Plugul reversibil Unico - Revista Ferma
4 minute de citit

Plugul reversibil Unico

maschio111 m Plugul reversibil Unico

Elementele de noutate în construcția plugurilor Maschio Gaspardo vizează atât perfecționarea continuă a configurației și a funcționării acestora, cât și la optimizarea ergonomiei în efectuarea reglajelor și a operațiilor de deservire tehnică și tehnologică, dar și la creșterea fiabilității și la rentabilizarea utilizării acestor utilaje.

 

Variante constructive

Plugul reversibil  Unico, lansat de firma Maschio anul trecut la expoziția de la Bologna, poate fi dotat atât cu cormane clasice, cât și cu lamele (fâșii). Acesta este realizat în șase variante: S (50 – 150 CP și lumină la sol – distanța de la sol la cadru -de 75 cm), M (70 – 180 CP și lumină la sol de 80 cm), L (90 – 250 CP și lumină la sol de 90 cm), S-Vario (50 – 160 CP și lumină la sol de 75 cm), M-Vario (70 – 190 CP și lumină la sol de 80 cm), L-Vario (90 – 280 CP și lumină la sol de 90 cm). 

Fiecare variantă în parte se fabrică în două versiuni: cu 2-5 + 1 trupițe sau cu 2-4 + 1 trupițe. Lățimea de lucru se poate regla hidraulic la 25, 30, 35 și 40 cm în cazul variantei S; 30, 35, 40 și 45 cm la modelul M; 35, 40, 45 și 50 cm la varianta L; între 22 și 45 cm pentru varianta S-Vario; 22-55 cm la plugul M-Vario; 22-55 cm în cazul variantei L-Vario. 

 

Organele active ale plugului Unico

Brăzdarul are două componente: vârful inversabil și corpul brăzdarului. Când vârful se uzează, acesta se inversează și se lucrează cu cealaltă parte. Cormana are și ea două elemente: pieptul și aripa. Deoarece pieptul cormanei este cel mai solicitat, el se uzează mai întâi; acesta este detașabil, fără a schimba și aripa cormanei. Trupițele plugurilor Maschio pot fi dotate și cu cormane suplimentare, pentru o răsturnare mai bună a solului, mai ales la adâncimi mari de lucru. Cormana suplimentară este un organ de lucru montat pe bârsă deasupra cormanei. Aceasta preia o parte din stratul superior al brazdei și-l aruncă pe fundul ei. Montarea cormanei suplimentare asigură o mai bună acoperire cu sol a masei vegetale, îmbunătățirea gradului de răsturnare a brazdelor și posibilitatea executării unor arături cu până la 8 cm mai adânci, fără a fi nevoie de mărirea dimensiunilor cormanei. 

Roata pentru reglarea adâncimii de lucru este realizată din cauciuc. Lățimea de lucru se reglează mai întâi la prima trupiță și apoi la celelalte. Plugul este dotat și cu antetrupițe pentru a disloca stratul superficial al solului și pentru a-l răsturna pe fundul brazdei deschise anterior. Antetrupița are dimensiuni mai mici decât trupița principală, având o lățime de lucru egală cu 2/3b și adâncime de lucru reglabilă. Prin aceasta se asigură o îngropare completă a resturilor vegetale și a semințelor de buruieni din stratul superficial și aruncarea solului de suprafață, cu structură deteriorată, spre straturile inferioare. Sistemul de siguranță pe trupiță este cu bolt de forfecare.

Componentele plugului Unico sunt realizate din oțel de calitate superioară. Toate elementele principale sunt tratate termic. Cormana plugului este realizată din oțel laminat, cu o duritate la suprafață de 60-62 HRC. Maschio oferă acum și brăzdare încărcate în tungsten. Pe o grosime de 1,8 mm la suprafață, cormana este durificată printr-un procedeu special.

Plugurile Unico corespund noilor tehnologii de lucrare a solului și pot prelucra diferite tipuri de sol, indiferent de starea terenului.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →