
Primele zile geroase ale iernii scot viticultorii în podgorii să culeagă ”nectarul” strugurilor de gheață pentru a produce regele vinurilor de desert, așa-numitul „ice wine” în engleză sau Eiswein în limba țării de origine – Germania. Producătorii reprezentativi ai licorii galbene cu reflexe aurii și gust de miere sunt Canada, Germania și Austria.
Un vin mai pretențios decât consumatorii
Este un vin special pentru că se produce într-o cantitate mai mică, e necesar un volum mai mare de struguri pentru a obține licoarea (de 4-5 ori mai mulți struguri decât pentru un vin obișnuit), în plus se recoltează manual, pentru că ciorchinii înghețați sunt foarte fragili, și foarte rapid, pentru a nu se dezgheța boabele.
Recoltat manual la temperaturi negative
Recoltarea începe la 2 săptămâni de la primul îngheț, iar culescul se desfășoară la temperaturi negative de -7…-8 grade Celsius, noaptea și dimineața devreme. Strugurii trebuie păstrați pe coarde sănătoși, să nu fie afectați de mucegaiul nobil Botrytis Cinerea, și copți bine. Iar procesul de presare este de durată și destul de delicat, fără desciorchinare.
”Cu cât temperatura este mai mică, cu atât moleculele de apă îngheață mai bine și extractul de must pur poate fi presat. În timpul acestui proces, sucul concentrat de struguri cu toate ingredientele bogate în extract și zahăr este separat de cristalele de gheață”, explică experții wine360.ro.
Iată de ce vinurile de gheaţă sunt atât de rare şi scumpe. În România, prețurile pornesc de la 100 lei/sticlă.
Nu este ferit de pericole
În primul rând, schimbările climatice sunt o amenințare pentru strugurii de gheață. Toamnele lungi și iernile blânde pot compromite producerea acestui vin prin instalarea putregaiurilor de tipul Botritis cinerea. Dacă în timpul iernii zilele însorite alternează cu zilele geroase, poate surveni putrefacția boabelor. Strugurii necopți înghețați, precum și cei afectați de putregai sunt excluși de la procesare. Iar dacă tmperaturile depășesc -16 grade C, boabele înghețate nu pot fi presate.
Un vin echilibrat
Diferențele de temperatura influențează direct cantitatea de zahăr și aciditatea vinului la final, spun specialiștii. Conţinutul de zahăr din Ice Wine se încadrează între 180 şi 320 gr/litru. Vinul foarte dulce are aciditate ridicată și îmbină arome precum ceade piersică, pară, caisă coaptă, miere, citrice sau mere. Alcoolemia este redusă: 6% la Riesling în Germania și maximum 13% în Canada.
Crama Jidvei: vinurile de gheață din Podgoria Târnavelor
Compania Jidvei a avut prima recoltă de struguri de gheață în anul 2012. Acum, unul dintre cele mai scumpe vinuri din portofoliul Cramei Jidvei este Eiswein Jidvei, obținut din soiul Traminer roz, cultivat pe dealurile podgoriei Tăuni.
Strugurii din soiul Traminer Roz sunt culeşi doar după minimum trei zile consecutive cu temperaturi cuprinse între -7 și -12 grade Celsius. ”Răbdând înțelepți frigul iernii transilvane, strugurii se deshidratează și strâng în ei mult mai multă dulceață și o profundă bogăție de arome”, își prezintă compania Eiswein – Vinul de gheață.
