PNS, sub ambiţiile UE pentru climă şi mediu! - Revista Ferma
3 minute de citit

PNS, sub ambiţiile UE pentru climă şi mediu!

PNS 2023 2027 PNS, sub ambiţiile UE pentru climă şi mediu!Implementarea Politicii Agricole Comune (PAC) la nivelul statelor membre nu este în concordanţă cu obiectivele ecologice ale UE, potrivit unui raport al Curţii Europene de Conturi publicat săptămâna aceasta.

Astfel, potrivit evaluării experţilor CEC, legislaţia PAC pentru perioada 2023-2027 este „mai verde, însă planurile strategice nu valorifică acest potenţial”. Deşi extinderea flexibilităţii în implementarea PAC prin planurile strategice naţionale a fost una dintre principalele schimbări aduse de reforma PAC din 2021, auditorii au remarcat că aceste planuri nu îndeplinesc obiectivele stabilite de Pactul Verde European, în special strategia „De la fermă la consumator”.

Această strategie, publicată în 2020, a stabilit reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor până în 2030, o scădere cu 20% a utilizării îngrăşămintelor chimice şi creşterea suprafeţei de terenuri agricole ecologice cu 25%, până în acelaşi an.

Actuala PAC pune obiectivele de mediu şi climă „în centrul politicii,” a subliniat Comisia Europeană în răspunsul său, în timp ce statele membre furnizează „informaţii parţiale” despre contribuţia PAC la obiectivele Pactului Verde, deoarece acestea sunt legate şi de politici din afara PAC.

Cerinţe ecologice nerespectate

PAC 2023-2027 prevede o condiţionalitate ecologică întărită – cerinţe agronomice de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a avea acces la subvenţii. Dar, potrivit auditorilor, această întărire nu a fost „exploatată pe deplin” pentru atingerea ţintelor ecologice. Statele membre au folosit în schimb flexibilitatea permisă de planurile strategice „pentru a reduce aplicabilitatea unor cerinţe sau pentru a întârzia aplicarea acestora.”

Chiar înainte de relaxarea cerinţelor ecologice de către UE, ca răspuns la protestele fermierilor la începutul lui 2024, multe state membre, conform auditului, deja scutiseră anumiţi beneficiari de unele obligaţii sau amânaseră măsurile ecologice. Totodată, eco-schemele, care oferă stimulente pentru fermierii ce adoptă măsuri de mediu, „au fost în mare parte o continuare a practicilor de agricultură ecologică existente”, susţin experţii auditori.

E nevoie de o „perioadă de învăţare”

Statele membre cer mai multă flexibilitate pentru a reduce povara administrativă a implementării PAC în general. La reuniunea Consiliului Agrifish din 23 septembrie, miniştrii UE au cerut Comisiei să considere 2023 şi 2024 drept o „perioadă de învăţare” pentru anumiţi indicatori de performanţă, pentru a nu penaliza statele care fac greşeli în rapoartele lor anuale obligatorii de performanţă, care trebuie depuse până pe 15 februarie 2025.

Raportul Curţii Europene de Conturi include la final şi trei recomandări:
1. Să se promoveze schimburile de bune practici „verzi” în cadrul planurilor;
2. Să se estimeze contribuţia PAC la ţintele fixate de Pactul verde în materie de mediu şi de climă;
3. Să se consolideze viitorul cadru de monitorizare a PAC pentru climă şi mediu
Primele două recomandări au ca dată limită de punere în aplicare anul 2025, în timp ce a treia recomandare are ca termen ţintă anul 2027!

Accesează acest link ca să vezi în întregime raportul special al Curţii Europene de Conturi!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →