţi să se ferească de mită ca dracul de tămâie.
În flagrant
Dar, se vede treaba dintr-un caz mediatizat recent, nici contra-exemplul altora, nici regulile interne nu garantează efecte sigure asupra destinatarilor. Nu au efect, fiindcă tentaţia e mare, irezistibilă, precum sunt sumele de bani aflate în joc. 70.000 de lei ar fi încasat drept mită fosta şefă a serviciului Active Fizice şi Plăţi Directe din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Tulcea, doamna fiind prinsă în flagrant de oamenii legii, a informat presa locală. Șpaga a fost primită de la un beneficiar al unor bani europeni alocaţi prin PNDR. Șefa din cadrul OJFIR Tulcea a fost arestată pentru 30 de zile.
De la mită la mititica
Cazul de la Tulcea apare a fi de o ironie crâncenă, în lumina unui document numit ”Politica anti-mită”, publicat pe site-ul AFIR, instituţia asigurând, subliniat cu roşu, că ”nu tolerează luarea şi darea de mită”! Mai mult, campania etică dusă de agenţie împotriva relelor năravuri are certificare internaţională (primită în 28.06.2019, anume standardul ISO 37001:2016) aplicabilă sistemului de management anti-mită. Astfel, este „interzisă pretinderea, primirea, darea, promiterea, acceptarea promisiunii sau solicitarea unui avantaj necuvenit, direct sau indirect, către/de către personalul din cadrul AFIR, în scopul influenţării adoptării unei anumite decizii sau îndeplinirii îndatoririlor de serviciu”.
Puteţi lectura integral documentul pe site-ul portal.afir.info. Oare l-a citit şi şefa de la Tulcea? Poate l-a citit, dar s-o fi gândit că ”Politica anti-mită” e pentru căţei, pentru funcţionarii mititei. Gând greşit, din moment ce şefa aceea a ajuns la mititica. Flagrantul a fost organizat în urma unui denunţ făcut de beneficiarul căruia i s-a cerut mita, un tânăr fermier. Omul, din altă generaţie, a înţeles că vechile năravuri toxice sunt o barieră în calea progresului agriculturii româneşti.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este prima instituţie publică care a obţinut certificarea internaţională pentru standardul ISO 37001:2016, aplicabilă sistemului de management anti-mită. Click AICI şi află detalii!
un articol de
STELIAN RĂDESCU