Poate vă interesează - CALCULUL IMPOZITULUI pe ARENDĂ în anul 2019 - Revista Ferma
4 minute de citit

Poate vă interesează – CALCULUL IMPOZITULUI pe ARENDĂ în anul 2019

Preţurile medii ale produselor agricole pe baza cărora se calculează impozitul la veniturile din arendă, exprimate în natură, conform art. 84 alin. (5) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, sunt stabilite prin hotărâre a Consiliului Judeţean, în baza propunerilor transmise de direcţiile agricole judeţene, instituţii care au în atribuţie monitorizarea pieţei produselor agricole.

Porumb_b

Grâul: de la 0,9 lei (Caraş Severin), la 0,48 lei/kg (Sălaj)
Astfel, pentru grâu, maximele de peste 60 de bani kilogramul se regăsesc în judeţele Caraş Severin (0,9 lei/kg), Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, cu câte 0,68 lei/kg, apoi urmează plutonul fruntaş: Bacău, Braşov, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Mureş, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea şi, în timp ce nivelurile minimale, de sub 55 de bani/kg, sunt în: Sălaj – cu 0,48 lei/kg, şi, în continuare,
Gorj, Iaşi, Olt, Prahova, Vâlcea şi Timiş, fiecare cu câte 50 de bani kilogramul.

Porumbul boabe: între 1 leu (Giurgiu) şi 0,4 lei kilogramul (Dolj)
Pentru porumb, preţurile maximale, de peste 60 de bani kilogramul, se constată în Giurgiu, cu un leu pe kilogram, în Caraş Severin (90 de bani/kg), Bucureşti (63 de bani/kg) şi Ialomiţa 0,62, iar cele mai mici preţuri etalon au fost stabilite în judeţele Maramureş (porumb ştiulete – 0,34 lei/kg), Dolj (0,40 lei/kg), Buzău (0,4 lei/kg), Alba, Argeş, Iaşi şi Sălaj, cu câte 0,45 lei kilogramul, apoi Olt, Neamţ şi Timiş, cu 0,48 lei/kg şi judeţul Galaţi (0,58 lei/kg).

Floarea-soarelui: 1,6 lei (Caraş Severin) – 0,90 lei/kg (Dolj)
De asemenea, în ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui, cele mai mari preţuri medii pe baza cărora se calculează impozitul la veniturile din arendă, exprimate în natură, de peste 1,3 lei/kilogram, sunt în judeţele Caraş Severin (1,6 lei/kg), Sibiu (1,5 lei/kg), Teleorman (1,4 lei/kg) şi Constanţa (1,31 lei/kg), iar în judeţele Dolj (0,90 lei/kg), Timiş, Buzău şi Giurgiu (un leu kilogramul), urmate îndeaproape de Satu Mare, Prahova, Mureş, Alba, Arad şi Bihor, cu câte 1,1 lei kilogramul de floare.

Rapiţa: 1,56 lei (Ialomiţa) – 1,1 lei/kg (Timiş)
Pentru rapiţă, maximele, de peste 1,4 lei per kilogram, se înregistrează în judeţele: Ialomiţa (1,56 lei/kg), Caraş Severin, Bihor, Sibiu şi Dâmboviţa, cu câte s1,5 lei/kg, apoi Vaslui (1,46 lei/kg) şi Cluj – 1,45 lei/kg, iar în Argeş, Timiş şi Buzău preţurile sunt de 1,1 lei/kg, în Alba – 1,2 lei/kg şi judeţul Neamţ – 1,25 lei kilogramul de rapiţă pentru ulei.

Consultând datele centralizate, se poate spune că în unele judeţe, preţurile medii pe baza cărora se evaluează impozitele în lei asupra veniturilor exprimate în natură obţinute din arendarea bunurilor agricole sunt uşor mai mici comparativ cu cele stabilite în anul precedent.
Centralizatorul Fiscului cu preţurile-bareme pe judeţe la produsele agricole poate fi consultat la: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili /Judete_PreturiAgricole.

PREVEDERI LEGISLATIVE
Conform Codului Fiscal, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile sunt venituri în bani şi/sau în natură, obţinute de proprietar, uzufructar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente. Aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 84, cel care stabileşte venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor, alin. (1) din Legea 227/2015, “venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani şi/sau echivalentul în lei a veniturilor în natură şi se stabileşte pe baza chiriei sau a arendei prevăzute în contractul încheiat între părţi pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul chiriei sau arendei”. Şi mai departe, la alin. 5 se prevede: “În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene, în urma propunerilor înaintate de direcţiile teritoriale de specialitate ale direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →